Vacante

#drumetii maramures #vacanta maramures #maramures

Drumul Maramuresului: un traseu turistic de peste 700 kilometri prin natura si cultura

Initiat de Asociatia Origini Maramures, Drumul Maramuresului are ca scop promovarea Maramuresului, dar mai ales a oamenilor din aceasta regiune. Este un traseu de lunga distanta, de tip circuit, cu peste 40 de trasee recomandate a fi parcurse la pas sau cu bicicleta. Proiectul isi propune sa aduca in atentia celor interesati serviciile turistice relevante din regiune: nu doar atractiile naturale si culturale, ci si mestesugari, experiente locale, cazari si restaurante.

Potrivit initiatorilor proiectului, 700 kilometri de drum sunt deja marcati in tot judetul Maramures, iar cu sprijinul autoritatilor locale, a sponsorilor si a oamenilor, pana la finalul anului 2022, traseul va fi extins pana la 1.000 kilometri. Cu un orizont de dezvoltare de peste 10 ani, proiectul, cu un puternic potential international, isi propune sa aduca un impact pozitiv asupra comunitatilor asezate de-a lungul drumului, prin documentarea si publicarea pe site-ul www.drumulmaramuresului.ro a tuturor atractiilor culturale, istorice si naturale ale regiunii, cat si artizani, spatii de cazare, experiente oferite de localnici si mesteri populari. Pentru o experienta de calatorie si mai buna, Asociatia Origini Maramures va lansa in curand si aplicatia mobila Drumul Maramuresului.

Ce ofera Drumul Maramuresului

Un traseu marcat si pregatit pentru drumetie, in care calatorii au prilejul de a descoperi Maramuresul Creativ, Cultural, Salbatic, Spiritual sau Traditional prin prisma mestesugurilor, atractiilor turistice si culturale, dar si prin natura, lacasurile de cult, traditiile si experientele noi.

Pentru a veni in ajutorul calatorului, fondatorii au impartit traseul in peste 40 trasee de o zi sau jumatate de zi, unele scurte, de 7-8 kilometri, in timp ce altele, dedicate persoanelor mai experimentate, au chiar si 30 kilometri lungime. Acestea conecteaza cele mai importante obiective de vizitat din Maramures, precum Centrul Vechi din Baia Mare, Lacul Albastru din Baia Sprie, Lacul Sarat din Ocna Sugatag, Satul Breb, Memorialul Durerii din Sighetu Marmatiei, Manastirea Barsana, Mocanita din Viseu de Sus, Parcul Natural Muntii Rodnei, Parcul Natural Muntii Maramuresului, Aria Naturala protejata Defileul Lapusului si multe altele.

Pe parcursul traseelor, calatorii pot vizita si diversi artizani locali, de la mesteri ceramisti, olari, pana la sculptorul crucilor vesele de la cimitirul Sapanta sau artisti de masti traditionale. De asemenea, pe Drumul Maramuresului turistii pot experimenta si o multime de activitati precum plimbari cu caiacul sau hidrobicicleta pe Lacul Firiza, bai in apa sarata la Ocna Sugatag, cursuri de echitatie, sporturi de iarna, zboruri in tandem cu parapanta sau cu avion de mici dimeniuni. Mai mult decat atat, turistii pot experimenta o zi in gospodariile maramuresenilor, cum ar fi prepararea mancarii traditionale (framantarea si coacerea placintelor, cozonacilor sau chiar a painii s.a.), mulsul vacilor, oilor sau caprelor, adunatul oualor, plimbarea calare sau cu tractorul.

Drumul spre tine insuti

Calatorii care vor face drumetii in judet au la dispozitie trasee lungi sau scurte, care-i poarta pe dealuri, pe langa gospodarii, prin sate, pe la cascade si lacuri, prin paduri si pe la obiective turistice sau naturale spectaculoase.

„Drumul Maramuresului nu este doar un simplu drum, ci este un drum catre tine insuti, un drum de regasire. Drumul leaga si dezvolta comunitati, este coloana vertebrala a Maramuresului si o sansa de a ramane in istorie. Este un proiect din pasiune pentru unul din cele mai speciale locuri de pe pamant, Maramuresul. Este o poteca pe care veti gasi peisaje extraordinare, traditii si obiceiuri ancestrale, aventura si relaxare, atractii turistice si oameni frumosi. Dar mai ales va veti regasi pe voi insiva. Pe acest drum de basm, calatorii vor descoperi povesti, legende, personaje si locuri care pot imbogati si vindeca sufletul si mintea. Asadar, recomand calatorului a-l parcurge in tihna.”, spune presedintele Asociatiei Origini Maramures, Matei Tiboc, initiatorul proiectului.

Potrivit acestuia, obiectivul proiectului este de a aduce oamenii mai aproape unii de altii si de a dainui in timp sute sau chiar mii de ani, astfel ca si-a propus pentru anii urmatori marcarea celor 1000 de km exclusiv cu borne din piatra naturala, rezistente in timp. Inititorii mizeaza pe implicarea si contributia constanta a intregii comunitati.

Fii #PartenerDeDrum!

Locuitorii din Maramures sunt invitati sa fie parte din proiect si sa contribuie la misiunea Drumului, aceea de a atrage un numar cat mai mare de drumeti, prin intermediul oamenilor si povestilor locurilor pe care le viziteaza. Astfel, cei care le pot oferi calatorilor bunatati gastronomice, precum si cei care vor sa organizeze tururi de observare, cursuri de echitatie sau orice alte activitati mai putin cunoscute in Maramures pot deveni, gratuit, parteneri in proiect.

Partenerii locali sunt inclusi fara niciun cost pe platforma Drumul Maramuresului, se pot implica in oferirea de servicii de cazare, masa sau alte servicii de care calatorii au nevoie si isi pot creste, astfel, nivelul de trai.

Despre proiectul Drumul Maramuresului

Drumul Maramuresului e un nou mod de a călători prin Maramures, mai profund, mai incet, mai aproape de oameni, la pas sau cu bicicleta. Mai aproape de sine, de natura, de oamenii locului si de povestile lor. Proiectul este initiat de Asociatia Origini Maramures, cu sprijinul comunitatii locale, Consiliului Judetean Maramures si Primariilor din localitatile aflate pe traseul strabatut de drum. Informatii despre Drumul Maramuresului si despre traseele marcate sunt disponibile pe site-ul drumulmaramuresului.ro. Impreuna construim Drumul Maramuresului: https://www.sprijina.ro/cauze/impreuna-construim-traseul-drumul-maramuresului.

  FOTO: drumulmaramuresului.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea