Vacante

#fotografiat #obiective turistice #turist #poze #muzee

Cum sa faci poze in vacanta respectand reglementarile locale

Cand pleci in vacanta, una dintre cele mai firesti dorinte este sa faci fotografii in locurile vizitate, in scop pur personal. Exista totusi reglementari oficiale, venite fie din partea guvernului, fie din partea institutiei in cauza, care trebuie respectate. Pentru a fotografia in deplina siguranta, urmeaza pasii de mai jos si vei evita eventualele situatii neplacute cu care se confrunta uneori turistii in calatorii.

Pasi de urmat

Pasul 1. Informeaza-te. Exista numeroase situatii in care fotografiatul este interzis, in cele mai multe cazuri, din motive de securitate. Daca nu ai timp acasa pentru documentare, inainte de plecare, poti sa te informezi la fata locului. Uneori exista semne clare, expuse prin indicatoare scrise in cel putin doua limbi, de genul “No photos allowed”. In caz contrar, poti intreba reprezentantii oficiali ai locului sau chiar politia locala . Exista locuri in care este impusa detinerea unui permis de fotografiere. Pentru detalii, trebuie sa te adresezi autoritatilor locale.

Pasul 2. Muzeele si obiectivele turistice. Majoritatea obiectivelor turistice care au ca scop principal chiar turismul acorda permisiunea de a face fotografii, gratis sau contra cost. In aceasta categorie intra muzeele, galeriile de arta, parcurile etc. De exemplu, la Musee des Antiquites Nationales din Paris, fotografiatul este permis si gratuit, insa numai cu conditia de a nu folosi nici blitul, nici trepiedul. Este important sa stii de dinainte care sunt procedurile, pentru ca uneori taxa pentru filmat sau fotografiat este de 2-3 ori mai mare decat biletul de intrare in sine.

Poti gasi informatii cu privire la reglementari fie pe site-ul oficial al institutiei, fie direct la intrare. Trebuie spus ca uneori site-urile nu sunt actualizate, asadar cel mai sigur este sa afli la fata locului.

Pasul 3. Reglementari impotriva terorismului. Din pricina unor atentate care au avut loc, in unele parti ale lumii fotografiatul este stric interzis, iar consecintele ignorarii regulii autoritatilor pot fi foarte grave. In Marea Britanie, de exemplu, metroul londonez si anumite statii sau autobuze nu trebuie fotografiate. Doi turisti austrieci au fost obligati de catre politia londoneza sa stearga din aparat pozele facute in aceste locuri, povesteste guardian.co.uk . Mai multe detalii gasesti aici.

Muzeul de Egiptologie din Cairo este un alt exemplu de loc vizitat de catre turisti, unde filmatul si fotografiatul sunt strict interzise. Chiar daca pe site-ul oficial se precizeaza ca se pot face poze contra cost, informatia nu este actuala. In prezent, bagajele se scaneaza la intrare si nu sunt permise decat cele foarte mici, de mana (rucsacul este considerat periculos si orice alte genti medii si mari), iar aparatele de filmat si de fotografiat trebuie lasate la poarta.

Pasul 4. Asezamintele religioase. Lacasurile de cult sunt alte atractii turistice unde se poate ca fotografiatul sa fie interzis. In aceasta categorie intra templele din tari asiatice precum Japonia sau Thailanda, moscheile din tarile musulmane etc. Acestea au ca scop principal activitatea religioasa, prin urmare vizitatorii turisti trebuie sa se supuna regulilor interne.

turist pe munteCu toate acestea, exista lacase de cult extrem de importante, cunoscute pe plan mondial, unde totusi fotografiatul este acceptat si chiar gratuit. Este cazul Sfantului Mormant, din Ierusalim, unde se poate filma si fotografia, atata timp cat nu deranjezi preotii si ceremoniile religioase de aici.

Pasul 5. . Un alt aspect de care este bine sa tii cont este reprezentat de traditiile populatiei locale. In Statele Unite, de exemplu, este nerecomandat sa incerci sa pozezi o persoana care face parte din poporul Amish. In tarile asiatice sau africane, ca de exemplu India sau Maroc, este interzis sa fotografiei femeile.

Pasul 6. Reglementari vamale. Un alt lucru deosebit de important, de care trebuie sa tii cont, sunt reglementarile vamale, in special daca detii un aparat performant, foarte costisitor. In acest caz, ti se cere la vama sa-l declari separat, cand treci prin aparatul de scanat bagaje. La inapoiere, trebuie sa-l declari din nou. In cazul in care il pierzi, alerteaza autoritatile, pentru ca altfel exista posibilitatea sa ai probleme cand vei dori sa iesi din tara.

Pentru Costa Rica, de exemplu, se accepta introducerea/scoaterea din tara a efectelor personale, in cantitati moderate ( aparat de fotografiat , camera de filmat, aparat de ras , telefon mobil etc). Bunurile personale trebuie insa scoase din tara la iesirea turistului strain, se precizeaza pe site-ul Ministerului de Externe.

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Aparatul foto
  • Permis foto
  • Card memorie
  • Informatii despre reglementari

 

Sfaturi&Avertismente

• Invata diversele functii ale aparatului, pentru a te descurca in orice situatie. Daca te-ai obisnuit sa faci poze cu trepiedul, s-ar putea sa ai voie sa fotografiezi numai fara el. Daca folosesti de obicei blitul, in muzee ti se va cere sa faci fotografii fara blit, pentru a nu deteriora operele de arta.

• Ia cu tine un card de memorie sau un stick pentru a putea descarca pozele, daca ramai fara spatiu. Nu uita cablul pentru computer.

Ai intalnit cazuri neobisnuite cand ai facut fotografii in vacanta? Povesteste-ne impresiile tale si ajuta-i si pe altii sa faca fotografii in deplina siguranta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea