Vacante

#bani #vama #siguranta

Cum sa calatoresti cu obiecte de valoare

Cand calatoresti in strainatate cu obiecte de valoare , acestea devin o grija in plus. Fie din cauza locului in care le depozitezi, fie din cauza procedurilor vamale, fie din alte cauze, astfel de obiecte necesita o documentare separata si, in unele cazuri, necesita indeplinirea unor reguli stricte. Urmeaza pasii de mai jos si vei sti ce trebuie facut pentru o vacanta lipsita de griji, avand cu tine obiecte de valoare.

Pasi de urmat

Pasul 1. Siguranta la destinatie. Inainte de plecare, informeaza-te asupra riscurilor din tara respectiva si a locurilor care sunt cunoscute ca fiind periculoase. De exemplu, in Indrumarul de Paste publicat de Ministerul de Externe, se precizeaza ca in Costa Rica, in ultimii ani, a crescut fenomenul infractional. Printre cele mai raspandite actiuni de acest gen sunt furturile de documente, bani, carti de credit etc.

Pasul 2. Numere de urgenta. Asigura-te ca ai numerele de urgenta pentru a sesiza biroul local de politie sau oficiul consular, in cazul unor incidente privind pierderea/furtul bunurilor.

Pasul 3. Renunta la extra bagaj. Gandeste-te de doua ori inainte de a lua cu tine lucruri foarte costisitoare. Fa o lista si renunta la acele lucruri care nu-ti sunt absolut necesare. In mod normal, este nerecomandat sa pleci la drum avand valori mari asupra ta. Desi este cazul ideal, cel mai bine este sa iei strictul necesar si sa eviti sa pui in bagaj orice tip de obiect valoros. Daca insa nu se poate, va trebui sa-ti iei masuri de precautie.

Pasul 4. Cardurile de credit. Este recomandat sa ai la tine cat mai putine carduri de credit, iar daca se poate, alege unul singur. Poti scoate de pe el numai atatia bani cat ai nevoie pe moment sau poti folosi in schimb cecuri de calatorie .

bagaj rolePasul 5. Seiful de la hotel. Cand faci rezervarea la hotel, asigura-te ca dispui si de un seif, unde poti lasa obiectele de valoare in timpul zilei, cat esti plecat.

Pasul 6. Buzunare&Accesorii la purtator. Unele dintre cele mai sigure locuri pentru a pastra obiectele de valoare care nu sunt voluminoase sunt buzunarele interioare ale hainelor sau accesoriile precum borseta, pe care o ai mereu asupra ta. Buzunarele duble pot fi si ele de ajutor. Alta varianta o reprezinta portofele cu snur, care pot fi agatate de gat si tinute sub haine.

Pasul 7. Declara la vama. Cand treci prin vama, in general esti intrebat daca ai obiecte de valoare, care depasesc 1000 euro: camere de filmat, laptop-uri, telefoane etc. Este bine sa le declari deoarece, in unele tari, reglementarile sunt foarte serioase. Daca, de exemplu, pierzi sau iti este furat un astfel de obiect pe teritorul tarii vizitate, nu ai cum sa faci plangere atata vreme cat nu l-ai declarat si nu exista nimic oficial legat de intrarea in tara cu acel lucru.

Intereseaza-te in acest caz care sunt conditiile de intrare si regimul de sedere, precum si regulile privind achizitionarea de bunuri scumpe in tara respectiva. De exemplu, in Bulgaria este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Portmoneu
  • Buzunar interior
  • Cheie seif
  • Card bancar

 

Sfaturi&Avertismente

• Daca ai un rucsac sau spatii de depozitare la spate, cum sunt buzunarele pantalonilor, evita sa pui acolo orice obiect de valoare, indiferent ca este un act de identificare sau ca este vorba despre bani, bijuterii, electronice etc.

• Oricat este de greu, incearca sa nu arati a turist, mai ales in locurile recunoscute ca fiind impanzite de hoti de buzunare , asa cum se intampla pe bulevardul La Rambla, din Barcelona sau in Port Louis, din Mauritius.

• Daca achizitionezi un produs costisitor din tara vizitata, trebuie sa ai factura respectiva, in cazul unui control de rutina venit din partea autoritatilor locale.

Ai intampinat vreodata probleme legate de bunurile personale, in vacanta? Daca ai avut parte de astfel de experiente, povesteste-ne impresiile tale si ajuta-i si pe altii sa-si protejeze obiectele de valoare, pe parcursul vacantei. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea