Vacante

#polonia #cracovia #varsovia #auschwitz

Polonia, intre arta si istorie intunecata

Un loc al mortii patrunse de istorie, castele luxoase ale monarhilor din secolele trecute, biserici gotice si pamant natal al celui mai iubit papa, astfel arata Polonia turistica. Te invitam sa faci un circuit istoric si cultural intr-o tara mai putin promovata, in care romantismul se impleteste cu amintirile sumbre ale trecutului.

Ce poti vizita in Polonia
 

•Wroclaw

Wroclaw reprezinta unul dintre orasele culturale ale Poloniei. I se spune “Venetia Poloniei” si,  fiind un oras construit pe raul Oder (Odra, in poloneza), este asemanat si cu Amsterdamul, gratie numarului mare de poduri. Face parte din zona istorica a Sileziei de Jos, in sud-vestul Poloniei si numele lui a fost inregistrat intr-o cronica latina inca din anul 1000.

Vizitatorul gaseste in Wroclaw biserici in stil gotic si baroc, numeroase parcuri, muzee, galerii, cinematografe si teatre. Pe langa acestea, farmecul atmosferei tipice unui oras turistic este redat si de artistii care sustin reprezentatii stradale. Aici poti descarca un ghid gratuit al orasului.

•Statiuni montane

Zakopane este principala statiune de schi poloneza. Zona atrage in special turistii din Europa de Est, atat in timpul verii, pentru catarat pe munte si camping-uri, cat si iarna, pentru schiat. Turistii care doresc o varianta de vacanta la schi, in afara de Austria, Italia sau Bulgaria, gasesc in Polonia oferte atractive la statiunile montane.

De exemplu, in Jelenia Gora gasesti camere de revelion la 69 euro pe noapte, conform ofertei Marshal Turism. Din ianuarie 2009, preturile scad la 29 euro de persoana. Oferta este valabila pentru un hotel de 3 stele. In Szklarska Poreba, o camera cu mic dejun costa, in perioada sarbatorilor, 89 euro pe noapte, la 4 stele. Din noiembrie pana pe 20 decembrie 2008 , gasesti la acelasi confort preturi de 19 euro.

•Castelul Malbork

Castelul se afla in orasul Malbork, din nordul Poloniei. Ansamblul arhitectonic in stil gotic a fost fondat in secolul al XIII-lea, de catre Cavalerii Teutoni. Din 1997, monumentul face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Cei care se plimba in interiorul castelului au ocazia sa afle cate ceva despre modul de viata al teutonilor si sa viziteze expozitiile permanente si temporare. La Castelul Malbork se organizeaza spectacole de lumini si sunet, precum si tururi nocturne cu ghid. Un bilet intreg costa 63 zt, iar unul redus, 19 zt.

•Palatul Lazienki si Parcul Lazienkowski.

Palatul Apelor, cum i se mai spune, Lazienki Palace a fost refacut la cererea Regelui Stanislaw August Poniatowski, in a doua parte a secolului al XVIII-lea. Ridicat in stil neoclasic, a functionat ca resedinta regala de vara. Arhitectura in stil clasic si chinezesc, obiectele de arta si lacul care il inconjoara sunt cateva dintre atractiile palatului. Gratie faptului ca monarhul era un mare iubitor al artelor, palatul detine creatii pretioase si interioare somptuoase.

Lazienki Royal Park (sau Parcul Lazienkowski) este atractiv pentru cei care doresc sa petreaca cateva ore in natura, departe de lume si de zgomotul orasului. Familii cu copii, cupluri de indragostiti sau amatorii de plimbari cu barca pe lac vin aici. Este cel mai mare parc din Varsovia si a fost construit in secolul al XVII-lea. Pe langa palat, in Lazienki Royal Park exista si alte atractii, cladiri adiacente precum Micuta Casa Alba, candva locuinta iubitei regelui, Templul Egiptean, Templul Dianei etc.

•Vizita istorica sumbra: Auschwitz.

Turistul care viziteaza Polonia are ocazia sa ajunga in zona Auschwitz. Unul dintre cele mai faimoase locuri din lume unde au avut loc crime impotriva umanitatii , Auschwitz este vizitat astazi de turisti de pretutindeni, cu lagarele de concentrare si taberele prizonierilor.

Un tur dureaza in jur de 2 ore, timp in care turistii pot vedea inclusiv obiecte personale ale fostilor detinuti, documente istorice, Muzeul Holocaustului si crematoriul. Linistea apasatoare care domina intreaga atmosfera si istoria intunecata a locului exercita simultan atractie si repulsie pentru vizitator. Din Cracovia exista un autobuz direct folosit pentru circuite turistice cu aceasta tematica.

•Torun, oras medieval.

Torun este unul dintre orasele medievale poloneze cu o bogata istorie in spate. Aflat pe Raul Vistula, se mandreste cu suficiente atribute incat sa fie patrimoniu mondial UNESCO, din 1997. Printre atractii se numara Planetarium, Observatorul Astronomic si Centrul de Arta Contemporana. Panorama asupra Orasului Vechi, de pe Raul Vistula, este impresionanta noaptea. In Torun s-a nascut astronomul Nicolaus Copernic, in anul 1473.

Tururi si atractii turistice din Cracovia

In Cracovia se organizeaza tururi pentru turisti, la principalele atractii din oras si din imprejurimi. Tururile sunt, ca in oricare alta metropola, gandite tematic: de la statiunea montana Zakopane si mina de sare Wieliczka la degustari de votca sau vizite private la Auschwitz. Gasesti aici mai multe detalii. Exista si un autobuz turistic, care include opriri la Sanctuarul Divinei Indurari, teatrul, Castelul Wawel  etc. 

•Tur Ioan Paul al II-lea.

Una dintre figurile emblematice ale Poloniei este Papa Ioan Paul al II-lea. Un tur prin Cracovia duce turistii in locurile semnificative pentru viata acestuia, incluzand Biserica Prezentarii Binecuvantatei Fecioare Maria, unde Karol Wojtyla, viitor papa, a fost botezat. Un alt loc vizitat este Sanctuarul Indurarii Divine, din cartierul Lagiewniki. urul dureaza 4 ore si costa 120 PLN.

•Krakow Ghost Tour. “Turul fantomelor din Cracovia” reprezinta o plimbare de seara prin atractiile uitate ale orasului. Turistilor li se povestesc istorii despre opozanti ai comunismului, legende si obiceiuri medievale care se spune ca aveau ca scop deschiderea portii raiului, informatii despre realitatea istorica din Cracovia, in perioada Evului Mediu sau detalii despre miturile si credintele pagane. Un astfel de tur are loc seara, dupa orele 19:00 si costa 60 PLN.

•Sfanta Maria, Cracovia. Este o biserica gotica din secolul al XIV-lea, aflata in Piata Centrala din Cracovia. Potrivit legendei, doi frati au construit cele doua turnuri, de inaltimi diferite. Din cauza geloziei, unul dintre ei l-a ucis pe celalalt cu o sabie. Pe langa cele doua turnuri, biserica este faimoasa datorita altarului din lemn sculptat, de secol XV, opera a maestrului Wit Stwosz. Altarul descrie viata medievala, prin figurine de lemn si incrustatii. Interiorul grandios,  in culori vibrante si in special bolta albastra aminteste de arta pariziana din Saint-Chapelle. Intrarea este libera. Altarul se viziteaza contra cost, aproximativ 3 zloti. Aici poti viziona galeria foto virtuala. 
 

Oferte de Transport si sejur in Polonia
 

Polonia este slab reprezentata in cataloagele agentiilor de turism din Romania. Exista insa cateva oferte de vacanta. Poti alege un sejur romantic in Cracovia, la un hotel de 4 stele. Conform agentiei Travel Studio, oferta costa 248 euro pentru 3 zile si asigura cazarea cu mic dejun, transferul de la aeroport si un tur cu ghid, cu o tema la alegere.

Un bilet de avion dus intors pentru Cracovia costa de la 350 euro de persoana, la o companie de linie. La companiile low cost, un bilet de avion cu zbor indirect costa in jur de 100 lei, din Varsovia la Bucuresti.

Este bine sa stii

•Reglementari pentru viza.

Conform Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra in Polonia, daca este vorba despre o perioada de sedere mai mica de 90 de zile. Turistii pot vizita Polonia in baza cartii de identitate sau a pasaportului care atesta nationalitatea.

•Moneda oficiala.

Moneda oficiala este zlotul polonez (PLN). 1 PLN = 0.9876 lei; 1 euro = 3.77 PLN. Multe hoteluri si magazine accepta si moneda euro. 

•Parcare.

In Cracovia, pretul la parcare este de aproximativ 10 zloti pe ora. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea