Vacante

#apa #soare #vacanta

Cum sa te protejezi de soare in vacanta

In vacanta de vara, un aspect foarte important il reprezinta radiatia solara de care trebuie sa te protejezi. De exemplu, luna august este una dintre cele mai calduroase perioade in Turcia. Pe litoralul romanesc, turistii sunt avertizati asupra pericolului radiatiilor solare. Indiferent de destinatia ta, in vacanta de vara este necesar sa tii cont de cateva lucruri pentru a te proteja nu doar de canicula, dar si de soarele efectiv.

1 Cere informatii despre cazare
 

Daca mergi in vacanta intr-o perioada foarte calduroasa, este bine sa te asiguri ca hotelul iti poate oferi o camera functionala. De exemplu, niste perdele opace ar opri lumina puternica de afara. Intereseaza-te daca ai aerul conditionat inclus sau nu. De exemplu, pe insule precum santorini s-ar putea sa fie de nesuportat caldura diminetii, la 35 de grade Celsius, daca nu dispui de aceasta facilitate.


2
Ia cu tine accesoriile necesare pentru protectia antisolara


O sapca, o palarie, un turban, o esarfa , o pereche de ochelari de soare, creme antisolare, medicamente impotriva insolatiei, iata cateva lucruri la care te poti gandi atunci cand pleci in calatorie in sezonul cald.

Asorteaza-ti tinutele si alege-ti hainele astfel incat in bagajul de mana (rucsacel, geanta etc) sa ai mereu la tine accesorii pentru cap si nu numai.

Este indicat sa ai de la bun inceput asa ceva nu pentru ca nu ai gasi de cumparat si la destinatie, ci pentru ca scapi de o grija si nu mai cheltuiesti pe lucruri ramase acasa.
 

3 Stai la umbra
 

Oriunde esti in aer liber, intre orele 11-18:00 este indicat sa eviti cat mai mult posibil sa stai in plin soare. Sunt multe locurile si activitatile care te vor distrage: un volei pe plaja sau in apa, o vizita intr-un sit arheologic, o terasa neacoperita etc. De aceea, este deosebit de important sa nu pierzi din vedere ca te expui pericolului unor arsuri ale pielii care pot duce la probleme grave de sanatate, chiar daca unele apar peste mai multi ani.

Potrivit specialistilor, statul in apa nu te fereste de efectele negative ale radiatiilor solare, deoarece ele patrund si in mediul acvatic. Singura posibilitate este sa stai intr-un loc umbros.

Cei care calatoresc cu masina persoana sau cu autocarul pe distante mari trebuie sa se foloseasca de accesoriile care ii protejeaza de soare. Poti face insolatie din simplul fapt ca ai uitat sa tragi perdeluta de la fereastra ta din autocar.

Pe vaporase, feriboturi si alte ambarcatiuni care fac croaziere pentru turisti exista atat spatii in aer liber, acoperite sau nu, cat si spatii inchise cu pereti de sticla. Indiferent ca stai afara sau inauntru, asigura-te ca ai un acoperis deasupra ta, pentru umbra.
 

4 Hidrateaza-te cu apa de consum in vacanta
 

In multe tari, vei prefera sa-ti cumperi sticle de apa plata pentru a le consuma pe tot parcursul zilei, in vacanta.
De exemplu, in Egipt apa trebuie consumata numai daca este vorba despre apa imbuteliata. Gasesti, de exemplu, sticle cu apa Baraka , la aproximativ 50 centi pentru 0.5l. In Turcia gasesti apa imbuteliata precum Lido, Kardelen sau Pinar. O jumatate de litru costa in jur de jumatate de lira turceasca.

Daca vrei sa faci economie in vacanta si pleci cu masina sau autocarul, poti pune la bagaje niste baxuri de apa cumparata din tara. In felul acesta, vei putea raci fiecare sticla consumata in minibarul din camera de hotel si nu va mai fi nevoie sa mergi prin supermarketuri.
 

5 Racoreste-te de cate ori ai ocazia
 

In zilele caniculare, racoreste-te de cate ori se iveste ocazia. Mergi la piscina hotelului seara, dupa orele 18:00-19:00, cand aerul este suportabil si poti sa te bucuri de racoarea placuta a apei.

Bea multa apa si nu evita toaletele, chiar daca trebuie sa folosesti unele publice. Chiar daca nu ai nevoie sa mergi la baie, fa-o doar pentru a te racori cu apa pe brate, gat, fata. Nu va fi nevoie sa stai la coada pentru acest lucru si te vei simti imediat revigorat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea