Vacante

#horezu #ceramica horezu #vacanta #turism #turist

Horezu, destinatie preferata pentru iubitorii de ceramica

Atunci cand spui ceramica unica, de cele mai multe ori de gandesti la ceramica de Horezu . Esti pasionat de olarit si de modul in care sunt facute aceste obiecte unice, apreciate in intreaga lume? Atunci ar fi bine sa ajungi in orasul Horezu, centrul acestei zone in care se face ceramica de Horezu, loc unde ai putea chiar si sa inveti sa lucrezi cu lut.

Daca te-ai hotarat ca vrei sa vezi cum se face aceasta ceramica recunoscuta in toata lumea, inseamna ca poti incepe sa planuiesti o excursie in orasul valcean supranumit “capitala ceramicii populare romanesti”. Localitatea Horezu se afla la 45 de kilometri de Ramnicu Valcea si este cunoscuta drept una dintre cele mai importante centre de arta populara traditionala ale tarii noastre. Insa nu numai ceramica este un punct de atractie in acest oras, ci si manastirea cu acelasi nume, ctitorita de Constantin Brancoveanu si alte cateva obiective turistice din zona.
 

Cum se poate ajunge la Horezu
 

In cazul in care te-ai decis sa ajungi in aceasta localitate, atunci ar trebui sa ajungi pe drumurile prin care se face accesul in oras. Unul dintre acestea este drumul national D.N. 67, care face legatura intre municipiul Ramnicu Valcea si municipiul Targu Jiu, iar un altul este drumul D.N. 65C, care face legatura cu municipiul Craiova, oras aflat la distanta de 113 km de Horezu.

Ar trebui sa stii ca in jurul orasului vei gasi alte sase localitati: Romanii de Jos, Romanii de Sus, Ramesti, Ifrimesti, Tanasesti si Ursani. In plus, in vecinatate se mai pot gasi comunele Malaia, Costesti Tomsani, Maldaresti si Vaideeni.
 

Ce poti face la Horezu
 

Punctul principal de atractie al acestei localitati este legat de ceramica, insa in afara de acesta locuitorii zonei mai sunt renumiti si pentru alte activitati de artizanat specific romanesc,  precum realizarea de tesaturi manuale, pictura religioasa, sculptura in lemn etc..
 

Sursa foto: holidaynews.roCeramica, cea mai importanta in zona
 

Insa cum olaritul este cel mai important mestesug transmis de-a lungul timpului prin intermediul familiilor de olari, locuitorii din Horezu desfasoara aceasta activitate pe tot parcursul anului. Ei folosesc simboluri inspirate din flora si fauna din zona: cocosul de Hurez, bradul, sarpele, ghioceii. Ceramica hurezeana are cateva simboluri esentiale: spirala dubla, linia dreapta, linia ondulata, steaua, frunza, braul, soarele, spicul, pomul vietii si coada de pau, care sunt colorate cu ajutorul unor culori specifice precum rosul si galbenul de Horezu.

Daca vrei sa vezi de unde provine unicitatea acestor elemente de ceramica, atunci va trebui sa ajungi la argila din dealul Ulmetului de langa Horezu, care este recunoscuta drept unica in lume. Iar daca vei dori sa vezi cum se fac vasele de ceramica hurezene, de la pumnul de argila pana la obiectul pictat, va trebui sa ajungi la Centrul de Ceramica din Olari unde ii vei putea vedea la lucru pe mesterii olari. In plus, vei putea chiar si sa inveti de la acestia cum sa modelezi lutul. Daca te vei caza in zona si vei dori sa faci asa ceva, vei avea nevoie de aproximativ o saptamana de cursuri.

Tot legat de ceramica ai putea ajunge si la Targul de olarit "Cocosul de Horezu", care se tine in fiecare an in prima saptamana din iunie in Parcul de la stejarii seculari si aduna in acest oras valcean mesteri din mai multe regiuni si turisti din intreaga tara.
 

Alte obiective de vizitat
 

Odata ajuns la Horezu nu ar trebui sa ratezi Manastirea Horezu care gazduieste biblioteca domnitorului Constantin Sursa foto: Flickr.comBrancoveanu, ctitorul acestei manastiri si nici atelierele de tesaturi si pictura de la Manastirea Hurezi, acolo unde sunt facute manual diferite tesaturi, covoare si picturi religioase de o mare valoare. In plus, nu ocoli Complexul Muzeal Maldaresti care cuprinde casele vechi(numite cule) Greceanu si Duca, precum si casa memoriala I.Gh. Duca. In cadrul acestui complex muzeal vei putea vedea o combinatie de elemente ale arhitecturii romanesti, elemente taranesti din zona si particularitati de fortificatii.

In interiorul acestor cule aflate la doar cativa kilometri de Horezu vei putea vedea obiecte de arta medievala, ornamente populare, sobe batranesti cu olane, mobilier traditional, cusaturi, tesaturi si port popular specific, dar si fotografii originale ale omului politic I. Gh. Duca, fost prim-ministru al Romaniei.

Iar daca vrei sa mergi in excursii la manastiri, Horezu ar putea deveni un bun punct de plecare pentru un astfel de circuit. De aici poti porni catre cateva manastiri din apropiere, precum Arnota sau Bistrita, in plus putand sa te indrepti catre nordul Olteniei, acolo unde se afla Manastirile Cozia si Tismana.
 

Natura si sport la Horezu
 

Daca esti interesat de astfel de activitati, ar trebui sa stii ca in zona exista cateva trasee turistice pe care le poti incerca, apeland la sfatul gazdelor tale. Nu ocoli Muntii Capatanii, parcul national Buila-Vanturarita sau pesterile din judetul Valcea si judetele din jur: Pestera Liliecilor, Pestera Polovragi si Pestera Muierilor. In plus, odata ajuns aici vei putea participa si la activitati de vanatoare, pescuit, catarare, sau sporturi extreme, precum biking si zbor cu parapanta.
 

Cat te costa un sejur la Horezu
 

Inainte de a pleca intr-un sejur la Horezu, ar fi bine sa stii ca in aceasta localitate te vei putea caza mai ales la pensiuni. Preturile sunt cuprinse intre 60 si 100 de lei pe noapte, pentru o camera dubla, cu mic dejun. Restul meselor sunt contra-cost, pretul acestora putand fi negociat cu proprietarii. Unii dintre acestia ofera transportul de la gara sau autogara pana la pensiune, precum si excursii la obiectivele turistice din zona gratis sau pentru sume modice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea