Vacante

#vacanta #cheltuieli vacanta #bani vacanta

Cum sa nu-ti cheltuiesti toti banii de buzunar in vacanta

In vacanta, banii de buzunar se duc rapid pe tot felul de maruntisuri. Daca in primele zile multi scot portofelul fara sa clipeasca, spre finalul concediului apar regretele din cauza unor cumparaturi sau cheltuieli necugetate. Afla cum sa nu-ti cheltuiesti toti banii de buzunar in vacanta.


Bauturile din minibar


Nu-ti mari nota de plata de la hotel cu cativa zeci de euro. In loc sa consumi bauturile din minibar, cauta un minimarket in apropiere. Vei gasi aceleasi bauturi cel putin la jumatate de pret.


Excursii optionale


Cand ti se propun excursii optionale, nu te grabi niciodata sa te inscrii, chiar daca sau mai ales daca ti se cere sa iei decizia rapid. Intereseaza-te care sunt preturile propuse de reprezentantul turistic de la destinatie si cele ale operatorilor locali. O excursie de jumatate de zi, in aceeasi destinatie, cu acelasi pranz inclus si cu aceleasi obiective vizitate poate fi mai ieftina sau mai scumpa, in functie de furnizor. Intereseaza-te si de mijloacele de transport in comun din zona. Unele excursii, cum sunt cele in Barcelona, cu plecare de pe litoral, se pot face pe cont propriu fara probleme.


Evita tururile de cumparaturi


Un shopping tour este o excursie organizata de un operator turistic in anumite centre comerciale unde turistii pot gasi produse precum bijuterii de aur, haine de piele, incaltaminte, produse ale unor branduri celebre sau, dimpotriva, o multime de imitatii. Astfel de tururi, insa, sunt intotdeauna la magazine scumpe.

Indiferent ca ghidul primeste sau nu un comision din vanzari, vei iesi in pierdere daca nu ai testat piata inainte pentru a sti care sunt preturile reale. Evita sa cumperi din magazinele izolate deoarece acolo sunt intotdeauna preturi pentru turisti, cu adaosuri mari, pentru profit. Mergi sa faci cumparaturi unde merg si localnicii din acel oras sau in centrele comerciale mari, unde gasesti multe magazine si poti sa-ti dai seama de cerere si oferta.


Acorda atentie deosebita suvenirurilor


Cele mai multe suveniruri sunt cumparate sub impulsul de moment si constituie o sursa de dezamagire sau regrete atunci cand ajungi acasa. Acest lucru se intampla deoarece multe produse nu au utilitate practica, sunt scumpe si, in unele cazuri, sunt de proasta calitate.

Cumpara suveniruri in a doua parte a vacantei, cand stii deja ce poti gasi in magazine si care sunt preturile. Cum nu faci aceste cumparaturi chiar inainte de plecare, nu exista riscul de a lua ceva in graba. Pe langa magazinele de suveniruri pentru turisti, ia in calcul si alte posibilitati. Poti merge la un supermarket de unde se aprovizioneaza localnicii, poti confectiona propriul tau suvenir original (scoici, nisip, fotografii etc).


Invata sa spui "nu" comerciantilor insistenti


Un stres inevitabil in vacanta il reprezinta comerciantii sau reprezentantii care insista sa-ti prezinte un anumit magazin sau produs. Considera dialogul ca un test de vointa. Nu are rost sa cumperi o sticla de ulei de masline dintr-un magazin pentru turisti, cu 7 euro, cand o gasesti in alimentara cu 3-5 euro. Invata sa spui "nu", politicos si ferm, ori de cate ori cineva insista sa-ti vanda un produs sau un serviciu.

Sursa foto: sgholiday.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea