Vacante

#grecia #aegina #insula

Insula Aegina, fistic, nectar si fructe de mare

insula Aegina atrage turistii care viziteaza Grecia datorita locatiei sale, care o face usor de atins venind din Atena. De asemenea, amatorii de pelerinaje gasesc in Aegina una dintre cele mai importante locatii, aici aflandu-se Biserica Sfantul Nectarie (Agios Nektarios).

Daca te gandesti sa vizitezi aceasta insula, ar fi de ajutor sa stii ca numele ei apare sub mai multe forme: Aegina, Egina, Aigina, Eghina. Apoi, ar trebui sa vii din Atena si sa-ti rezervi cel putin o zi, daca este vorba despre o scurta vizita. Din portul atenian Piraeus, vapoarele ajung in Aegina in mai putin de un ceas, pentru cursele rapide sau intr-o ora si 20 de minute, pentru restul.
 

Gastronomie locala pentru gurmanzi


Aegina este o destinatie de vacanta care are toate sansele sa te seduca daca iti doresti sa stai intr-o zona din Grecia care sa-ti ofere acea atmosfera specifica de vacanta, combinata cu preparatele traditionale locale. Poti incepe cu aperitivele grecesti, mezedes, care adesea constau dintr-un pahar de ouzo si diverse minipreparate din branza, peste sau legume. Meniurile cu peste si fructe de mare sunt nu doar deosebit de atractive, dar si gustoase,  chiar si la tavernele si localurile obisnuite, fara pretentii. Carnivorii pot sa aleaga preparatele la gratar, care sunt servite in portii mari, alaturi de salata.

In satele pescaresti de pe insula ai posibilitatea sa incerci preparatele locale, care au la baza peste si fructe de mare. Exista, de asemenea, o piata de peste in Aegina Town.

Insula este renumita pentru productia de fistic, exportul acestuia aducand venituri insulei, in afara de cele din turism. Pe langa fistic, pe insula se cresc maslini si arbori fructiferi. Afla mai multe despre gastronomia greceasca aici.


Aegina Town


Principalul oras al insulei se numeste Aegina Town. Gratie portului sau, de unde vin si pleaca numeroase ambarcatiuni, Aegina Town este cea mai vizitata zona a insulei. De-a lungul portului se afla numeroase terase, magazine, cafenele si taverne. De altfel , zona portului reprezinta principalul centru comercial, cu magazine unde se vand diverse produse, de la cele cu suveniruri la articole vestimentare sau de pescuit.

Turistii care doresc sa faca o plimbare prin capitala insulei pot opta pentru trasurile trase de cai. Tot din Aegina Town pleaca autobuzele (transportul public local) si autocarele cu turisti spre celelalte zone ale insulei.


Agios Nektarios - Sfantul Nectarie


Daca ajungi in Aegina, probabil vei dori sa vizitezi una dintre cele mai cunoscute  biserici din Grecia, Sfantul Nectarie. Poti sa ajungi cu un taxi, cu autobuzul sau cu masina. Biserica se afla in regiunea Kondos, la 6 km de Aegina Town. Un avantaj consta in faptul ca biserica este deschisa zilnic, iar statia de autobuz este chiar in fata cladirii. Intrarea este libera. Ca in orice alta parte a lumii, vizitarea unui lacas religios impune o tinuta adecvata.

In noiembrie, cand este sarbatorit Sfantul Nectarie, operatorii de turism organizeaza excursii special concepte pentru cei care fac pelerinaje pe insula Aegina.
 

Alte atractii si activitati pe insula


In Aegina gasesti destule atractii turistice, multe dintre ele fiind biserici sau ruine vechi. Agios Nikolaos, Agios Dionysios, Templul lui Apollo, Templul Athenei Aphaia (secol XI i. Hr), Templul lui Zeus etc. Multe dintre siturile arheologice sunt dovezi ale pozitiei importante pe care o avea insula in antichitate.

Pentru o priveliste de sus, se poate urca pe muntele Oros, unde, de altfel, se afla ruinele Templului lui Zeus, de la care a pornit legenda insulei. Se spune ca Aegina ar fi fost o printesa frumoasa, de care regele zeilor s-a indragostit. In mod previzibil, acesta si-a dorit sa fie singur cu ea si a cautat un loc potrivit, pe care l-a descoperit intr-o insula pustie. Zeus si Aegina au avut impreuna un fiu, Aeacus, cel care a devenit primul rege.

Cei care isi doresc sa faca plaja si sa se bucure de apa marii, gasesc in Aegina locatii bune pentru asa ceva. Unele ambarcatiuni mici chiar ofera curse spre aceste plaje ale insulei. Agia Marina este cea mai cunoscuta plaja, gratie lungimii sale si a nisipului fin. Insula este atractiva si pentru cei care isi doresc sa se distreze. Viata de noapte este destul de bine dezvoltata prin cluburi, discoteci, baruri etc.

Gasesti un ghid gratuit online aici. Ghidul este redactat in greaca si engleaza.


Este bine sa stii


Excursie optionala

Daca esti doar in trecere prin Aegina si ti se propune o excursie optionala cu autocarul, intereseaza-te exact ce contine. Multi turisti veniti pe insula pentru doar cateva ore sunt atrasi de operatorii locali prin oferirea unei excursii de vizitare a insulei cu autocarul, care nu este tocmai justificata la pret. Pentru 30-35 euro esti plimbat pe insula, cu opriri de cateva secunde pentru a vedea pe fereastra vreo ruina sau vreo plantatie de fistic. Cunoasterea insulei este extrem de superficiala, vazand aproape totul din autocar.

Se face o oprire la Agios Nektarios, unde insa nu ai timp sa stai decat cateva minute, apoi esti dus intr-o taverna greceasca. Un platou mic, cu fructe de mare, se imparte la 4 persoane, pentru degustare. Preparatele sunt grozave, special facute pentru a-ti deschide apetitul si a face o comanda. Alaturi de ele se serveste cate un paharel de ouzo. Daca esti foarte grabit si vrei sa vezi totusi ceva din insula, o astfel de excursie ar putea constitui o solutie. In caz contrar, este mai bine sa mergi pe cont propriu.


Cazare


Oferte de cazare pe insula gasesti la localnici, care au camere de inchiriat, in hoteluri, apartamente sau studiouri. Hotelurile sunt de la o stea la cele de 4-5 stele. La un hotel de 3 stele, camera costa aproximativ 30 euro pe noapte. Daca vrei sa-ti petreci vacanta de vara aici, o saptamana la o vila de 3 stele te costa in jur de 180 euro, pret in care este inclus si transportul cu autocarul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea