Vacante

#germania #regensburg #bavaria #unesco #oras medieval

Poveste medievala in Regensburg

Se spune despre Regensburg ca este “cel mai bine pastrat oras medieval al Germaniei”. Si daca iti bei cafeaua sub vitralii de secol XIV, invaluit de sonoritatile sacre ale corului din biserica, intelegi ca te afli intr-adevar pe scena unui oras cultural, cu o puternica amprenta istorica.

Orasul Regensburg se afla in centrul Bavariei, de-a lungul Dunarii si a fost locuit initial de celti, veniti aici prin 500 B.C., urmati apoi de romani, 4 secole mai tarziu. Romanii isi construisera aici un fort de aparare, Castra Regina.
 
Regensburg figura in vechile harti ca cel mai nordic punct al Imperiului Roman, la epoca sa de glorie. Exista inca ruine romane care apartin zidurilor vechi ale orasului. In secolul 6 A.D., primul Duce de Agilofinger si-a stabilit aici curtea regala, Regensburg devenind astfel prima capitala a Bavariei.
 

Obiective turistice si culturale in Regensburg
 

Ansamblurile arhitectonice istorice au o vechime de 2000 de ani, cu monumente si cladiri in stil roman, gotic si provensal. Centrul medieval al orasului a ramas aproape intact dupa al Doilea Razboi Mondial si a fost declarat monument UNESCO. Zona are traficul restrictionat la minimim si poate fi usor vizitata pe jos.

In centrul istoric exista peste 1500 de cladiri istorice, dintre care aproape 1000 au fost incluse in patrimoniul mondial . Strazile medievale protejate prin lege, vilele patriciene ale vechilor romani, zidurile de pe timpul Imperiului, turnurile si bisericile creeaza atmosfera patrunsa de trecut, cu povesti amestecate , ale ultimilor 2000 de ani.

Vechiul Pod de Piatra, Steinere Brucke. Orasul medieval se mandreste cu podul Steinere Brucke, construit intre 1135-1146, primul pod de piatra construit vreodata peste Dunare. Cu o lungime de 310 metri, podul este functional si astazi si a devenit obiectiv turistic de prim rang al Regensburg-ului.

Se spune ca muncitorii romani care au lucrat la constructia acestuia mancau carnati bavarezi pentru a-si pastra fortele.

Daca iti doresti sa ai parte de aceeasi experienta, trebuie doar sa cumperi un astfel de preparat de la terasa aflata langa pod. Exista la unul dintre capete o cladire veche de 900 de ani, care include bucataria pentru carnati, folosita in vremea aceea. Poti savura un astfel de carnat impreuna cu varza murata (sauerkraut), mustar de casa si bere locala.

Domul St. Petru (Catedrala Regensburg). Regensburg Cathedral (Dom St. Peter) isi inalta turnurile gemene deasupra intregului oras. Turnurile sunt vizibile din orice parte te-ai uita. Situat in Domplatz, lacasul de cult a fost construit in anii 1300 si este una dintre cele mai cunoscute catedrale gotice din Bavaria.

Monumentul detine un numar impresionant de vitralii medievale, majoritatea fiind de secol XIV si cateva de secol XIII. Ferestrele din aripa vestica dateaza din secolul al XIX-lea. Intrarea este libera pentru vizitatori, iar turistii care solicita un tur cu ghid platesc 3 euro. In catedrala se poate vizita un muzeu de arta religioasa, cu artefacte de cult. Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial in germana.

Palatul St. Emmeram. Palatul apartine familiei aristocrate Thurn und Taxis, ale carei origini coboara pana la inceputurile secolului al XII-lea. Familia Thurn und Taxis este cunoscuta in special pentru organizarea primului sistem de serviciu postal imperial. Fiind initial o manastire de secol XI, St. Emmeram a fost transformata intr-una dintre cele mai impunatoare resedinte ale Germaniei.

In interiorul palatului se poate vizita un muzeu dedicat mijloacelor de transport  de altadata, incluzand trasuri si sanii de secol XVIII si XIX. Muzeul este considerat unul dintre cele mai valoroase de acest tip din Europa.

Apartamentele rezidentiale si salile deschise publicului contin mobile de secol XIX. Un tur la cerere, cu ghid si explicatii in limbi straine costa 11.50 euro de persoana.

Tot in palat merita sa vizitezi Muzeul Thurn und Taxis. Inauntru sunt expuse colectii de arta din patrimoniul familiei, piese lucrate in aur, argintarie, ceasuri, armuri, piese de portelan, sticla si bijuterii datand din secolele XVII-XIX. Biletul costa 4.50 euro, iar pentru copiii cu varste sub 6 ani intrarea este libera. Mai multe detalii sunt precizate pe site-ul oficial.

Altes Rathaus. Gasesti vechea primarie a orasului in piata Rathausplatz. Construita intre secolele XIV-XVIII in stil gotic, Altes Rathaus a gazduit primul Parlament al Germaniei, intre anii 1663 si 1806. Carcera de la subsolul cladirii include inca o camera de tortura, bine conservata. Se organizeaza tururi cu ghid, atat in germana cat si in engleza.

Municipal History Museum. Muzeul detine exponate din Epoca de Piatra pana in Evul Mediu, cu o importanta colectie de artefacte din timpul Imperiului Roman. Daca te pasioneaza civilizatia medievala, vei avea ocazia sa gasesti aici informatii despre dezvoltarea orasului, despre minoritatile bisericesti si in general vei vedea cateva aspecte din viata in acea vreme. In sectiunea de Arta si Cultura Istorica se gasesc colectii de picturi, sculpturi si produse mestesugaresti. Un bilet de intrare costa 2.20 euro.
 

 

Distractie si mancare in Regensburg
 

In Regensburg se gasesc terase si restaurante cu preturi mici, unde poti sa bei o bere si sa mananci ceva. Alege o terasa de pe malul Dunarii, pentru panorama si gusta un preparat local. Carnatii, deveniti simbol al orasului, sunt serviti pretutindeni, facuti pe foc cu lemne.

O portie de 6 carnati cu varza murata si paine proaspata costa in jur de 6-7 euro. O sticla de bere costa intre 3 si 5 euro.  Si daca iti place berea, mergi in piata Arnulfsplatz, la Brauerei Kneitinger, unde se produce aceasta bautura inca din 1530.

Pe timpul verii sunt preferate terasele asezate direct pe pavajul marilor piete centrale, gradinile si cafenelele in aer liber. Exista numeroase pub-uri, restaurante internationale, hanuri traditionale bavareze si restaurante studentesti.

Seara poti asista la un spectacol sau un concert din centrul cultural al orasului. Cea mai buna muzica o asculti in biserici, unde corurile sustin concerte deosebite. Turistii care ajung in oras in iunie-iulie au ocazia sa participe la Saptamana de Jazz Bavarez. Iarna se deschid targuri de Craciun la Palatul St. Emmeram al familiei Thurn und Taxis. In fiecare an vin peste 30 de mii de turisti la Festivalul de Teatru de aici.

Cand este vreme frumoasa, poti lua o bicicleta de la un centru de inchirieri pentru o plimbare de-a lungul Dunarii. Se fac si croaziere pe apa, iar majoritatea vaporaselor pleaca de la Podul de Piatra. O plimbare de o ora costa 8 euro de persoana.
 

Este bine sa stii
 

Transport si cazare. Cel mai apropiat aeroport este cel din Munchen, cu o distanta de aproximativ 85 km. De la aeroport functioneaza pe toata durata saptamanii un autobuz cu legatura directa cu Regensburg.  Daca vii din Nuremberg ai de parcurs 110 km. Exista si oferte pentru transportul cu autocarul din Bucuresti in Regensburg. Pretul unui bilet dus-intors ajunge la 150 euro de persoana, sau 90 euro, un bilet dus.

O camera la un hotel de 4 stele incepe de la 80 euro pe noapte si poate ajunge la 145 euro. Pentru 3 stele, preturile incep cam de la 50-55 euro pe noapte.

Shopping. Exista numeroase magazine micute, in special in centrul orasului. Aventureaza-te si pe stradutele inguste, unde poti face descoperiri interesante la cumparaturi. Daca vrei sa vizitezi un centru comercial mai mare, poti merge in mall-ul Regensburg Arcaden, din partea de sud a orasului. Aici gasesti haine moderne, produse pentru tineret si cateva restaurante.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea