Vacante

#fes #fez #maroc

Fesul, o pata de culoare

Daca va plac locurile agitate, pline de culoare si sunteti in cautarea unei experiente care sa va trezeasca toate simturile, Fez (Fes) este o destinatie foarte potrivita.

Supranumit si Medina medievala , Fes este al treilea oras ca marime din Maroc, dupa Casablanca si Rabat. Orasul este separat in trei parti, Fes el Bali, reprezentand zona cea mai veche, Fes Jdid, zona noua si ultima, Ville Nouvelle, reprezentand zona cea mai nou construita.

Unde putem sa stam


In Fes exista o multime de hoteluri, pentru toate buzunarele. Insa o alegere foarte fericita poate fi cazarea la un riad. Acesta reprezinta o vila traditionala marocana, cu mozaicuri, balcoane cu stalpi impodobiti si curte interioara, in al carei centru de obicei se afla o fantana , tot in stil marocan . Astazi numeroase astfel de constructii au fost restaurate si aduse la standarde occidentale, preschimbate in hoteluri extrem de pitoresti, cu influente maure si africane.

Medina medievala

Cine ajunge in Fes trebuie sa se plimbe prin vechea medina, care incepe la poarta Bab Boujeloud. Este un bazaar aflat pe o zona foarte intinsa, un labirint de stradute inguste si intortocheate, unde vanzatorii isi etaleaza marfurile, ceainice, mirodenii, oglinzi, tavi, haine, alimente, covoare, parfumuri, bijuterii, cam tot ce se poate. De la intrarile in atelierele si casele mestesugarilor si negustorilor marfurile stau ingramadite, asteptandu-si musterii.

Medina a fost considerata Patrimoniu al Umanitatii si reprezinta una dintre cele mai vechi piete din lume. Exista persoane care au plecat foarte placut impresionate de forfota care se linisteste numai la caderea noptii.

Pe de alta parte, se poate ca mizeria, mirosurile intepatoare si galagia sa oboseasca foarte tare pe unii turisti. Se pot totusi achizitiona covoare de calitate superioara, vase de lut si bijuterii din argint facute manual, cu modele traditionale, la preturi acceptabile, daca stii sa te targuiesti. Oricum acest lucru este o regula, altfel dai de 10 ori cat valoreaza.

Tabacariile Fesului – o experienta olfactiva

Pentru cei care au puterea de a suporta mirosul greu din zona, sunt nimerite celebrele tabacarii ale Fesului. Vizitatorii folosesc frunze de menta pe care le tin in nari si stau de obicei pe terase, deasupra acestei zone cu vase.

Vopsitorii de lana si piei stau in aceste recipiente, scufundati pana la brau. Privelistea este impresionanta, in rau sau in bine, dar merita experienta. In Fes mai puteti vizita cea mai veche moschee din Africa, Karaouyne, dar numai din exterior, doar musulmanii avand voie sa intre in lacasele de cult, apoi scoala coranica Attarine Medersa, fantana Nejjarine, Palatul Regal si cartierul evreiesc.

Fericitele papile gustative

 



Din Fes nu poti pleca inainte de a fi mancat macar o data tajine, o specialitate din carne sau peste, pregatita intr-un vas tuguiat, din lut, de la care i se trage numele mancarii. Cuscusul este alta delicatesa, o combinatie de carne si legume fierte. Adaugati la aceasta masa mandarine, dulceturi, cornulete, paste, salate si veti avea o cina copioasa, poate chiar mai mult decat v-ati fi dorit. Datorita mirodeniilor si combinatiilor folosite, mancarea marocana este apreciata si peste hotare.

Tipsuri pentru turisti

  • Pe strada este preferabil sa adoptati o tinuta care sa nu iasa in evidenta cu nimic si sa evitati hainele foarte scurte sau foarte mulate.
     
  • Abordarea pe strada a unei femei musulmane traditionale nu este cea mai buna idee, cu exceptia celor emancipate sau a celor care va ofera cazare sau produse spre vanzare.
     
  • In intreg Marocul se consuma mult ceai, populatia avand un adevarat ritual al servirii acestei bauturi. Este un act de impolitete sa refuzati o invitatie la ceai.
     
  • Daca vreti sa cumparati ceva, tocmiti-va la sange, pentru a nu pierde bani inutil.
     
  • Pentru momente de relaxare, mergeti la bai, cunoscutele hammam , pentru masaj, jacuzzi, piscina cu apa termala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea