Vacante

#calatorie #apa #desert

Masuri de protectie pentru o vacanta intr-o zona desertica

Calatoriile in zone si tari desertice impun anumite masuri de siguranta , in special pentru turistii si persoanele care nu sunt obisnuite cu astfel de clima si relief. Daca vizitezi in vacanta o tara desertica, urmeaza pasii de mai jos pentru a sti ce ai de facut.

Pasi de urmat

Pasul 1. Perioada de vizita. De obicei primavara si toamna sunt cele mai bune perioade pentru a calatori in desert. Este bine insa sa consulti informatiile despre clima in functie de sezon in destinatia respectiva si sa vezi care sunt predictiile meteo.

In general, operatorii de turism nu organizeaza circuite in tarile desertice in perioada verii, deoarece calatoria este mult prea greu de suportat. De aceea, de exemplu, cei care doresc sa viziteze Egiptul, strabatand tara intr-un circuit de cel putin 12 zile, merg in sezonul rece sau primavara, cand temperaturile sunt inca suportabile.

Pasul 2. Imbracaminte. Cand vizitezi o zona desertica, este bine sa alegi haine facute dintr-un material care permite retinerea transpiratiei pe suprafata corpului. Acest lucru ajuta la procesul de racorire. In aproximativ 24h, corpul uman poate pierde cel putin 1.5 litri de apa in zone cu temperaturi foarte ridicate.

Spatiul dintre haina si piele functioneaza ca un izolator impotriva caldurii. Intreg corpul trebuie sa fie cat mai acoperit, pentru a proteja pielea de nisip, soare si vant. Zonele cu probleme sunt capul, gatul si gleznele, pentru ca pe aici pot intra usor fire de nisip, daca nu ai haine bine fixate.

canion si desertChiar daca nu mergi intr-un safari in desert, chiar daca vizitezi pur si simplu un oras desertic, simplul fapt ca mergi pe jos necesita incaltaminte plina, nu decupata, pentru a-ti feri pielea de soarele puternic.

Trebuie sa ai la tine:
- haine care acopera bratele si picioarele
- palarie
- ochelari de soare
- lotiune antisolara
- incaltaminte comoda si inchisa (gen adidasi ).

Pasul 3. Apa. Apa este deosebit de importanta in tarile desertice. Atata timp cat nu te afli in hotelul sau resortul ales, daca esti plecat sa vizitezi diverse obiective turistice trebuie sa ai la tine in permanenta o sticla cu apa. In cazul in care calatoresti cu un reprezentant al unei agentii, in mod normal acesta trebuie sa-ti asigure apa plata pe toata durata excursiei.

Gasesti, de obicei, apa si sucuri la comerciantii care isi vand marfa pe langa siturile arheologice si obiectivele turistice din zona, insa adesea preturile sunt mult mai mari si pierzi timp pretios negociind in loc sa folosesti apa primita in autocar si sa-ti dedici timpul vizitei.

Pasul 4. Masina. Daca mergi cu masina personala sau inchiriata, ia cu tine un ghid si intereseaza-te care sunt modalitatile de a contacta pe cineva daca ramai in pana. Se poate ca telefonia mobila sa nu aiba acoperire in desert.
Tine cont de faptul ca o masina lasata sub soarele arzator se supraincalzeste si nu vei mai putea atinge portiera sau alt obiect al ei decat cu manusi.

Pasul 5. Prosoape. Prosoapele sunt foarte utile cand calatoresti in desert deoarece le poti folosi in multe moduri. Daca ai probleme cu masina si ramai blocat, poti acoperi ferestrele cu ele, pana vin ajutoare, pentru a te proteja de soare.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Apa plata
  • Haine & incaltaminte% accesorii potrivite

 

Sfaturi&Avertismente

Operatorii de turism organizeaza diverse excursii de tip safari si vizite in satele beduinilor din desert. Aici ai ocazia sa cumperi suveniruri din creatiile locale, sa calaresti o camila sau sa iei masa impreuna cu beduinii. Cere agentului turistic sa-ti ofere toate informatiile cu privire la masurile de siguranta specifice excursiei.

Daca ti-ai petrecut vacanta intr-o tara desertica, povesteste-ne cum te-ai protejat de soare. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea