Vacante

#turcia #istanbul #litoral turcesc #izmir #ankara #vacanta in turcia

Cum sa planifici o vacanta in Turcia

Bogata in istorie, detinatoare a unor peisaje absolut spectaculoase, imbibata de culori si arome, Turcia nu are cum sa te lase indiferent. Fie ca vizitezi partea metropolitana, fie ca alegi un sejur pe coasta egee sau mediteraneana, o vacanta in Turcia este cel mai adesea o experienta senzoriala deosebita. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti ce trebuie sa faci cand planifici o vacanta aici.

Pasi de urmat

Pasul 1. Cand mergi. Turcia este o destinatie potrivita de vacanta pe toata durata anului, gratie climei sale si a numarului urias de atractii. De la jumatatea lunii iunie si pana la jumatatea lui septembrie, in Turcia sunt cele mai mari temperaturi de peste an. Ploile se fac simtite mai putin sau deloc, iar serile si diminetile pot fi racoroase. In aceste luni vin cei mai multi turisti si tot atunci sunt practicate cele mai mari preturi.

Sezonul rece dureaza din noiembrie pana in martie, cu temperaturi scazute si ploi. In aceasta perioada numarul turistilor este mic, iar preturile coboara si ele. Una dintre cele mai bune variante de a vizita tara o reprezinta primavara, deoarece inca nu sunt multi turisti veniti in vacanta. Daca vizitezi Turcia in aprilie – iunie, te bucuri de o clima moderata, cu zile lungi, numai bune de plimbare.

Pasul 2. Clima. Turcia are zone climaterice diferite, astfel incat trebuie sa te interesezi asupra climei din zona aleasa pentru vacanta si asupra predictiilor meteo din perioada respectiva. De exemplu, in Istanbul iernile clima este umeda, cu temperaturi inalte, in timp ce verile sunt uscate de obicei. Perioada in care cad cele mai multe ploi este primavara.

Pasul 3. Viza. Pentru a vizita Turcia, vei avea nevoie de viza. Mai multe detalii gasesti in articolul Cum sa obtii viza pentru Turcia.

coasta mediteraneana, TurciaPasul 4. Unde mergi. In Turcia poti reveni ani de-a randul si tot vei avea mereu ceva nou de descoperit, care merita intreaga ta atentie.

a) Marile orase. Daca te intereseaza sa vezi fata urbana a Turciei, atunci poti merge in orase precum Ankara, Istanbul sau Antalya. Capitala tarii este situata in centrul regiunii Anatolia. Istoria Ankarei coboara mult in timp, pana in Epoca de Bronz. Orasul este cunoscut pentru muzeele sale si pentru diversitatea ofertelor de viata de noapte. Istanbulul ocupa locul I in topul celor mai mari orase ale Turciei, urmat de Ankara. Detalii despre oras gasesti aici si aici. Pentru vacantele pe litoral, Antalya este unul dintre cele mai cunoscute orase turistice . Mai multe informatii despre Antalya gasesti aici.

b) Turcia istorica. Pozitionarea Turciei intre continentul european si cel asiatic a insemnat o lunga istorie, cu influente din ambele parti. Muzee, situri arheologice, numeroase amfiteatre, ruine de temple, toate sunt presarate peste tot prin Turcia, inclusiv in mijlocul oraselor zidurile antice raman in picioare. Printre cele mai mari atractii istorice sunt Ephesul, Pergamonul sau Side. Informatii despre acesta din urma gasesti in articolul Turcia exclusivista: viziteaza insoritul Side (II).

c) Litoral turcesc . Regiunea anatoliana este strajuita de Marea Neagra in nord si de Marea Mediterana in sud, iar la vest sunt Marile Egee si Marmara. Una dintre cele mai frumoase si mai impresionante zone de litoral este zona mediteraneana, care atrage anual turisti din toata lumea, foarte multi dintre ei fiind rusi si englezi. Pentru detalii, citeste articolul Turcia exclusivista: viziteaza Fethiye, Side, Marmaris si Antalya.

d) Alte activitati&atractii. Pe langa destinatiile de mai sus, Turcia mai are o multime de alte atractii: sporturi ( zbor cu balonul , ciclism, hiking, trekking, rafting, schi, windsurfing etc), spectacole si cursuri de bally dance, croaziere cu vaporasul, hammamuri, bai termale si spa-uri, shopping, cursuri culinare etc.

ankara minaretePasul 5. Cat te costa. Asa cum se intampla mai peste tot, preturile mai mari sunt cele din orasele foarte bine dezvoltate, precum Istanbulul. Insa si zonele litoralului, cu resorturi de lux practica preturi la fel de mari, in varf de sezon (iulie si august). In schimb, in orasele mici ale Turciei, scoti mai putini bani din buzunar. O alta modalitate de a face economie este sa mergi in extrasezon.

Pasul 6. Moneda. Moneda locala este noua lira turceasca (TRY). 1 lira turceasca = 2.0138 RON. In Turcia aproape pretutindeni poti plati si in valuta (euro sau dolari), daca nu ai la tine moneda locala.

Pasul 7. Ospitalitate&cultura&traditii. Turcii sunt in general extrem de ospitalieri si prietenosi, deoarece turismul reprezinta una dintre sursele majore de venituri. Cand vizitezi Turcia, este bine sa tii cont de traditiile locale si de mentalitatea acestui popor, aratand respect fata de cultura lor. De exemplu, un lucru pe care-l vezi peste tot sunt poze cu primul presedinte al Turciei, Ataturk, foarte respectat de popor.

Conform religiei musulmane, vestimentatia joaca un rol important in cultura locala. Este bine sa alegi haine cat mai decente cat timp te afli pe strada si in public, folosind vestimentatia decupata, mulata si stralucitoare numai la receptiile private sau in cadrul resorturilor hoteliere. Orasele dezvoltate sunt mai moderne, in acest sens, dar daca mergi in orasele sau regiuni de provincie, chiar este important sa tii cont de felul in care te imbraci.

Pasul 8. Siguranta. In privinta sigurantei, in Turcia nu exista niciun motiv pentru care nu ai putea sa calatoresti singur, indiferent ca sti barbat sau femeie. Totusi, tine cont de faptul ca cel mai mare grad de infractionalitate se afla in marile orase precum Ankara, Istanbul sau Izmir. Femeile care se plimba neinsotite prin Istanbul pot fi abordate foarte insistent de unii barbati turci. In regiunile de pe litoral, insa, nu exista astfel de probleme.

Pasul 9. Sanatate. Daca urmeaza sa calatoresti in Turcia in perioada calduroasa, este bine sa ai la tine ochelari de soare, palarie, crema antisolara si sa bei multa apa. In Turcia se consuma apa imbuteliata, nu cea de la robinet.

Sfaturi&Avertismente

• Daca esti genul care calatoreste pe cont propriu, un ghid turistic de buzunar este suficient pentru a te descurca in Turcia. In carte gasesti harti si informatii practice, in functie de interese.

• In cazul in care te gandeai ca gasesti peste tot aici cafea la nisip, vei fi dezamagit. Cultura cafelei la nisip a disparut aproape cu desavarsire, astfel incat foarte dificil mai poti gasi locuri unde se prepara astfel aceasta bautura atat de iubita de turci. In schimb, poti bea cafea turceasca facuta traditional la terasele si restaurantele locale. Cu cat este mai simplu localul, cu atat cafeaua este mai buna.

Daca ti-ai petrecut vacanta in Turcia, povesteste-ne cum ti s-a parut. Ai gasit modalitati inedite de a pregati calatoria? Ajuta-i si pe altii cu sfaturi utile pentru vacantele in Turcia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea