Vacante

#restaurante #mancare #vacanta

Cum sa mananci cu bani putini cand calatoresti

Cand calatoresti, o multime de bani se duc zilnic pe mancare, mai ales daca esti mereu pe drum si iti cumperi mancarea din diverse locuri. Urmeaza pasii de mai jos si-ti vei putea aloca un buget mai mic pentru mese.

Pasi de urmat

Pasul 1. Pietele. Printre cele mai ieftine alimente le gasesti in piete. Ai posibilitatea sa cumperi atat cat ai nevoie pe moment, mancarea este de regula mai proaspata si-ti poti face un pachetel pentru drum.

Pasul 2. Supermarket. Mancarea pe care o cumperi de la supermarketuri te costa mai putin decat daca mergi la restaurant. Un exemplu concret este Franta, unde o masa cu un fel de mancare si bautura te costa in medie 25 euro. La supermarket gasesti alimente care iti ajung o saptamana pentru micul dejun si chiar pentru o gustare seara, cu mai putin de 20 euro: o cutie cu 6 oua – 1.70 euro, 4 iaurturi – 1.70 euro, jambon feliat – 3.50 euro, bucatele de branza – 2.90 euro, o punga cu briose de ciocolata – 2.25 euro etc.

Este bine sa incerci cateva supermarketuri pentru ca in unele tari preturile difera destul de mult. Este cazul statiunilor din Grecia, unde alimentarele comercializeaza aceste produse la preturi foarte diferite.

Pasul 3. Restaurant. In cazul restaurantelor, sunt mai multe aspecte pe care le-ai putea lua in considerare. Pentru a fi sigur cat platesti, orienteaza-te dupa cele care au afara meniul cu lista de preturi. Iata in continuare cateva aspecte de care este bine sa tii cont.

Promotii. Din cauza crizei financiare sau din alte motive, unele restaurante fac periodic oferte promotionale la diverse meniuri. Poti profita de aceste reduceri de pret , care de obicei sunt afisate destul de vizibil. Asigura-te insa ca nu exista “ capcane ” in aceste oferte. De pilda, exista meniuri care constituie o masa principala si care nu depasesc 10 euro de persoana. Ai putea intalni astfel de oferte in Cartierul Latin din Paris. Daca ti se pare suspect de mic pretul, s-ar putea sa existe si un motiv si anume, cantitatea foarte mica de mancare pe care o vei primi.

Hangzhou, China, food marketO alta strategie comerciala este sa ti se ofere reduceri/cupoane la anumite mancaruri cu conditia sa cumperi si altceva (o bautura, un desert etc). In final, suma platita este aceeasi ca cea pentru meniul cu pretul intreg.

All-you-can-eat buffet. O metoda de a manca cat pentru o zi intreaga este sa incerci un restaurant de tipul all-you-can-eat buffet. Gasesti, de pilda, astfel de localuri, in Canada, Statele Unite sau Australia. Sistemul permite clientilor sa se serveasca singuri dintr-o gama foarte diversificata de mancaruri, la un . Astfel, daca luam cazul Montrealului, poti plati 10 – 25 dolari canadieni si pentru aceasta suma ai acces liber la bufet, atata vreme cat te afli in restaurant, indiferent de cantitatea de mancare consumata.

Clientii primesc gratuit apa, insa este vorba despre apa normala de la chiuveta, pentru ca in oras aceasta este considerata buna de consum. Orice bautura se plateste separat. Ai insa de ales din numeroasele mancaruri si deserturi, de la cei mai banali cartofi prajiti la fructe de mare. Pentru ca este pregatita in cantitati foarte mari, calitatea mancarii este destul de modesta. Poti insa manca suficient de mult pentru a sari peste alte mese din acea zi.

Fast-food. Unele dintre cele mai ieftine restaurante sunt fast-food-urile. In cazul in care calatoresti in Europa si nu vrei sa mananci la restaurantele pretentioase, fast-food-urile pot fi o solutie. Pentru a gasi si mancare mai sanatoasa, orienteaza-te dupa cele care au un meniu diferit fata de cel obisnuit (fata hamburger etc). Poti gasi ciuperci la gratar, ficatei, cartofi natur, salate etc.

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Ghid turistic sau cautare pe internet
  • Recipiente pentru pastrarea mancarii

 

Sfaturi&Avertismente

• Pentru a gasi cele mai bune oferte din zona in care te afli poti sa cauti pe internet promotiile disponibile. O alta modalitate de a gasi un local bun este sa te cauti in ghidurile turistice restaurantele din zona, in functie de profil. Cele ieftine sunt de tip “budget restaurant”. Exista si ghiduri pe aceasta tema, publicate pentru diverse tari. Aici gasesti un astfel de exemplu pentru 2009.

• Daca vei cumpara mancare pentru a avea pe drum, asigura-te ca ai in bagaj un recipient in care sa o pastrezi si tacamuri .

Ai incercat vreodata sa-ti aloci un buget limitat pentru mancare, in calatoriile tale? Impartaseste experienta ta cu cei care doresc sa manance la preturi rezonabile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea