Vacante

#napoli #vezuviu #capri #pompei #pizza #shopping #excursie #calatorie #vacanta #turism

Napoli, insula Capri, Pompei si vulcanul Vezuviu – impresii de calatorie

Desi Napoli nu are grandoarea Romei, romantismul Venetiei sau farmecul orasului Milano, el este totusi un oras interesant. La capitolul curatenie, cu siguranta Bucurestiul ii da clasa, iar in ceea ce priveste infractionalitatea, Napoli inca mai are de lucrat.

Insa pentru cei care privesc partile bune ale unei excursii, ori pentru cei pasionati de istorie, mancare buna sau shopping, Napoli si imprejurimile sale au cate ceva pentru fiecare. Sa le luam pe rand:

•    Napoli este un oras in permanenta constructie. Regulile de circulatie nu se respecta, iar recomandarea mea este ca in niciun caz sa nu mergeti la Napoli cu masina. In cazul in care sunteti turisti prin Napoli, mare atentie la scutere sau masini si folositi pe cat posibil transportul in comun. O calatorie este 0,9 euro iar funicularul care va duce la Castelul San’t Elmo costa 1,1 euro. O zi, maxim 2 zile, sunt suficiente in Napoli. Nu trebuie sa ratati Castel dell’Ovo, Palazzo Reale, Piazza del Plebiscito, Castelul Nuovo (intrarea 5 euro/pers. insa nu prea merita), portul, impresionanta priveliste de la Castelul Sant Elmo (intrarea 1,5 euro) sau Certosa di San Martino.
 
Biserici catolice cu adevarat frumoase (mai ales de Craciun, cand se amenajeaza Scena Nasterii lui Iisus) sunt: Chiesa di Gesu Nuovo, Chiesa din San Domenico Maggiore sau Cappella San Severo. Daca sunteti amatori de pizza (si nu numai), trebuie sa incercati specialitatea casei: pizza marguerita . Iar cea mai buna pizza marguerita o puteti manca la Pizzeria DiMatteo, in centrul istoric al orasului (preturile sunt intre 4-7 euro).
 
•    Insula Capri este paradisul pe pamant. Mai ales pentru cei cu multi bani, care vin aici la shopping. Un amestec de exotism si romantism cu strazi inguste, buticuri de lux, peisaje de vis, vegetatie luxurianta si hoteluri de 5 stele. Preturile sunt mari, insa merita sa va petreceti o zi pe “insula milionarilor”. Se ajunge cu ferry-boat-ul din Napoli, iar pretul este in general de 17 euro/persoana/segment.
 
Calatoria cu vaporul dureaza maxim o ora si jumatate, iar daca aveti rau de mare, din Italia puteti cumpara medicamentul numit Xamamina. Insula Capri are mai multe orasele, printre care cele care merita vizitate sunt Capri Town (se ajunge din port cu un funicular – costa 1,4 euro) si Anacapri (se ajunge cu un autobuz din Capri Town – costa 1,4 euro). Cei care ajung in Napoli, trebuie sa ajunga si pe insula Capri, iar cei care ajung pe insula Capri, trebuie sa ajunga la Grotta Azzurra.
 
Un tur la Grota Albastra costa maxim 20 de euro si include vaporasul care va ia din port si va lasa la intrarea in Grota, fiind preluati apoi de barcagii cu barci mai mici (cantecele barcagiului sunt din partea casei). Totul dureaza maxim 3-4 ore, iar peisajele pe care le puteti vedea, mai ales daca este soare puternic, sunt unice. In Europa, la Marea Mediterana , mai sunt si alte Grote Albastre celebre, insa se spune ca cea din insula Capri este de departe cea mai spectaculoasa.
 
•    Cei pasionati de istorie (si nu numai) trebuie sa isi rezerve cateva ore si pentru Pompei, orasul distrus de eruptia vulcanului Vezuviu in anul 79. Se ajunge foarte usor din Napoli, autobuzul SITA costand 2,4 euro, iar intrarea la situl arheologic (care este imens – aproximativ 40 de hectare) costa 10 euro. Aveti aici ocazia sa vedeti un oras roman de acum aproape 2000 de ani, foarte bine conservat, iar imaginile cu oameni pietrificati de lava vulcanului sigur nu le veti uita prea curand.
 
Daca vreti si mai multa istorie, merita sa vizitati si orasul Herculaneum (distrus si el de eruptia Vezuviului), aflat la cativa km. de Pompei. Desi mult mai mic, arheologii spun ca orasul era mai bogat, iar ruinele sunt pastrate mult mai bine decat la Pompei. Intrarea este 10 euro.
 
•    Daca ati ajuns la Napoli, zilnic veti vedea in departare vulcanul Vezuviu. Daca insa vreti sa va urcati pe vulcan, o puteti face. Autobuzul costa costa 9 euro, pleaca din Pompei si face circa o ora pe serpentine pana sus pe Vezuviu. De la capatul drumului mai sunt 4 km. pana pe craterul vulcanului, care se poate vizita daca nu este ceata, in schimbul sumei de 6 euro.

Una peste alta, Napoli este cu adevarat un oras al contrastelor. Oamenii stiu sa traiasca cu adevarat si isi traiesc viata la maxim. Galagia si forfota in oras sunt infernale, mancarea este extraordinara, iar traficul se apropie, dupa parerea mea, de cel din Cairo (in loc de masini multe, fiind scutere multe). Daca aveti 4-5 zile la dispozitie si vreti sa vizitati o destinatie mai calda, puteti urma exemplul meu si sa vizitati Napoli. Nu cred ca o sa va para rau.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea