Vacante

#cultura #turism #vacanta #ghid turistic #limba materna #reguli autoritati #religie #imbracaminte #reguli de conduita #cultura diferita

Cum sa planifici o calatorie intr-o tara cu o cultura diferita de a ta

Unul dintre cele mai firesti motive de a calatori este sa iei contact cu o cultura diferita de a ta, cunoscand noi traditii, locuri, oameni, peisaje si avand parte de experiente inedite. Cu toate acestea, daca diferenta culturala este foarte mare, ajungi sa te confrunti cu situatii ciudate, deoarece oamenii nu reactioneaza asa cum te-ai astepta, iar lucrurile nu se desfasoara dupa previziunile tale. Urmeaza pasii de mai jos si iti va fi mai usor sa te pregatesti pentru o astfel de vacanta.

Pasi de urmat

Pasul 1. Limba. O modalitate de a castiga simpatia localnicilor este sa inveti cateva cuvinte in limba respectiva, indiferent ca poti comunica acolo si intr-o limba de circulatie internationala cum este engleza. Efortul tau de a te intelege cu ei in limba lor materna este intotdeauna apreciat si acest mic gest iti poate deschide multe usi.

Poti face un curs rapid sau pur si simplu iti poti cumpara un minidictionar sau un ghid de conversatie, pentru a sti cateva cuvinte si expresii uzuale.

Pasul 2. Religie. O componenta majora a unei culturi o reprezinta religia. Daca stii cate ceva despre religia sau religiile dominante ale acelei tari, deja afli o multime de lucruri despre obiceiuri, traditii, comportamente, reguli de eticheta, superstitii si altele.

Un exemplu concret il reprezinta vizitarea moscheilor de catre femei. In cultura musulmana, acestea trebuie sa aiba capul acoperit cand intra intr-un astfel de lacas de cult. Basmalele si valurile oferite turistelor la intrare nu sunt peste tot foarte curate. Daca stii ca urmeaza sa vizitezi o moschee, este indicat sa iei cu tine ceva sa-ti acoperi capul.

Pasul 3. Imbracaminte. Pe langa informatiile privind clima, este bine sa te informezi si asupra obiceiurilor locale privind imbracamintea, pentru a sti care sunt hainele si accesoriile de care vei avea nevoie. Daca iti petreci vacanta intr-o tara asiatica sau musulmana, tinuta de strada, tinuta pentru diverse ocazii etc trebuie sa indeplineasca strandardele cerute de locul in cauza.

Pasul 4. Situatii diverse care impun reguli de conduita . Exista situatii in care eticheta locala este deosebit de importanta intr-o tara cu o cultura diferita de a ta. Daca participi la o nunta, la o ceremonie religioasa , la o intalnire de afaceri, daca esti invitat in vizita acasa la cineva etc este bine sa cunosti regulile de conduita. Adesea este vorba despre lucruri noi, pe care nu ai cum sa le ghicesti sau sa le intuiesti, dar de care trebuie sa tii seama.

Gange, IndiaDe exemplu, in Japonia, cand cineva se ofera sa te ajute, regula spune ca trebuie sa refuzi la inceput si numai a treia oara sa accepti. Situatia poate fi cu atat mai confuza cand se inverseaza rolurile si un japonez are realmente nevoie de ajutorul tau dar te refuza initial pentru ca asa este politicos din punctul lui de vedere.

In Turcia, negustorilor le place sa faca o conversatie usoara inainte de a incepe sa se targuiasca cu tine. Poate parea pierdere de timp, insa este un ritual in care se dezbat subiecte generale, se negociaza si se bea ceai impreuna. Este nepoliticos sa refuzi atat primul pahar, care iti este oferit in semn de ospitalitate si bunavointa, cat si al doilea, deoarece se interpreteaza ca nu ti-a placut prima portie.

Pasul 5. Reguli ale autoritatilor. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont il reprezinta reglementarile venite din partea autoritatilor locale. Aceste reglementari pot fi vamale sau de alta natura. De exemplu regulile privind fotografierea unor piese considerate comori nationale sau a amplasamentelor militare pot duce la penalitati si chiar inchisoare. Alte detalii despre acest lucru gasesti in articolul Reguli pentru fotografierea oamenilor in vacanta.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Ghid turistic
  • Imbracaminte
  • Ghid de conversatie

 

Sfaturi&Avertismente

• Gasesti informatii despre cum trebuie sa procedezi in anumite situatii in ghidurile de turism. Exista capitole intregi, cu titluri elocvente, precum “ghid de supravietuire”,  “e bine de stiut”, “informatii practice” etc.

• Daca pleci in vacanta prin intermediul unui operator de turism si beneficiezi de ghid, atunci acesta este in masura sa-ti ofere toate informatiile necesare pentru a te acomoda la noul mediu.

Ai avut parte de o experienta inedita intr-o cultura diferita de a ta? Povesteste-ne impresiile tale. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea