Vacante

#iarna #piete de craciun #germania #berlin

De ce este Berlinul un inceput bun pentru vacantele in Germania

Berlinul este o surpriza deosebit de frumoasa pentru turistul venit in Germania fara sa stie prea bine la ce sa se astepte. Orasul se deschide, ospitalier, cu strazile sale cu arhitectura amestecata, restaurantele cu mancare zapacitor de gustoasa, magazinele cu haine bizare si un aer de modern, proaspat si profund actual.


Pierdut pe strazi, in ninsoare: Berlinul la pas


Berlinul este un oras extrem de ofertant turistic. Metropola detine numeroase muzee, zone istorice, parcuri si palate, dintre care cel mai frumos se spune ca este Charlottenburg. Insa poti lua orasul la pas, sa te pierzi pe stradute si sa admiri arhitectura locala. Aceasta variaza de la catedrale medievale la imobile de secol XX si blocuri de tip comunist. Undeva, in Berlinul de Est, exista inca cladiri cu numeroase gauri de la gloante, ramase ca urme ale istoriei. Insa trecutul intunecat al orasului reprezinta numai o parte din ceea ce este Berlinul astazi.

Hackesche Hofe, Berlin. Sursa foto: acasa.roMergi in Mitte, aflat in centrul istoric al orasului, unde se afla si principalele atractii turistice. In Mitte s-au ridicat cladirile care au constituit primul cartier al orasului. In zona se afla multe magazine, cafenele, baruri, restaurante si teatre.

Daca ajungi in Mitte, nu rata Hackesche Hofe, una dintre cele mai mari atractii din cartier. Hackesche Hofe reprezinta o inlantuire de curti interioare, construite in anii 1906-1907, devenind astfel cel mai mare complex de curti din Europa. Este o zona rezidentiala, unde apartamentele se vand fara sa apuce sa fie scoase pe piata prin anunturi oficiale. Desi cladirile sunt pozitionate central, ferestrele cladirilor si balcoanele dau in curtea interioara, bucurandu-se de liniste si vegetatie. La parterul cladirilor sunt magazine de lux, galerii de arta, restaurante etc.

O alta zona centrala pe care poti sa faci o plimbare este de-a lungul bulevardului Kurfurstendamm. Acesta este una dintre cele mai faimoase strazi ale Berlinului si una dintre principalele artere de shopping ale Germaniei. Copacii aflati de o parte si de alta a bulevardului sclipeau seara, impodobiti cu beculete cu lumina naturala, simpla, de mare efect.


Shopping in Berlin: de la omuletii Ampelmann la piata de Craciun


Magazin in Berlin. Sursa foto: acasa.roBerlin este capitala Germaniei si unul dintre cele mai mari orase ale sale. Are o populatie de aproximativ 4 milioane de locuitori. “Multi vin din alte regiuni ale Germaniei sa se stabileasca aici, iar altii fac parte din comunitatea de straini, precum spaniolii, arabii, austriecii, romanii, italienii etc” mi-a spus Nina, ghida noastra de la organizatia GoArt! Berlin. Desi este o zona metropolitana, Berlinul are ceva aparte. “Spre deosebire de alte capitale, Berlinul este un oras relativ ieftin in comparatie cu alte orase mari din Germania. Pentru un turist care vine pentru prima data in aceasta tara, Berlinul este un punct bun de incepere a calatoriei. Insa cu cat inainteaza, cu atat va avea nevoie de un buget mai mare”, ne spune Nina.

Si pentru ca tot a venit vorba de bani, trebuie spus ca Berlinul este, in mod surprizator poate, o adevarata capitala a modei. Pasionatii de shopping gasesc in capitala Germaniei centre comerciale moderne, companii de renume, precum si boutique-uri cu ultimele noutati in lumea modei.


Gendarmenmarkt, Berlin. Sursa foto: acasa.roIn magazinul Ampelmann gasesti numeroase suveniruri cu unul dintre simbolurile orasului, omuletii Ampelmann. Conceptul magazinului s-a nascut ca urmare a utilizarii omuletilor de pe semafor sub o alta forma.

Daca iti doresti sa cumperi ca suveniruri obiecte specifice Germaniei, atunci mergi in magazinul Best of Germany. De la ceasuri de lemn cu cuc si sapun ca pe vremuri la ciocolata nemteasca, vei gasi mai mult ca sigur ceva pe gustul tau.

Cei care isi cumpara de ani de zile produse marca Adidas vor fi probabil atrasi de ideea unei vizite in primul magazin Adidas din lume, magazin care se afla si astazi in Berlin. Turistii dispusi sa investeasca intr-o pereche de ochelari de soare trebuie sa ajunga in magazinul Mykita, unde este expusa o pereche purtata de actrita Carrie Bradshaw. 

Insa poate cea mai frumoasa metoda de a face cumparaturi este sa vizitezi una dintre pietele de Craciun deschise in Berlin.


O varianta este sa mergi in Gendarmenmarkt, o piata care dateaza din 1700. Avantajul consta in faptul ca piata Gendarmenmarkt este una dintre cele mai frumoase din Berlin, gratie ansamblului arhitectonic creat de catedralele Franceza si Germana (Deutscher si Franzosischer Dom) si de sala de concerte Konzerthaus. Exista cabane in aer liber si standuri acoperite, aflate in corturile amplasate in piata de Craciun. Vei gasi aici numeroase produse de calitate, ideale pentru cadou, la preturi acceptabile.

Neues Kranzler Eck, Berlin. Sursa foto: acasa.roUn alt loc deosebit care merita fara indoiala o vizita este Neues Kranzler Eck, o zona comerciala cu arhitectura impresionanta, cu cladiri din sticla si magazine de lux. Seara, pe ninsoare, turistii pot admira custile imense, piramidale, in care traiesc papagali mari si alte pasari exotice. Piramidele sunt luminate in albastru, creand un efect deosebit seara, in special pe ninsoare.
 

Unde mananci in Berlin: bucatarie internationala cu multiple placeri
 

Berlinul este o destinatie emotionanta pentru papilele gustative. Inca din gara incepi sa simti arome calde si ademenitoare, pe care nu prea le poti ignora, indiferent ca-ti este foame sau nu.

Daca vrei sa incerci bucataria internationala, trebuie sa stii ca berlinezii exceleaza la acest capitol. In restaurantul Capone de pe bulevardul Kurfurstendamm se servesc unele dintre cele mai bune paste italienesti incercate vreodata. Nici portiile uriase de fructe de mare nu ar trebui ignorate.

Pe acelasi bulevard se afla restaurantul El Dorado. Pont: ai ocazia sa mananci intr-un restaurant cu specific spaniol, comandand o friptura de vita argentiniana, pe care ti-o serveste un chelner egiptean. Aici, cei care nu prea mananca preparate din carne de vita au toate sansele sa-si schimbe impresia. “Carnea de vita este de o calitate deosebita, foarte frageda si deloc atoasa” ne-a explicat Mohammed, da, un chelner nici italian, nici spaniol, ci egiptean, venit din Cairo. Mohammed ne-a convins pe toti, iar alegerea s-a dovedit inspirata. Tot aici poti incerca niste tapas, chiar daca te afli pe o artera importanta a Berlinului si nicidecum in Spania.

Restaurant in Berlin. Sursa foto: acasa.roChen Che. Asa se numeste restaurantul vietnamez din Berlin pe care odata vizitat, nu ai cum sa-l mai uiti toata viata. Chen Che se afla intr-o cladire veche a orasului, avand usi si ferestre lungi, de sticla si incaperi cu tavan inalt. Dupa o plimbare prin ninsoare, un popas la Chen Che s-a dovedit una dintre cele mai frumoase experiente avute vreodata. Interiorul este zen, de la mobila aranjata adecvat la pasarelele care se plimba libere, cantand triluri exotice, cocotate pe un candelabru din lemn. Ceaiul Che Sen este preparat din doar cateva seminte si o frunzulita de menta, dar are o aroma puternica si profund relaxanta.
 

Unde stai in Berlin: in camera Fantoma de la Opera
 

In Berlin gasesti suficiente variante de cazare, la hoteluri de calitate. Poti alege un hotel de 3 sau 4 stele, pentru o suma intre 70 si 250 euro pe noapte. Astfel, la un hotel precum Holiday Inn Berlin-Mitte, o camera costa 75 si 145 euro in extrasezon si intre 95 si 165 euro in plin sezon turistic.

Hotel in Berlin. Sursa foto: acasa.roDaca insa iti doresti o experienta deosebita, alege un hotel cu o tematica aparte, precum Hollywood Media Hotel. Intreg conceptul hotelului de 4 stele se bazeaza pe arta cinematografiei. Camerele au graffiti cu imagini reprezentative pentru actorul sau filmul ales ca tema. Poti sta intr-un apartament de lux precum Titanic sau, pentru senzatii tari, in camera Nosferatu. Pe langa serviciile de calitate, in Hollywood Media Hotel ai avantajul sa poti vorbi cu o romanca pleca de multa vreme din Romania si care este acum manager al hotelului.

Hotelul se afla pe artera principala a orasului, bulevardul Kurfurstendamm. Preturile in extrasezon sunt intre 82 si 190 euro pe noapte, iar cele din varf de sezon sunt intre 95 si 201 euro pe noapte.

 

Transport in Berlin
 

Metrou in Berlin. Sursa foto: acasa.roIn Berlin poti ajunge cu avionul. Gasesti bilete la Germanwings, una dintre liniile aeriene low cost de succes din Europa. Fondata in 2002, compania opereaza zboruri cu plecare din 5 orase germane, Koln, Stuttgart, Berlin, Hanovra si Dortmund spre peste 75 de destinatii europene. De la Bucuresti, se zboara de pe aeroportul Baneasa spre trei destinatii: Berlin, Koln/Bonn si Stuttgart, toate trei cu 3 zboruri pe saptamana.


Aspectul exterior si interior al avionului, precum si conditiile oferite sunt deosebite. Germanwings face parte din grupul Lufthansa, iar principalii ei clienti sunt pasageri de tip business si familii. Din Bucuresti, aeronavele Germanwings pleaca de pe si sosesc pe Berlin Schonefeld, un aeroport mic, dar modern.

De la aerportul Berlin Schonefeld ai un pasaj special, care duce la gara, de unde poti lua trenul daca nu pleci cu masina. Exista automate de unde se pot cumpara bilete de tren spre oras. In aproximativ 20 de minute ajungi in centru. Pretul unei calatorii este de aproximativ 3 euro. In garile de tren si de metrou este frig, dar miroase mai peste tot a mancare.

Insa una dintre cele mai simple modalitati de a umbla prin Berlin este sa cumperi un . Berlin Welcome Card ofera transport gratuit pentru 48h, 72h sau pentru 5 zile. De asemenea, cardul este insotit de un ghid al orasului si acorda reduceri de pana la 50% la o gama de tururi ale Berlinului, vizite la muzee si teatre, precum si la intrarile in alte obiective turistice. Preturile incep de la 16.60 euro, in functie de facilitati. Exista peste tot in gari, trenuri si metrouri harti si afise cu trasee, astfel incat vei sti mereu unde te afli, chiar daca anuntul verbal al statiei urmatoare este numai in germana.

In cazul in care achizitionezi un Berlin Welcome Card, este recomandat sa iei cu tine peste tot ghidul, dotat cu harti si informatii utile, mai ales pentru turistii care nu cunosc limba germana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea