Vacante

#turism

Experimenteaza turismul altfel decat il stii

Mergi intr-o gara si viziteaz-o, insa nu te urca in niciun tren. Daca alegi sa pleci cu adevarat pe undeva, gandeste-te ce tara vrei sa vizitezi si fa o lista cu traseul tau: acesta trebuie sa contina numai locuri care au un nume repetitiv, precum statiunea balneara germana Baden-Baden. Gaseste in orasul vizitat un obiectiv turistic faimos, de exemplu Notre Dame si fa o poza privelistii opuse catedralei. Fa rost de un ghid turistic foarte vechi si incearca sa gasesti, cu ajutorul lui, principalele atractii turistice din zona. Cate din ele mai exista in prezent?

O alta posibilitate este sa-ti pandesti prietenii cand pleaca in vacanta si sa mergi si tu in acelasi loc, dar pe ascuns. Fa-le fotografii si arata-le la intoarcerea acasa. Ca sa te distrezi, cumpara-ti o caciula “cap de cal”, mascheaza-te cu ajutorul ei si mergi pe strada, studiind reactia celor din jur.

Daca ai trecut cel putin una dintre probe, te incadrezi perfect in turismul experimental: totul iti este permis, atata vreme cat iesi din limitele normalului. Pentru turistii care au vazut tot ce se putea, pentru cei care s-au saturat de tururile obisnuite ale operatorilor de turism, pentru toti cei care cauta un suflu nou si original in vacanta lor, exista turismul experimental.

Ce iese cand scoti din saculet biletele dadaiste

Conform Sydney Morning Herald, un textier francez din Strasbourg, Joel Henry, si o jurnalista australiana, Rachael Antony, au introdus pe piata o companie de turism experimental , cu scopul propunerii unor cai cat mai inedite de a-ti petrece vacanta.

De aici s-a nascut un ghid, the Laboratory of Experimental Tourism (Latourex), publicat in limba engleza in 2005, de Lonely Planet . Cartea costa 14.50 dolari si o poti cumpara online de pe Amazon.com. Latourex s-a inspirat din mai multe curente artistice, precum dadaismul sau suprarealismul, jucandu-se cu dualitatea premeditare-spontaneitate. O astfel de experienta deschide turistului o lume a oportunitatilor, un univers cu umor, surprize, schimbare si spontaneitate.

“Turismul Experimental inseamna sa calatoresti fara constrangeri, care in acelasi timp te elibereaza de limitarile si asteptarile turismului clasic. Calatorind cu constrangerile turismului experimental iti conservi o mai mare libertate”, afirma Joel Henry, fondatorul Latourex (Lonely Planet).

Ghidul contine o lista de tipologii pentru aceasta forma de turism. Mentionam si noi cateva:

Aeroturism – mergi intr-un aeroport pe care-l vizitezi, dupa care te intorci acasa, fara a fi zburat cu avionul.

Alfaturism – Gasesti pe harta prima strada in ordine alfabetica si apoi ultima, cu acelasi criteriu, desenezi o linie intre ele si strabati distanta descrisa de linia trasata dintre cele doua puncte.

Ceciturism – Pune un prieten sa te lege la ochi si sa-ti fie ghid, in orasul pe care doresti sa-l vizitezi. Acesta te va insoti in turul tau, “aratandu-ti” parfumul local.

Dodecaturism – Itinerariile se fac in jurul cifrei 12. Astfel, camera ta de hotel are numarul 12, locuiesti la etajul 12, mijloacele de transport folosite au acelasi numar, s.a.m.d.

Erotravel – Este destinat cuplurilor si presupune alegerea unei anumite destinatii, de comun acord. Plecati separat, fiecare pe alt traseu, fara a stabili locul si ora intalnirii. Odata ajunsi la destinatie, incercati sa va gasiti, fara a trisa folosind tehnologia moderna (mobil, internet, etc).

Kif Kif – Vei vizita numai locuri a caror nume este repetitiv, precum Bora Bora.

Monopolyturism - Trebuie sa gasesti versiunea locala a jocului Monopoly pe care sa o iei cu tine pe strazi. Vei vizita strazile, statiile, inchisorile, parcarile din oras aruncand cu zarul, urmand totodata regulile oficiale ale celebrului joc. Daca esti cu mai multi turisti, experimentati Monopolyturism in echipa, contactandu-va prin mobile.

Turism alternativ – Este o modalitate de a calatori facand cand dreapta, cand stanga, alternativ, in functie de intersectiile ivite in cale, pana cand vei da de un ostacol si va trebui sa te opresti.

Mai multe experimente turistice gasesti pe Lonely Planet.

Daca ai incercat unul sau mai multe turism de acest gen, impartateste-ne experienta ta in comentarii si pe Forumul de Turism.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea