Vacante

#aparat foto #fotografii #vacanta

Reguli pentru fotografierea oamenilor in vacanta

In vacanta esti tentat sa fotografiezi cam orice intalnesti in cale, inclusiv oameni, daca ti se par atractivi dintr-un punct de vedere. De exemplu o fotografie cu localnic imbracati in haine traditionale poate constitui un suvenir frumos din vacanta. Exista insa cateva aspecte de care este bine sa tii cont, atunci cand fotografiezi persoane, in timpul vacantei. Urmeaza pasii de mai jos si vei sti sa tii cont de aceste aspecte.

Pasi de urmat

Pasul 1. Obiceiuri si reguli locale. Inainte de a te apuca sa faci poze, informeaza-te asupra obiceiurilor si reglementarilor zonei pe care o vizitezi. Gasesti astfel de informatii in ghidurile turistice publicate de diverse edituri, pe site-urile oficiale de turism ale zonei in cauza sau poti intreba ghidul turistic care te insoteste.

In tari precum Arabia Saudita operatorii de turism recomanda respectarea obiceiurilor si traditiilor localnice si manifestarea intelegerii si acceptarii fata de acestea. Unele dintre aceste obiceiuri includ evitarea fotografierii femeilor si copiilor. In quatar este nerecomandat sa fie fotografiate persoanele imbracate in costum traditional .

In Emiratele Arabe Unite trebuie evitata fotografierea femeilor musulmane, anunta Ministerul de Externe in Indrumarul sau. Mai multe despre Indrumar gasesti aici. Pe Insulele Andaman si Nicobar, din Oceanul Indian, este interzis sa fotografiezi sau sa filmezi triburile de indigeni de aici.

Pasul 2. Cererea acordului. Indiferent de tara pe care o vizitezi in vacanta, este de preferat sa ceri acordul localnicilor inainte de a-I fotografia sau filma. Este cea mai sigura modalitate de a nu face o gafa. Pe de alta parte, daca este vorba despre o tara musulmana, este contraindicat sa abordezi o femeie care poarta val.

Pasul 3. Exceptii pentru femeile musulmane. Chiar daca de obicei este recomandat sa eviti fotografierea femeilor si copiilor din lumea araba, exista locuri devenite atractii turistice importante, vizitate de foarte multa lume si unde poti actiona mai liber.

De exemplu, daca ajungi la Petra, in Iordania, vei vedea ca tot traseul este plin de grupuri de femei care poarta val si care aproape sigur vor intra si ele in cadru, in timp ce fotografiezi locurile. Atata timp cat nu focalizezi pe o persoana anume si te preocupa cadrele naturale, nu persoanele in sine, nu intampini niciun fel de problema.

fotografii de vacantaPasul 4. Exceptii pentru costumele traditionale. Chiar daca in unele locuri sau tari nu trebuie sa faci fotografii persoanelor localnice imbracate in costum traditional, la marile atractii turistice lucrurile stau exact pe dos. La Petra, in Iordania, sau la piramide, in Egipt, intalnesti o multime de localnici barbati care poarta costume arabesti si care fac un ban fotografiindu-se impreuna cu turistii, pentru ca acestia sa aiba o poza cu o puternica amprenta locala. Negociaza bine inainte de a te lasa fotografiat, stabilind clar pretul.

Pasul 5. Locurile de relaxare. In resorturile hoteliere sau in orase poti vizita diverse spa-uri, bai publice, hammamuri, saune, piscine si alte locuri de relaxare. Indiferent in ce tara esti, trebuie sa eviti sa deranjezi cu aparatul foto persoanele de acolo. Acestea trebuie lasate sa se bucure in liniste de serviciile wellness.

Pasul 6. Reprezentati ai institutiilor statului. Nu fa fotografii reprezentantilor unor organe ale statului, indiferent ca este vorba despre vama, granita, institutii guvernamentale, puncte de control etc. In Egipt, de exemplu, este interzis sa fotografiezi soldatii si punctele de control care exista peste tot in tara. Turistii sunt avertizati in general de catre agentie sau de catre ghidul turistic asupra interdictiei de a folosi aparatele de filmat si fotografiat cat timp se trece prin acel punct de control.

Pasul 7. Evenimente importante . La unele evenimente foarte importante, care aduna multimi de turisti, fotografierea persoanelor devine inevitabila si chiar dorita. Asa se intampla la Carnavalul de la Venetia sau la un festival medieval precum cel de la Rothenburg ob der Tauber. In acest caz, chiar tu poti fi tinta unor fotografii deoarece toata lumea face poze

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Aparat foto
  • Informatii despre obiceiurile locale

 

Sfaturi&Avertismente

• Chiar daca reusesti sa fotografiezi chiar si atunci cand nu ai fi avut voie, odata intors acasa evita sa pui pe internet pozele respective, pastrandu-le pentru uzul propriu.

Daca ai avut parte de situatii deosebite in vacanta, cand ai fotografiat persoane, povesteste-ne experientele tale si ajuta-i si pe altii sa se descurce bine in astfel de momente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea