Vacante

#sicilia #palermo #craciun

Palermo de Craciun

Cei mai multi il considera un oras exotic. Altii isi aduc aminte de el deoarece aici s-a retras si a murit cunoscutul istoric si politician, Nicolae Balcescu. A primit si critici deoarece este un oras destul de murdar si are faima de leagan al mafiei. Ai ghicit! Este vorba despre Palermo.

Primul lucru care te va uimi in Palermo este arhitectura sa unica in lume datorita combinatiei nemaintalnite dintre stilul arab si cel normand. Daca preferi sa strabati orasul la pas nu vei regreta Palermodeloc deoarece majoritatea cladirilor sunt impresionante prin fastul si sarmul pe care il afiseaza. Chiar daca multe dintre ele nu sunt restaurate, isi pastreaza inca intacta frumusetea de altadata.

Ce vizitezi   

Centrul istoric al capitalei Siciliei este impartit in patru zone-cheie: Loggia-Castellammare, Tribunali-Kalsa, Palazzo Reale e Monte di Pietà-Capo. Aceste zone sunt strabatute de doua dintre cele mai importante strazi din Palermo (Via Maqueda si Via Cassaro) care sunt asezate perpendicular une pe cealalta si se intersecteaza in piata Quattro Canti, o intersectie pe care o recunosti dupa cele patru statui de regi. Fiecare statuie este strajuita de cate o fantana arteziana si de cate un inger.

Catedrala din Palermo este una dintre cele mai frumoase catedrale din Italia. Nu ar fi o idee rea sa mergi aici la misa de Craciun. Constructia acestei biserici a fost inceputa in secolul al XII-lea si s-a facut pe ruinele unei vechi moschei. In acest fel se explica si amestecul de stiluri arhitecturale : pridvorul sculptat, decoratiile arabe si catalane, portalul gotic etc. In interior gasesti, pe langa un ansamblu de orgi absolut impresionant, morminte bizantine decorate cu mozaic precum si ramasitele Sfintei Rozalia.

Un alt loc care merita vazut este Palatul Normand care gazduiste Capela Palatina din Sicilia. Privesti in sus spre tavan si observi lemnul decorat in maniera islamica, in timp ce porticul cu patru arcade este imbracat in mozaic gotic.

Cand ai cateva minute libere, nu rata o plimbare pe malul Mediteranei. De asemenea, in apropierea marii vei gasi unul dintre cele mai frumoase parcuri din Palermo. Acesta adaposteste doi arbori de Ficus Magnolia adusi acum cateva sute de ani din Australia. Acestia au tulpina lata cat sa o cuprinda aproximativ zece oameni cu bratele deschise si, surpriza, au liane. Lianele cresc incet-incet cobarand spre pamant pana se intalnesc cu acesta. Cu timpul, prind radacini si vor forma o noua tulpina. Astfel, acesti arbori devin din ce in ce mai grosi cu fiecare an ce trece.

Cum ajungi

Pentru a calatori la Palermo in perioada sarbatorilor poti alege intre companiile Tarom si Air France . Pretul biletelor dus-intors variaza intre 460 de euro si 1500 de euro, depinde de perioada exacta in care alegi sa pleci spre Italia. 

Daca vrei sa platesti bani mai putini, iti recomand sa zbori mai intai pana la Roma si apoi sa optezi pentru un zbor pana la Palermo. Pretul va scadea considerabil. In cazul in care preferi sa calatoresti cu trenul, trebuie sa stii ca exista trenuri directe intre capitala Italiei si capitala Sicilei. In ciuda faptului ca acestea sunt despartite de mare, italienii au inventat o maniera cel putin curioasa de a traversa Mediterana. Cand ajunge pe malul marii, trenul este “incarcat” pe un vas. Timp de aproximativ o ora acesta va fi transportat de nava pana in Sicilia. De aici isi reia singur calatoria. Biletul la vagonul de dormit costa putin mai mult de 80 de euro, iar experienta este de neuitat.

Ce trebuie sa stii

-   In Sicilia vei cheltui mult mai putin decat in Italia continentala deoarece -   Preturile la mancare, hoteluri sau articole de imbracaminte sunt considerabil mai mici.

-   Toate magazinele unde poti sa faci shopping se inchid la orele 19.00. Pe majoritatea le gasesti pe Via Roma sau pe strazile perpendiculare cu ea.

-    Pietele le gasesti in zone de strazi special amenajate cu tarabe pe care stau aliniate, printre altele, fructe comestibile de cactus, fructe de mare de soiuri foarte variate precum si portocale culese direct din pom. Nu te lasa impresionat de mormanele de gunoaie caracteristice acestor piete sau de mirosul intepator, in concluzie, nu rata ocazia sa gusti din fructele si legumele specific mediteraneene.

-   Exista strazi si cartiere unde gunoiul este ca la el acasa, iar mirosul nu este foarte imbietor. Totusi, nu vei avea probleme de siguranta in aceste zone. Chiar daca sunt curiosi, italienii sunt foarte amabili si deschisi.

-    Nu uita, totusi, sa ai grija de obiectele de valoare. Chiar daca nu esti atacat in plina strada, poti foarte usor sa fii furat.

-    Nu ai de ce sa te temi de mafie si de violenta caracteristica acestei prganizatii. Timpurile in care conturile se reglau pe strada prin impuscaturi si rapiri au trecut de mult. Astazi, mafia este puternica numai in ceea ce priveste structurile politice, economice sau sociale. De asemenea, ai ocazia sa faci cumparaturi in buticuri care manifesta impotriva mafiei prin neplatirea taxei pe care aceasta organizatie o pretinde. Gasesti aceste buticuri pe Corso Emanuele.

-    Vei intalni foarte multi imigranti. Comunitatile de africani, arabi si, bineinteles, romanii sunt destul de mari, astfel incat au reusit sa isi impuna propria cultura si maniera de a trai. Nu ii ocoli daca vrei sa inveti si alte maniere de a intelege lumea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea