Vacante

#vacanta #calatorie #hotel #camerista #bacsis

Cum sa lasi bacsis pentru camerista

Indiferent ca este femeie sau barbat, persoana care se ingrijeste de camera ta de hotel poate sa-ti coloreze sejurul in nuante placute, prin mici atentii si detalii care-ti vor face placere. Pentru a avea o relatie cat mai constructiva cu menajera/ camerista ta de la hotel, va trebui sa stii cand, cum si cat sa lasi bacsis. Urmeaza pasii de mai jos si vei sti sa tiin cont de acele nuante care fac diferenta.

Pasi de urmat


Pasul 1. Bacsisul difera. La inceput, trebuie sa afli cam care este bacsisul standard care se lasa pentru camerista, in functie de anumiti factori de baza.

a) Un factor il reprezinta tara. In China, de exemplu, bacsisul ar putea fi considerat ofensator, pe cand in Egipt, sa nu dai bacsis are mari sanse sa fie luat drept jignire! Este bine sa stii de dinainte care sunt obiceiurile locului.

b) Un alt criteriu este dat de tipul de hotel si gradul de confort al acestuia. Pentru hotelurile de la 4 stele in sus, trebuie sa lasi in general pana in 5 dolari/euro pe zi. Pentru hotelurile de nivel mediu , se lasa in jur de 1- 3 dolari /euro pe zi.

c) Un alt factor tine de durata sejurului. Daca stai mai mult de o zi, este recomandat sa lasi minim 1 dolar/1 euro pe zi bacsis pentru camerista.

d) Un ultim factor face referire la serviciile speciale de care beneficiezi. Daca, de exemplu, ceri un halat de baie in plus, sampon sau alte astfel de obiecte, va trebui sa maresti putin bacsisul obisnuit. Daca stai intr-o camera care dispune de facilitati deosebite (exemplu jacuzzi), curatenia va dura mai mult, efortul depus va fi mai mare si deci bacsisul trebuie sa fie pe masura.

Pasul 2. Opteaza pentru bacsisul zilnic. Desi poate parea o corvoada sa te ingrijesti zilnic sa ai marunt pentru camerista, este totusi o alegere mai buna decat sa astepti sfarsitul sejurului pentru a-i lasa intreaga suma.

In primul rand, din cauza programului obisnuit al unui job de camerista, se prea poate ca persoana de la inceputul sejurului la hotel sa nu fie neaparat aceeasi cu cea din ultimele tale zile de vacanta. Uneori, menajerele lucreaza prin rotatie. In al doilea rand, oferind de la inceput un bacsis camerista va sti care sunt asteptarile tale, in functie de suma lasata.

Pasul 3. Pune bacsisul intr-un loc vizibil. Din cauza politicii foarte stricte a hotelurilor, cameristele nu au voie sa se atinga de lucrurile clientilor, mai ales daca este vorba despre bani. In cazul in care lasi niste marunt pe undeva prin camera, este foarte posibil sa-l gasesti tot acolo la intoarcere.

Prin urmare, pune maruntul pentru bacsis intr-un plic pe care poti scrie fie cuvantul „camerista/menajera” in limba tarii respective, fie un simplu „ thank you ”. Unele hoteluri au propriile plicuri sau cutiute pentru asa ceva. In caz contrar, improvizeaza un plic dintr-un servetel de hartie.

Exista unele locuri unde se obisnuieste sa se lase acesti bani: pe perna, pe televizor, pe marginea de la chiuveta din baie.

 

 Lucruri de care vei avea nevoie

  • Plic
  • Pix
  • Marunt zilnic

Sfaturi&Avertismente

• Cel mai bun mod de a lasa bacsis variaza de la hotel la hotel, astfel incat nu exista o reteta generala. Prin urmare, daca un prieten iti povesteste ca a lasat 10 dolari la inceputul sejurului si apoi nu si-a mai batut capul, se poate sa fi functionat bine in cazul lui. Dar nu este o garantie ca la tine va fi la fel, mai ales daca vei merge in alt loc si mai ales daca acea camerista urmeaza sa te serveasca numai cateva zile din toata perioada, urmand sa fie inlocuita de un coleg / o colega.  

• Un alt aspect care variaza foarte mult il reprezinta serviciile zilnice oferite in mod automat. In functie de politica hotelului, se poate sa-ti fie facut patul zilnic, indiferent ca ceri sau nu, indiferent ca si tu l-ai aranjat dimineata cat ai putut de frumos. Dar s-ar putea sa nu ti se schimbe asternuturile decat la cerere. Cauta in camera, in special pe masa sau noptiera , un pliant sau un catalog unde ti se explica procedurile. Ca semn ca doresti asternuturi noi, de exemplu, trebuie sa lasi pe pat un soi de cartonas tiparit, oferit de hotel.

• Fa tot posibilul sa lasi exact suma pe care doresti sa o oferi, pentru ca este mai greu sa ceri rest.

• Indiferent de ceea ce se spune, un bacsis este mai mereu binevenit. Cameristele se asteapta sa primeasca macar o mica atentie si este indicat sa lasi cat de putin, chiar si atunci cand nu ai fost foarte multumit de servicii.

Te-ai confruntat vreodata cu o situatie mai putin obisnuita, legata de bacsisul pentru camerista? Daca ti s-a intamplat ceva inedit sau daca ai descoperit si alte metode de a lasa bacsis astfel incat toata lumea sa fie multumita, ne poti impartasi impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea