Vacante

#vacanta #mancare #restaurante

Cum sa savurezi mancarea in vacanta? Cat de multa este prea multa?

Sa fim sinceri: nimeni nu are chef sa-si refuze ceva in vacanta, mai ales cand vine vorba despre mancare. Indiferent iti petreci vacanta, tentatiile sunt nenumarate. Gastronomia locala, alimentele din magazine, fastfood-urile, terasele, restaurantele si cafenelele au intotdeauna ceva suficient de apetisant incat sa-ti emotioneze papilele gustative. Cum poti sa te bucuri de mancare in vacanta, pastrand totusi un echilibru in alimentatie? Cat de multa este prea multa mancare in vacanta?

1 Informeaza-te despre produsele specifice regiunii vizitate
 

Unul dintre interesele oricarui turist il reprezinta mancarea. Si nu orice fel de mancare, ci acele preparate traditionale, specifice zonei pe care o viziteaza. Nu exista nimeni care sa nu-si doreasca sa incerce macar o data din celebrele tapas, in Spania, din souvlaki -ul grecesc , sa bea o cafea turceasca sau incerce un pahar mustos si racoritor de karkade in Egipt.

Cand pleci in vacanta, este bine sa te informezi, ca la fata locului sa stii la ce sa fii atent. Astfel, nu vei rata ocaziile care pot sa apara si pe langa care treci neatent altfel.
 

2 Fii moderat orice mananci
 

Una dintre activitatile cele mai obisnuite in timpul vacantei este sa stai la mese lungi cu prietenii. Este o forma normala de socializare, mancand din specialitatile regionale si imprietenindu-te cu oameni straini. O masa indelungata nu inseamna insa neaparat si cantitati imense de mancare.

Nimeni nu cunoaste mai bine decat tine limitele propriului organism. Gandeste-te care este punctul tau de oprire facand comparatii cu evenimente la care a fost servita foarte multa mancare, in genul nuntilor. Vei sti unde sa te opresti pentru ca mancarea sa-ti priasca in loc sa-ti dauneze.
 

3 Fa-ti reguli de la care sa nu te abati
 

La masa nu-ti refuza nimic care te atrage, dar tine cont de doua aspecte:

  • daca sunt foarte multe mancaruri pe care vrei sa le incerci la o singura masa, degusta doar
     
  • daca iti este foame sau pur si simplu chiar mananci mult la o masa, fa mai multe drumuri la bufet si foloseste de fiecare data alta farfurie.
     

4 Mananca produse de la fermele locale
 

Sprijina fermele, cultivatorii sau crescatorii locali alegand alimente proaspete, locale. O tomata rosie, stralucitoare, dintr-o piata din Grecia sau Italia iti va aduce mai multa bucurie decat daca vei cumpara o cutie din supermarket.
 

5 Fii un exemplu pentru altii
 

Odata ce ajungi sa-ti cunosti foarte bine organismul si propriile nevoi, mancarea pe care o ai la dispozitie in vacanta nu va mai putea avea un efect negativ asupra ta. Cand stii ce se serveste de obicei, care sunt mancarurile traditionale, ce ai incercat deja si ce mai vrei sa gusti, precum si care iti sunt limitele, devii mai relaxat.

Fii un exemplu pentru cei care se afla la polul opus, fiind mai degraba slavi ai mancarii. Ii cunosti, i-ai vazut de atatea ori in vacanta pe cei care:

  • la petreceri se grabesc sa ajunga la bufet, daca se poate, inainte sa salute gazda
     
  • folosesc cosuletul de paine ca sa-si adune in el cutiute de unt si gem, mult mai multe decat pot manca la acel mic dejun
     
  • isi pun la pachet mancarea pe ascuns acolo unde regulile restantului sau hotelului nu permit acest lucru
     
  • nu au absolut nicio idee despre caracteristile gastronomiei tarii vizitate desi au mancat neincetat de cand au ajuns la destinatie
     
  • nu rateaza absolut nicio masa de la hotel sau de pe traseu, desi mananca si in oras
     
  • nu fac prea multa conversatie la masa de teama ca vor pierde timp pretios cu oamenii in loc sa manance
     

Sursa foto: amalfi-ferien.de6 Ofera-ti momente de placere pura
 

In vacanta, este important sa-ti oferi momente relaxante, de pura placere a simturilor. Profita de lumina calda si linistitoare a diminetii si iesi la aer. Poti sa contempli niste vrabiute care cauta firimituri de paine sau sa fotografiezi paharul cu suc de portocale stoarse, strabatut de razele soarelui.

Daca te afli intr-un loc unde nu cunosti deloc localurile, intreaba pe cineva unde se mananca bine. Restaurantele si tavernele unde iau masa localnicii pot ascunde capodopere culinare, oricat de modeste sunt unele la infatisare.

Improvizeaza o masa de vacanta asa cum iti place, in functie de locul in care esti si de alimentele avute la dispozitie.

Poti manca stand pe covor, poti face combinatii diverse sau poti sa incropesti un picnic pentru tine si persoana iubita. Alege cateva bucatele din branzeturi variate, toarna cateva picaturi de ulei, adauga masline, fumat , niste rosii coapte si savureaza.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea