Vacante

#siguranta #strainatate #singur in vacanta #vacanta pe cont propriu

Cum sa te protejezi daca esti o femeie care calatoreste singura

Cand calatoresti singura in strainatate, poti sa te expui unor situatii neplacute prin simplul fapt ca esti o turista neinsotita. Daca urmezi pasii de mai jos, vei sti ce poti face pentru a elimina astfel de situatii.

1 Informeaza-te. Nu te baza niciodata doar pe masurile de siguranta obisnuite, cele de bun simt, pe are le-ai putea lua. In functie de tara si mai ales de perioada in care calatoresti, exista cateva reguli pe care este bine sa le respecti. Afla cat mai multe detalii despre obiceiurile locale, raportate la statutul femeii.

Gasesti alerte si informatii foarte utile despre siguranta in ghidurile de turism publicate de diverse edituri sau in alertele si comunicatele emise de turism sau Ministerul de Externe . Pentru acesta din urma, foarte utile sunt “Sfaturile de calatorie – Informatii generale”.

2 Transportul femeilor insarcinate. Exista masuri de siguranta adoptate de companiile de transport aerian , in privinta pasagerelor insarcinate.

De exemplu, la compania low cost My Air, regulile spun ca “pana la 28 saptamani femeile insarcinate sunt acceptate la bordul avionului fara certificat medical. Transportatorul poate solicita un certificat din care sa rezulte ca nu au fost depasite cele 28 de saptamani de sarcina”, se arata pe site-ul oficial al companiei. Informatiile privind procedurile pot fi modificate fara preaviz. Pentru a afla exact care sunt reglementarile companiei la care apelezi, este indicat sa contactezi Serviciul Clienti respectiv.

3 Vorbeste cat mai putin. Adesea, strainii abordeaza turistele care calatoresc singure, punandu-le o multime de intrebari. Este recomandat sa vorbesti cat mai putin si sa nu oferi informatii despre programul calatoriei tale sau alte aspecte care iti pot compromite siguranta.

4 Protejarea bunurilor. Daca ai asupra ta acte importante, bani, bijuterii sau alte bunuri, trebuie sa fii foarte atenta la posibilitatea de a cadea victima unui jaf. Cel mai bine este sa nu calatoresti cu obiecte foarte scumpe, in genul bijuteriilor, pentru a scapa de o grija.

In Ungaria, de exemplu, se recomanda o atentie deosebita fara de bunurile personale, mai ales din partea persoanelor care calatoresc singure, soferilor varstnici sau femeilor. Acestia reprezinta grupuri-tinta pentru hoti, se arata in Ghidul de Paste 2009, publicat de Ministerul de Externe.

5 Inelul. Persoanele straine rau intentionate sunt mai putin interesate de turistele care sunt sau par casatorite. Poti purta, asadar, o bijuterie modesta, care sa semene a verigheta sau a inel de logodna.

turista cu harta6 Cadoul “gratuit” nu este gratuit. Cand calatoresti in strainatate, la marile obiective turistice exista uneori comercianti insistenti , care incearca o lunga lista de metode sa te convinga sa le iei produsul. Femeile sunt mai expuse decat barbatii, mai ales in cazurile in care exista doua persoane care incearca sa te pacaleasca. De exemplu, daca mergi la piramide, pe platoul Giza , ti se “ofera” o naframa in stil arab, de pus pe cap, impotriva soarelui. Serviciul ascuns consta din faptul ca acesti comercianti insista sa-ti potriveasca ei pe cap naframa, apoi iti fac poze, dupa care te vor anunta ca le datorezi bani.

7 Date de contact. In caz de urgenta, este bine sa ai la tine datele de contact ale ambasadei, ale ghidului de turism sau ale reprezentantului local al agentiei, pentru a le putea solicita interventia.

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Haine cu un aspect sobru/serios
  • Protejarea bunurilor
  • Ghid de conversatie
  • Date de contact

 

Sfaturi&Avertismente
 

• In tarile musulmane, de exemplu, este nerecomandat sa porti haine mulate, decupate sau prea scurte, pentru a nu iesi in evidenta si a nu transmite un mesaj eronat. Si tot in aceste zone este bine sa tii cont de regulile privind comportamentul fata de femeile musulmane. Este nerecomandat sa le fotografiezi, sa le oferi alcool sau sa faci orice alt lucru care contravine obiceiurilor locale.

• Un alt lucru care te poate ajuta este sa cunosti cateva cuvinte de baza ale limbii tarii in care te afli, pentru a-ti exprima nemultumirea, dezinteresul sau dezacordul, in cazul in care esti abordata necorespunzator.

Ai calatorit singura si ai avut probleme legate de siguranta personala? Impartaseste-ne mai jos impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea