Vacante

#dortmund #germania #oras medieval

Dortmund, de la otel la altare de lemn, parcuri verzi si multa bere

Dortmund  este unul dintre cele mai mari orase din zona Ruhr. A fost cunoscut multa vreme ca “orasul de otel”, din cauza specificului sau industrial (productie de otel, huila si bere). Orasul s-a schimbat de-a lungul timpului, ajungand astazi o metropola cosmopolita, cu shop-uri de toate felurile, gastronomie internationala, zone mari cu verdeata si o mare varietate culturala.

Este adevarat totusi ca orasul nu reprezinta o atractie turistica majora, in comparatie cu alte locuri din Germania. Chiar daca nu se pune accentul pe turism, Dortmund-ul are cateva atractii majore, care merita vizitate daca ajungi aici.
 

Ce are Dortmund de oferit

Dortmund se afla in zona Ruhr, in North Rhine-Westphalia din Germania. In 2010, regiunea Ruhr va deveni Capitala Culturala Europeana, astfel incat ai toate motivele sa-ti faci o vacanta in aceste locuri. Pe langa muzee si galerii de arta, orasul detine cateva parcuri, o gradina zoologica, cladiri istorice, monumente si biserici medievale.

Turistii care doresc sa faca cumparaturi in cea mai importanta zona cu magazine de moda, trebuie sa mearga macar o data in Hansa-straße. Pentru magazine cu marfa moderna si articole sportive, cea mai potrivita este Bruck-straße. Pasionatii de masini au ocazia sa viziteze muzeul automobilelor, in Oldie Museum

Westfalenpark• Westfalenpark si Florianturm. Iubitorii de natura se pot plimba prin Gradinile Orasului, Stadtgarten. O alta zona verde, iubita de locuitori, este parcul Westfalenpark. Pe langa florile multicolore admirate in sezonul cald, vizitatorii pot sa-si petreaca timpul pe terenurile de fotbal sau minigolf de aici sau sa ia masa intr-unul dintre restaurante. Cei mici au spatii de joaca. Zona Westfalenpark este functionala de mai bine de 100 de ani si astazi este cunoscuta in special pentru expozitiile de flori organizate in parc.

Tot in Westfalenpark poti admira de sus panorama orasului, daca urci in turnul Florianturm. Este Turnul TV din Dortmund, cunoscut pe scurt ca Florian si a fost construit la sfarsitul anilor ’50. Numele sau a fost ales dupa Sfantul Florian, patronul gradinarilor. Cu o inatime de aproape 220 metri, a fost la inceput cea mai inalta cladire din Germania. Turnul detine doua platforme panoramice, pentru ca vizitatorii sa se poata bucura de peisajul asupra orasului. Amanunte despre istoria turnului exista site-ul oficial, aici. Exista posibilitatea sa iei masa la inaltimea de 139 metri, la restaurantul din turn.

• Museum fur Kunst und Kulturgeschichte. Daca vrei sa vizitezi cel mai vechi muzeu cultural din zona Ruhr, mergi la Muzeul Artei si Culturii. A fost infiintat in 1883 si detine piese pretioase rare, de la colectii renascentiste la comori romane din aur. Urmareste cu atentie tacamurile de argint si portelanurile fine, deoarece acestea reprezinta unele dintre cele mai pretioase piese existente in muzeu.

FlorianturmTot aici vei gasi expozitii care prezinta istoria orasului Dortmund, monede de aur, mobila antica , precum si o colectie de picturi, de la opere medievale la lucrari de secol XVIII si XIX. Biletul de intrare te costa 3 euro. In cazul in care mergi cu grupul, pretul este de 1.50 euro de persoana.

• Cele 4 biserici medievale.

Traditia industriala a orasului nu poate sa stearga mai lunga traditie istorica a monumentelor din Dortmund.

Altarul Antwerp din Petrikirche, DortmundOrasul are nu mai putin de patru biserici medievale: Petrikirche ( Biserica Sfantul Petru),  Marienkirche (Biserica Sf. Maria), Reinoldikirche (Biserica Sf. Reinold) si Propstei-Kirche (Biserica Propstei). Unele dintre ele au suferit avarii grave in Al Doilea Razboi Mondial sau ca urmare a cutremurelor si au fost refacute in ultimele decenii.

Daca vizitezi Petrikirche (Biserica Sfantul Petru), datand din secolele XIV-XV, nu rata celebrul altar Antwerp, construit prin 1521, cu figurile aurite ale lacasului de cult. Ilustrand povestea Patimilor, altarul a fost supranumit “minunea de aur”. Petrikirche se afla in partea de vest a orasului. Gasesti site-ul oficial aici.

Marienaltar, din Marienkirche, DortmundBiserica protestanta Marienkirche dateaza din secolele XII-XIV, iar principalul punct de atractie al monumentului religios il reprezinta altarul Marienaltar, creat de maestrul Conrad von Soest. 

Cea de-a treia constructie, Reinoldikirche, este considerata una dintre cele mai vechi biserici din Dortmund si este dedicata Sfantului Reinold. Lacasul, situat in centrul orasului, a fost ridicat intre anii 1250-1270. Cele mai interesante atractii ale sale sunt turnul de 104 metri inaltime si capela gotica din secolul al XV-lea. 

ReinoldikircheTot din secolul al XV-lea dateaza si altarul principal al bisericii Propstei-Kirche. Biserica este dedicata Sfantului Ioan Botezatorul si a fost construita de calugarii dominicani incepand cu 1331. Gasesti site-ul oficial aici.

• Mayday. In Dortmund se organizeaza cea mai mare petrecere techno din Europa. Mayday aduce DJ renumiti, care sustin un spectacol de muzica incendiara, cu efecte speciale. Evenimentul va avea loc anul acesta pe 30 aprilie. Pretul unui bilet este de aproximativ 120 euro de persoana. Detalii gasesti aici.

• Mancare. Inghetata din Dortmund este faimoasa, prin urmare, nu rata sa incerci macar unul dintre sortimentele propuse de magazinele cu specific.

Cartof copt in stil arabesc, DortmundAlte lucruri care-ti pot face fericite papilele gustative sunt berea si carnatii. Orasul are o indelungata traditie in productia de bere. Cu toate ca la inceput numai clericii si nobilimea se bucurau de dreptul de a produce aceasta bautura, in 1293 locuitorilor din Dortmund li s-a permis si lor sa faca acest lucru.


Transport in Dortmund

Daca mergi cu autocarul, gasesti curse cu aproximativ 250 euro pentru un bilet dus-intors. Pretul unei calatorii dus, conform companiei Eurotrafic, este de 133 euro, iar pentru tur-retur, 245 euro de persoana. Se acorda o reducere de 100% pentru copiii cu varste mai mici de 2 ani si de 50%, pentru categoria 2-12 ani.

zona verde DortmundAeroportul international din Dortmund poarta numele orasului si este situat la o distanta de 10 km de acesta. Gasesti site-ul oficial aici. La Wizz Air, in aceasta perioada, gasesti bilete la preturi promotionale, cu destinatia Dortmund: de la 19 lei din Timisoara si de la 59 lei din Cluj Napoca. Oferta este valabila pentru o calatorie dus si include taxele si cheltuielile operationale.

Pentru zborurile efectuate in perioada 14.01.2009 - 30.09.2009, gasesti bilet de avion cu o companie low cost la 98 euro, conform agentiei Via Europa. Pretul include biletul de avion dus-intors si taxele de aeroport.

Gara Centrala se numeste Hauptbahnhof si este considerata una dintre cele mai mari din europa. Trenurile leaga Dortmund-ul de alte orase din Germania, iar o parte dintre acestea sunt trenuri de mare viteza.


Oferte de cazare

Hotelurile din Dortmund au preturi medii. De exemplu, pentru o noapte la un hotel de 3 stele, platesti pana in 60 euro. La cele de 4 stele, suma ajunge la 70-80 euro pe noapte. In cazul in care apelezi la o agentie, pentru o minivacanta de cateva zile platesti in jur de 300 euro. Un city break cu durata de 4 zile costa 335 euro si asigura cazarea cu mic dejun, intr-un hotel de 3 stele si biletul de avion, conform agentiei turism .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea