Vacante

#taxe #bilete de avion #bilet #avion

De ce taxe trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi bilet de avion

Cumpararea unui bilet de avion nu inseamna numai achitarea unui cost de zbor pe un segment, ci contine si taxe care sunt sau nu incluse in pretul biletului. Unele dintre aceste taxe sunt "la vedere", insa unele dintre acestea nu sunt afisate pentru cei care cumpara bilete. Iata care sunt taxele de care trebuie sa tii cont atunci cand iti iei un bilet de avion.
 

Taxa de aeroport
 

Atunci cand achizitionezi un bilet de avion, vei plati si o taxa de aeroport. Aceasta taxa este diferita in functie de aeroportul din care se face plecarea si nu depind de compania aeriana. Pentru un bilet dus-intors vei achita doua taxe de aeroport: una pentru aeroportul de pe care pleci la dus, la care se va adauga taxa celui de pe care vei decola la intoarcere.

Taxele de aeroport se achita la momentul emiterii biletului, si pot suferi modificari dese. Insa odata cu emiterea biletului de avion, nici o modificare de taxe de aeroport nu va mai afecta pretul acestuia.
 

Taxa de bagaj
 

Companiile aeriene si-au schimbat in ultimele luni politica in ce priveste bagajele, incercand sa vina in intampinarea clientilor lor. Astfel, Tarom a scazut tarifele pentru excedentul de bagaj, iar Blue Air nu mai percepe taxa/kg pentru bagaje ce depasesc 20 kilograme.

In cazul primilor, in avion sunt acceptate doua piese de bagaj (exceptie fac doar cei de la Clasa Business): o piesa de bagaj de mana (cu o suma maxima a dimensiunilor de 115 centimetri si o greutate maxima de 10 kilograme) si un bagaj de cala de cel mult 23 de kilograme. Pentru acesta din urma se va plati un tarif de 50 de euro, in cazul depasirii greutatii admise, de 20 de kilograme.

In ce priveste compania low-cost, aceasta percepe acum un tarif de 10 euro per bagaj pentru biletele achizitionate online sau in agentii, respectiv 20 euro pentru cele achitate in aeroport. Acest tip de plata l-a inlocuit pe cel care taxa fiecare kilogram de bagaj, pentru bagajele care depaseau greutatea admisa de 20 de kilograme.

Astfel, fiecare pasager poate transporta pana la 32 kilograme fara sa achite o taxa pentru fiecare kilogram in plus. In plus, poti lua cu tine pana la patru bagaje a cate 32 kilograme fiecare, daca vei calatori cu aeronave Boeing 737.

Alte companii ( Wizzair , Germanwings) percep taxe cuprinse intre 8 si 15 euro pentru bagajele de cala, la care se adauga o taxa suplimentara de 6-10 euro pentru fiecare kilogram care depaseste cele 20 kilograme admise.
 

Taxa de rezervare a locului
 

Companiile de transport aerian percep o taxa pentru rezervarea unui anume loc din avion: aceasta porneste de la 3 euro/segment, in cazul curselor low-cost si de la 5 euro/segment, pentru celelalte companii de zbor . Acest loc poate fi ales atat online, cat si la call center sau prin agentie.

Situarea locului care se poate rezerva se afla fie pe culoar, fie la geam, si se face pe baza schemei amplasarii locurilor in avion. Exceptie de la aceasta optiune de rezervare fac locurile cu mai mult spatiu pentru picioare, care sunt intitulate locurile “extra leg room”.
 

Taxa pentru locuri “extra leg room”
 

In cazul acestei taxe, pretul porneste de la 10 euro, in cazul companiilor low-cost. Locurile cu spatiu suplimentar pentru picioare pot fi ocupate doar de pasageri care nu fac parte din categoria: minori, persoane in varsta, persoane bolnave sau femei insarcinate.

In cazul unei situatii de urgenta pasagerii aflati pe locurile “extra leg room” trebuie sa ajute insotitorii de zbor sa evacueze pasagerii. Iar in cazul anumitor companii, precum Blue Air, in cazul in care pasagerii nu isi aleg un loc anume in avion, acestia pot primi la imbarcare boarding pass-uri cu locuri desemnate.
 

Taxa pentru folosirea serviciilor de plata online a biletului
 

Companiile low-cost au o taxa pentru plata online a biletelor. Aceasta are o valoare cuprinsa intre 4 si 8 euro pentru o tranzactie, in functie de tipul cardului folosit. Aceasta taxa se adauga la pretul biletului si este mai mica pentru companiile care au baze operationale in Romania.
 

Taxa pentru check-in direct in aeroport
 

Transportatorii aerieni care opereaza in tara noastra au introdus si la noi serviciile de online in aeroport variaza in functie de companie si are o valoare cuprinsa intre 5 si 25 de euro/persoana/calatorie.
 

Taxa pentru mancare si bauturi in avioanele low-cost
 

Daca vrei sa servesti masa la bordul avionului, va trebui sa precizezi acest lucru atunci cand iti cumperi biletul. Atunci cand faci astfel de cereri ar fi bine sa tii cont de faptul ca in cazul anumitor curse, precum cele interne sau cele pe distante foarte scurte, acest serviciu nu este disponibil (atat in cazul companiilor low-cost, cat si in cazul Tarom).

Preturile variaza in functie de ce vrei sa consumi: o apa porneste de la 1,5 euro, cafeaua de la 2 euro, iar un sandwich - de la 2 euro.
 

Taxa de reprogramare a zborului
 

Atunci cand nu mai poti pleca cu zborul pentru care ti-ai luat bilet, insa vrei sa-ti reprogramezi plecarea, o poti face platind o taxa de reprogramare a zborului. Aceasta variaza de la companie la companie, valorile pornind de la 35 euro/bilet. La acest cost se adauga si diferenta de pret dintre cele doua bilete de avion, pentru ca al doilea bilet a fost achizitionat la un pret mai mare datorita distantei mici de timp.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea