Vacante

#germania #rothenburg #oras medieval

Orasul Rothenburg si ghidul-calau

In Rothenburg au venit prima data celtii. Mai tarziu, aici se inchinau in Evul Mediu credinciosii in fata altarului care pastreaza sangele Mantuitorului. Astazi turistii admira arhitectura medievala si renascentista si asculta povesti despre inchizitie si fantome. Si isi lasa pasii condusi de calau, pe drumul trecutului indepartat. Bine ai venit in Rothenburg ob der Tauber!

Cu toate Germania detine un numar impresionant de castele si orasele vechi, putine dintre acestea sunt mai bogate in istorie ca orasul Rothenburg ob der Tauber. Imprejmuit de arcade medievale, ziduri masive si tururi de aparare, orasul ne duce departe in timp, pe urmele celtilor. Primele date despre ei dateaza din anii 500 i. Hr. Pe la 960, a fost fondat orasul Detwang in Tauber si tot atunci a fost construita o citadela pe dealurile Raului Tauber. Primul zid al orasului dateaza din secolul al XII-lea. rothenburg ob der tauber a suferit pierderi mari in secolul al XVII-lea, in timpul Razboiului de 30 de ani. Astazi se spune despre Rothenburg ca este unul dintre cele mai bine conservate orase medievale ale Germaniei.

Un program cu vizite istorice

Pentru turistul dornic sa viziteze cat mai multe locuri cu amprenta istorica, Rothenburg ob der Tauber pare a fi destinatia ideala. Orasul detine locuinte vechi de sute de ani, turnuri, biserici, muzee si chiar si un castel.

• Rothenburg Market Place. Piata centrala a orasului detine unele dintre principalele constructii istorice: Primaria (Town Hall), Turnul cu Ceas (Clock Tower) si Fantana St. George (datand din 1608). Piata, cu arhitectura gotica si renascentista, are numeroase terase, reustaurante si magazine.

Rothenburg Market Place• Kathe Wohlfahrt Christmas Village. Se spune despre Rothenburg ob der Tauber ca este orasul etern al Craciunului. Pe langa Piata de Craciun celebra, care se deschide aici in fiecare luna de decembrie, exista magazine care vand produse specifice Craciunului pe toata durata anului. Iarna se deschide Piata de Craciun Kathe Wohlfahrt, unde se vand produse de sezon, facute din lemn si sticla, decoratiuni si altele. Aici gasesti detalii despre eveniment.

• Toppler Castle. Castelul a fost construit in 1388 de catre Lordul Primar Heinrich Toppler. Castelul se afla in Valea Tauber si drumul spre el este extrem de pitoresc, deoarece te duce printr-o pajiste verde, pe sub un pod acoperit si prin gradinile castelului. Toppler Castle este o resedinta destul de mica, colorata in albastru deschis, semn de bogatie pe vremuri. Biletul de intrare costa numai 1.50 euro de persoana, iar pentru copii, pretul este de 0.50 euro.

St. Jakobskirche• Church of St. Jacob (St. Jakobskirche). Daca vrei sa vezi unul dintre cele mai frumoase si mai cunoscute altare din Germania, trebuie sa vizitezi Biserica Sf. Iacob. In galeria din partea de vest exista Altarul Sangelui Sfant, o capodopera de sculptorul Tilman Riemenschneider. Lucrarea de lemn a fost creata intre 1499 si 1505 pentru a pastra crucea sfanta cu relicve. In Evul Mediu aceasta era venerata si se spune despre ea ca ar contine o picatura din sangele Mantuitorului. Scena de pe altar imagineaza "Cina cea de Taina" si alte momente din viata lui Hristos.

O alta piesa de arta o reprezinta altarul principal, numit si “Altarul celor 12 Apostoli”, construit in 1446. St. Jakobskirche este cea mai mare biserica din oras si poate fi usor zarita datorita celor doua turnuri. Biletul de intrare costa 2 euro (pret intreg). Aici gasesti fotografii din interiorul bisericii.

Kriminal Museum• Muzeul Medieval al Crimei. Kriminal Museum este inedit in Europa prin aceasta tematica. Detine o colectie care acopera peste 1000 de ani de istorie a criminalitatii, dezvaluind informatii despre dezvoltarea jurisprudentei in secolul al XIX-lea, despre legile constitutionale, pedepsele legii etc.

In muzeu vei gasi instrumente de tortura, documente istorice, arme, stampile, brevete, medalii si multe alte exponate din domeniul dreptului si salilor de judecata. Printre cele mai interesante lucruri aflate aici sunt pedepsele cu moartea si penalitatile care aveau ca scop discreditarea celui pedepsit, facandu-l de rusine. Intrarea costa 3.80 euro pentru adulti si 2.20 euro pentru copii. Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial.

• Festivaluri si evenimente. Orasul medieval organizeaza o serie de evenimente de factura istorica, foarte atractive pentru turisti. In primavara are loc The Master Draught (Meistertrunk), un eveniment care, potrivit traditiei, reia o intamplare veche a orasului. Locuitorii din Rothenburg ob der Tauber se costumeaza si iau parte la procesiunea personajelor istorice.

Rothenburg Dansul Istoric al PastorilorDaca vrei o experienta bucolica, atunci participa la Dansul Istoric al Pastorilor (The Shepherd´s Dance). Breasla ciobanilor a primit inca din 1517 dreptul de a organiza aceasta sarbatoare cu dans si muzica traditionala. Cuplurile se aduna in piata orasului si executa Dansul Pastorilor, cu panglici si flori. Poti opta pentru un loc la balcon, un loc jos sau in picioare, contra unui pret intre 3 si 4.50 euro. Mai multe informatii gasesti pe site-ul oficial.

Insa cel mai cunoscut eveniment anual invie toate personajele istorice ale orasului, la Festivalul Imperial (The Imperial City Festival). Vei intalni cavaleri, tarani, soldati, precupete, fierari si alte personaje care creeaza atmosfera medievala, scaldata in muzica si focuri de artificii. Anul acesta, festivalul va avea loc intre 4 si 6 septembrie 2009.

Historical Vaults Rothenburg• Historical Vaults. O vizita interesanta o poti face in Muzeul Pivnitele Istorice, unde gasesti personaje in marime naturala, in diverse ipostaze, specifice activitatii lor. Muzeul detine costume, arme si alte exponate reprezentative pentru Razboiul de 30 de Ani. Locul favorit al vizitatorilor este temnita in care a fost inchis Lordul Primar Heinrich Toppler si unde a murit. Biletul de intrare costa 2 euro.

Tururile de oras, de la fiori de frica la emotie artistica

Ca orice oras medieval care are ceva de spus, in Rothenburg ob der Tauber se organizeaza tururi tematice, pentru turisti, fiecare oferind o experienta inedita.  Pentru a intra in atmosfera istorica din Evul Mediu, ti se povestesc in timpul tururilor tot felul de lucruri picante, de la credinte populare la obiceiurile din acele locuri de acum cateva secole. In plus, ai posibilitatea sa te imbraci in costum de epoca si vei fi insotit in calatoria ta prin trecut de catre personale istorice (un calau sau un Paznic de Noapte al orasului).

Poarta Rothenburg• Turul de arta, Case Patriciene, Biserici, Fortificatii. Turul de arta include vizite in zona istorica a orasului si la Biserica Sf. Iacob. Daca vrei sa cunosti indeaproape casele patriciene din cartierul vechi, poti opta pentru un astfel de tur, contra unui pret de 78 euro. Pentru bisericile, turnurile si portile medievale exista, deasemenea, vizite tematice.

The Master Draught• Afla istoria pedepselor medievale de la un calau. Unul dintre cele mai palpitante este turul in care te insoteste un calau. Acesta din urma reprezinta, dealtfel, punctul central al povestii. Vei auzi o multime de lucruri despre evenimentele istorice din trecut, legate in special de pedepsele medievale, afli informatii despre cultura si superstitiile din acea vreme, despre vanatoarea de vrajitoare si povestile cu fantome. Turul dureaza 45 de minute si costa 5 euro de persoana.

• Imprejurimi pe Romantic Road. Turistii care doresc sa viziteze imprejurimile orasului, aflate si ele pe Romantic Road, au ocazia sa opteze pentru tururi organizate, de jumatate de zi sau o zi intreaga, contra unui pret intre 150 si 240 euro. Vizita include alte orase medievale, biserici vechi, situri istorice, peisaje romantice etc.
Altarul Sangelui Sfant, St. Jakobskirche


Este bine sa stii
 

• Cum ajungi. Rothenburg ob der Tauber se afla in regiunea germana Franconia, din Bavaria si reprezinta unul dintre principalele puncte de pe Romantic Road. Romantische StraBe (Romantic Road) este o ruta celebra pentru turismul din Germania, legand Wurzburg de Fussen. Include unele dintre cele mai frumoase orase istorice ale tarii si obiective culturale de prim rand, precum Neuschwanstein Castle.

Rothenburg ob der Tauber stradaAlaturi de Rothenburg ob der Tauber, alte opriri mari pe acest traseu se pot face in Wurzburg, Dinkelsbuhl, Nordlingen, Augsburg, Landsberg si Fussen. In Rothenburg ob der Tauber poti veni cu trenul din Wurzburg sau Munich. Durata calatoriei este de aproximativ o ora si, respectiv, 3 ore, iar biletul te costa intre 10 si 40 euro.

• Cazarea. Orasul dispune de hoteluri, moteluri, pensiuni si zone de camping. O camera la un hotel de 3 stele incepe de la 50 euro pe noapte, iar pentru categoria 4 stele, ajunge la 70 – 120 euro pe noapte.

• Alte activitati. Pe langa vizitarea obiectivelor turistice, in Rothenburg ob der Tauber se practica diverse sporturi: tenis, pescuit, bowling, planor, calarit etc. Una dintre cele mai emotionante experiente pe care le poti avea este calatoria cu balonul deasupra romanticei Vai Tauber.

• Piata de Craciun din Rothenburg. Din cauza ca este foarte cunoscuta si apreciata, produsele vandute la targul de Craciun din oras au preturi piperate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea