Vacante

#vacanta #activitati #destinatie #hotel

Cum sa planifici o vacanta activa

Vacanta inseamna, in primul rand, deconectare. Aceasta rupere de programul zilnic obisnuit este bine sa se realizeze pastrand un echilibru intre nevoia de odihna si cea de a experimenta activitatile de vacanta. Conform operatorilor de turism, s-a schimbat demult perceptia turistilor asupra unei vacante. Daca inainte oamenii voiau doar sa se relaxeze la plaja si sa doarma bine, acum, dupa primele 2-3 zile, majoritatea incep sa caute diverse activitati.

Alege o vacanta activa fara sa-ti suprasoliciti organismul. Poti face acest lucru in mai multe feluri si te vei simti revigorat. Iata cateva astfel de idei:
 

1 Vacanta activa nu inseamna neaparat turism de aventura
 

Nu te gandi ca o vacanta activa inseamna ceva chinuitor, care nu te atrage deloc. Turismul de aventura inseamna sa faci rafting, sa conduci masine de curse, sa zbori cu parapanta etc. Turismul activ poate include sau nu turismul tip “adventure”. Ideea este aceea de a-ti valorifica timpul la maxim, in loc sa pierzi in fiecare zi ore intregi gandindu-te daca sa iesi sau nu din hotel.
 

2 Fa-ti un program zilnic in vacanta si lupta impotriva nevoii de a dormi mult
 

Planificarea vacantei, facutul bagajelor, ultimele taskuri de la job, pe care le ai de dus la bun sfarsit inainte de a intra in concediu, cumparaturile pentru vacanta, toate acestea te pot epuiza. Intr-un astfel de caz, ultimul lucru de care vrei sa auzi este ca trebuie sa te trezesti mereu dimineata ca sa prinzi micul dejun sau sa participi la tot felul de activitati.
Nu te lasa pacalit. Acorda-ti o zi, doua, pentru odihna, la inceput, dar nu prelungi orele de somn. In special daca pleci pe undeva, este pacat sa nu profiti din plin de noua locatie unde poti sa experimentezi cultura locala.

Documenteaza-te care sunt activitatile, tururile de oras, excursiile posibile in destinatia aleasa si fa-ti un program.
Iata cateva exemple:

ParisLuvrul poate parea imens si groaznic de obositor. Dar daca iti place arta, merita sa petreci 7-9 ore. Va fi o zi de care in mod sigur iti vei aminti cu placere toata viata.

Bled. Statiunea Bled este una dintre cele mai frumoase si mai romantice locuri din Slovenia. Lacul Bled nu poate lasa indiferent nici pe cel mai sceptic turist. O plimbare in jurul lacului iti va rapi 4 ore din zi, dar vei fi cucerit definitiv de lumina schimbatoare a deschiderii apei si de varfurile muntilor impaduriti, scufundati in norii coborati destul de jos. Poti sa inchiriezi si o bicicleta de la centrele din zona.

Atena. Trebuie sa-ti faci timp sa urci nu doar pe Acropole, dar si pe celelalte dealuri ale metropolei, de unde vei avea panorame absolut spectaculoase, care vor fi meritat efortul. Rezerva-ti o zi pentru excursii pe insule.

Sharm el Sheikh. Sharm el Sheikh este una dintre destinatiile de litoral renumite pe plan international pentru iubitorii de scufundari. Este pacat sa ajungi aici si sa nu faci cel putin snorkeling pentru a experimenta viata marina si reciful de corali.
 

3 Evita lungile ore de somn din timpul zilei, alcoolul sau mesele copioase
 

Pentru a te mentine in forma, este bine ca in vacanta sa fii activ pe parcursul zilei si, astfel, sa te poti odihni bine noaptea. Un somn odihnitor in vacanta are efecte foarte benefice asupra sistemului nervos. Vei gandi mai limpede si te vei putea bucura de viata din plin.

Evita sa consumi prea multa mancare sau alcool, inclusiv seara, deoarece iti vei destabiliza programul de somn.
 

4 Alearga, chiar daca acasa nu obisnuiesti sa faci acest lucru
 

In cazul in care te afli intr-un loc unde alergatul este ceva obisnuit, nu te vei simti diferit fata de restul turistilor. Mergi sa alergi pe plaja, unde nisipul opune rezistenta si astfel faci mai mult efort. Sau profita de o statiune montana curata din Austria, Slovenia etc pentru a beneficia de aerul curat si de peisajele verzi, in care iti poti face alergarea nestingherit. Vei face si tu parte din peisaj.
 

5 Profita de petreceri si mergi sa dansezi
 

Nu are nicio importanta daca nu esti un dansator talentat. Important este sa ai cu tine cativa prieteni si sa petreci o seara activa, dansand, in loc sa stai intr-un colt, la o masa si sa privesti pe altii cum se distreaza. Cea mai buna metoda sa faci sa treaca timpul la numeroasele terase, cluburi etc unde te duci in vacanta este sa dansezi.


6 Experimenteaza cea mai tare atractie a destinatiei
 

Toata lumea spera sa aiba suficient timp si, mai ales, suficienta rabdare sa urce pana la ultimul etaj din Turnul Eiffel. Spun rabdare, pentru ca intreaga poveste poate dura si 6 ore, cozile fiind aproape nesfarsite. Si ce daca? Ce importanta are ca toti turistii din Paris vin aici? Nu-i un motiv sa nu te duci si tu. Poate iti vei omori timpul hranind porumbeii, chiar daca pe cateva afise se recomanda exact opusul. Cand vei fi ajuns sus, privelistea din fata ochilor tai va deveni una dintre cele mai frumoase experiente si amintiri de vacanta.

Nu esti genul care se da in vant dupa masaj? In Turcia este cazul sa fii din nou deschis spre noi experiente. Mergi la un hammam imediat dupa ce te-ai cazat la hotel. Personalul iti poate face un tratament pentru corp, pregatind pielea cu esente, spume parfumate si creme speciale, astfel incat sa te bronzezi uniform si sa te simti complet revigorat, chiar din prima zi.
 

Sursa foto : eichingerbauer.at
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea