Vacante

#pastele cailor #tudorita #targoviste #cai #obicei traditional bulgaresc

Poti vizita orasul Targoviste la Pastele Cailor!

Daca nu ai ajuns inca in Targoviste, poti sa te duci la Pastele Cailor . Adica sambata aceasta, pe 20 februarie.
Ce de-ai merge la Pastele Cailor?

Daca iti plac in general obiceiurile diverselor popoare, atunci mai mult ca sigur te vei bucura sa asisti la un obicei traditional bulgaresc , cunoscut sub numele de Tudorita sau Pastele Cailor. Traditia are ceva istorie in spate, datand de pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Daca nici acest lucru nu te-a convins, iti mai spunem ca sarbatoarea Pastele Cailor este unica in Romania, iar Targoviste este singurul loc unde se organizeaza un astfel de eveniment.
 

Cand are loc Pastele Cailor si ce inseamna el
 

Pastele Cailor are loc in cartierul Matei Voievod, unde traiesc cam 2000 de bulgari. In fiecare an are loc sarbatoarea Pastele Cailor. In acest an, ea se tine in prima sambata din Postul Pastelui, de ziua Sfantului Toader. Sarbatoarea are semnificatii foarte diferite de ceea ce intelegem de obicei prin aceasta expresie. Pastele Cailor simbolizeaza inceperea lucrarilor de primavara, marcand astfel schimbarea de anotimp si inceputul unui nou an agricol.
 

Atractii culinare, sportive si rurale
 

Daca ai fost in vacante pe la vecini si ti-a placut mancarea de acolo, in acest weekend ai ocazia sa mananci konceto, un fel de painisoare sub forma de caluti. Femeile au responsabilitatea de a pregati aceste bucate, pe care le duc la biserica.

Dupa slujba, caii sunt botezati de preot, iar oamenii obisnuiesc sa imparta painisoarele cu nobilele animale. Impartirea painii simbolizeaza comuniunea dintre om si cal.

Caii nu participa oricum la ceremonie. Ei sunt tesalati si impodobiti cu o seara inainte, pentru a face fata onorabil la defilarea pe strazi.

Pe langa acestea, poti sa asisti la o parada a atelajelor si a cailor sau sa mergi la un concurs de dresaj. Sau, daca te atrage cumva munca pamantului, ai posibilitatea sa asisti la reprezentatiile de maiestrie ale lucrarilor agricole.

De asemenea, la eveniment vizitatorii vor putea asista la un program artistic, sustinut de Ansamblul “Bolisce” ansamblul Ritm din Bulgaria si piesa de teatru “Fata babei si a mosului”, in interpretarea Teatrului pentru Copii si Tineret “Mihai Popescu”.
 

Este bine sa stii
 

Alte atractii turistice ale zonei sunt vestigii ale palatului lui Mircea cel Batran, Turnul Chindiei, biserici care dateaza din secolele XVI-XIX, Muzeul tiparului, case boieresti etc. In Targoviste majoritatea ofertelor de cazare sunt vile si pensiuni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea