Vacante

#ghid turistic #strainatate #calatorie #comunicarea in vacanta

Cum sa comunici in strainatate cand nu cunosti limba

Cand calatoresti intr-o tara straina unde nu cunosti limba si unde nici localnicii nu stiu limbi de circulatie internationala, cel mai mic lucru pe care vrei sa-l comunici poate deveni o adevarata problema. Daca urmezi insa cateva reguli de baza, vei reusi sa exprimi ceea ce vrei, fara sa devii un adevarat cunoscator al acelei limbi straine. Iata in continuare cativa pasi de urmat.

Pasi de urmat

Pasul 1. Limba straina . Inainte de plecare, trebuie sa afli informatii despre limba vorbita in destinatia in care vei ajunge: care este limba oficiala , daca pe strada se vorbeste mai degraba un dialect decat limba oficiala, daca localnicii sunt cunoscatori de limbi straine sau nu etc.

Pasul 2. Ghid + minidictionar. Cumpara un ghid turistic care are si un capitol dedicat vocabularului de baza. Daca ti se pare ca un dictionar este prea complicat de folosit in situatii concrete, cel putin ghidul este un fel de produs “doi intr-unul”, deoarece iti pune la dispozitie informatii despre hoteluri, transport, mancare, traditii, evenimente, clima, moneda, atractii turistice, harti si, nu in ultimul rand, limba vorbita.

Un alt avantaj al acestui indrumar turistic este faptul ca majoritatea acestor carti iti ofera un “ghid de supravietuire”, cu tips-uri si informatii practice despre comportamentul localnicilor. Iar acest comportament inseamna si comunicare nonverbala . Vei afla, de exemplu, ca zambetul si politetea fac minuni intr-un dialog greoi, din cauza necunoasterii limbii. Un astfel de ghid te costa in jur de 60 lei.

Pasul 3. Cuvinte de baza. Straduieste-te sa inveti cateva verbe de baza si cuvinte foarte uzuale. Chiar si un simplu “buna ziua”, “multumesc” sau “va rog” cantaresc greu intr-o conversatie. Vei castiga simpatia interlocutorilor si vei sparge gheata. Nu uita sa fii mereu calm, politicos si zambitor. Numai cand pui in aplicare aceste lucruri care par banale iti dai seama ce efect mare au.

limbaj gestual2Pasul 4. Limbajul trupului . Apeleaza la limbajul gestual, pantomima, semnalizeaza cu mana, toate acestea pot fi de ajutor atunci cand nu cunosti limba.

Pasul 5. Accesorii utile. Unele dintre cele mai utile obiecte pe care le poti folosi sunt: hartie si pix, poze semnificative, telefonul mobil. Poti scrie sau desena pe hartie ceea ce vrei sa comunici sau arati direct pozele reprezentative pentru obiectul dorit.

Telefonul este extrem de util daca vrei sa faci calcule rapide sau il poti folosi ca pe un minicalculator/mini-messenger cand vrei sa comunici localnicilor numere sau scurte informatii. Se poate tasta usor cuvantul, numarul sau pretul. Si tot pe telefon poti incarca acele imagini reprezentative (metrou, aeroport, mancare, toaleta etc) pe care sa le arati interlocutorului.

Pasul 6. A treia limba. Asigura-te intotdeauna ca interlocutorul tau nu stie nicio limba pe care tu o cunosti. Chiar daca unii nu stiu decat limba lor materna, la obiectivele turistice, in marile centre comerciale, in hoteluri, gari etc exista mari sanse sa gasesti pe cineva cu care sa te intelegi intr-o alta limba decat cea materna (a ta sau a lui).

Pasul 7. Localnicii translatori. Daca te afli intr-o tara cu o limba oficiala pe care nu o stapanesti deloc, poti gasi prin intermediul prietenilor, cunostintelor sau al unei agentii un localnic care sa faca pe ghidul. Acesta vorbeste si limba localnicilor si una de circulatie internationala. Iti poti face piata impreuna cu el, pentru a testa parfumul local, poti sa vizitezi obiectivele turistice sau sa-l rogi sa te ajute intr-o situatie anume, facand pe translatorul.

Daca nu ai cunostinte care sa-ti faca legatura cu o astfel de persoana, cauta pe internet un ghid local. In Croatia, de exemplu, un astfel de ghid te costa in jur de 15 euro pe ora sau 120 euro pe zi. Mai multe detalii gasesti aici.

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Ghid de conversatie
  • Poze, mobil sau aparat foto
  • Hartie, pix
  • Creativitate si bunavointa

 

Sfaturi&Avertismente

• Exista unele publicatii in genul ghidurilor turistice, concepute special pentru persoanele care calatoresc in strainatate si nu cunosc limba vorbita acolo. Un exemplu este “Me No Speak”, un ghid turistic care iti permite sa comunici cu localnicii fara sa fii nevoit sa inveti vreo notiune din limba respectiva. Cartea contine intrebari si fraze uzuale scrise in engleza, insotite de poze reprezentative pentru fiecare idee si aceleasi informatii sunt redate in limba straina respectiva.

Pentru tari precum Thailanda sau China, un astfel de ghid iti poate fi de ajutor. Pretul ajunge la aproximativ 10 dolari. Mai multe detalii gasesti aici.

• Cand folosesti cuvintele de baza ale limbii locale, pronunta-le rar, pentru ca interlocutorul tau sa poata sa auda bine inceputul si sfarsitul cuvantului. Nu te complica cu prescurtarile folosite de ei si orienteaza-te dupa pronuntia literara, din dictionar, nu dupa limba vorbita pe strada, unde se folosesc tot felul de prescurtari.

Te-ai confruntat veodata cu situatii dificile in calatorii, din cauza limbii straine? Ne poti impartasi mai jos impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea