Vacante

#manastiri #manastiri moldova #albastru de voronet

De ce sa vizitam manastirile din Moldova

Una dintre cele mai frumoase si mai cunoscute zone ale Romaniei este reprezentata de manastirile Moldovei. De la elevi la varstnici, in fiecare vara zona este vizitata de turisti din tara si de peste hotare.

Faima lor se explica nu atat prin faptul ca sunt concentrate toate in aceeasi parte a Romaniei, ci pentru alte multe atribute ale lor, care suscita interesul artistilor si oamenilor de specialitate.

Cum putem ajunge la manastiri

Manastirile pot fi vizitate ajungand cu trenul pana in orasele cele mai apropiate, cum este Piatra Neamt. De acolo sunt curse speciale de masini si microbuze particulare care au ca traseu tocmai drumul spre asezamintele religioase.

Desigur, pentru cei care aleg masina personala, este mult mai usor sa-si aleaga singuri un program. In plus, cam toate agentiile de voiaj organizeaza excursii la manastiri. Una dintre principalele atractii consta in picturile murale, celebre in toata lumea. Culorile folosite atrag artistii specializati in reconstruiri, din cauza rezistentei lor in timp, in ciuda intemperiilor si a trecerii secolelor.

Albastrul de Voronet

Albastrul de Voronet este atat de cunoscut, incat a intrat in limba ca expresie, pentru a exemplifica o nuanta considerata de unii specialisti ca fiind unica.

Nici nu este de mirare, avand in vedere ca s-a constatat ca-si adapteaza nuanta in functie de gradul de umiditate din atmosfera si este comparat cu verdele lui Veronese. Unele dintre temele abordate se pare ca au fost folosite pentru prima oara aici : Creatia, Geneza, Alungarea din Paradis. Altele sunt cele raspandite in toate bisericile de traditie bizantina, tratate aparte, dar respectand in acelasi timp scopul moralizator al veacului : Bunavestire, Judecata de Apoi, Nasterea Mantuitorului, Sfintii Bisericii.

De vizitat

  • Manastirea Moldovita
  • Manastirea Sucevita
  • manastirea voronet
  • Manastirea Humor
  • Manastirea Arbore
  • Manastirea Varatic
  • Manastirea Putna
  • Manastirea Agapia  


Puteti alege traseul Sadova, spre Obcinele Bucovinei si de acolo sa vizitati Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita, Manastirea Putna, Manastirea Arbore si Manastirea Humor. In cazul in care optati pentru o excursie, aveti numeroase variante de traseu la dispozitie.

Este de prisos sa luam la rand fiecare manastire pentru a-i dezvalui farmecul. Acesta poate fi doar simtit la fata locului. Este deajuns sa spunem ca turistul se bucura in fiecare clipa de obiecte de inestimabila valoare istorica si artistica, pomelnice, broderii, jilturi domnesti, muzee, epitafuri, asa cum gasim la Moldovita ; fresce exterioare impresionante pe toti peretii cladirii (Sucevita, Voronet), paraclis de curte unic prin forma inedita (Voronet), personaje necanonice din picturi, cu atitudini laice, spontane, surprinzatoare. In plus, trebuie specificat faptul ca o vizita la manastiri in timpul verii bucura ochiul prin verdele intens al dealurilor, padurilor, pasunilor si livadelor, care se unduiesc la orizont in nuante de o tulburatoare frumusete.

Pentru cine vine de la oras, intensitatea verdelui natural inspira multa armonie si liniste. In multe zone, cum este de exemplu la Varatic, casele satesti au gradini frumos amenajate, cu o puzderie de flori in toate culorile. Daca va plac plantele, pe drumul spre manastire aveti posibilitatea de a admira diverse soiuri.

Acestea aproape par sa geama sub greutatea petalelor si sunt cu totul si cu totul altfel decat cele din florarii, cu care suntem obisnuiti. Manastirile din Moldova nu sunt pentru amatorii de distractie si mondenitati, ci pentru cei care vor sa se reculeaga, sa se bucure cu adevarat de natura si culoare. Este un loc in care poti reveni mereu si pe care-l percepi de fiecare data mai intens decat inainte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea