Vacante

#schimb valutar #birou de schimb valutar #atm #aeroport #hotel #euro #dolari #moneda #moneda de schimb #moneda locala #banca.

Cum poti sa schimbi banii in strainatate

Cand calatoresti in strainatate, uneori trebuie sa schimbi banii in moneda locala direct la destinatie. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti acele lucruri de care este bine sa tii cont cand alegi modalitatea de a schimba banii.

Pasi de urmat

Pasul 1. Afla paritatea. Afla in primul rand care este cursul valutar pentru moneda locala, comparativ cu euro, dolar sau lei. La birourile de schimb valutar vei gasi diverse variante, insa poti intreba si ghidul local, in cazul in care calatoresti intr-un grup organizat. Verifica in mai multe parti, pentru a sti care este media.

Pasul 2. Trebuie sa schimbi? Exista tari unde poti cumpara si plati orice folosind o moneda de circulatie internationala (euro sau dolari). In tari precum Iordania, Israel, Turcia sau Egipt poti folosi acesti bani, fara sa mai schimbi in moneda locala.

Pasul 3. Locuri unde schimbi banii. Locurile unde schimbi banii sunt destul de numeroase, insa nu toate te avantajeaza. Poti schimba la biroul de schimb al hotelului, la aeroport, la un ATM, la banca sau chiar pe strada. Este recomandat, bineinteles, sa schimbi banii in cadrul institutiilor legale, precum bancile sau birourile de schimb valutar.

Pasul 4. Act de identitate. Asigura-te ca ai asupra ta pasaportul, in cazul in care ti se solicita un act de identitate.

Pasul 5. Comision. Inainte de a face cererea de schimb valutar, intreaba daca biroul in cauza percepe sau nu comision. Vei salva cativa banuti pe care-i poti folosi in alt scop.

Pasul 6. Calculator. Ia cu tine un calculator de buzunar sau foloseste-l pe cel de pe mobilul personal pentru a vedea exact cati bani trebuie sa primesti.

Pasul 7. Chitanta. Asigura-te ca dupa ce semnezi si iei banii primesti si o chitanta.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Pasaport
  • Portofel
  • Chitanta
  • Calculator
  • Informatii despre cursul valutar local

 

Sfaturi&Avertismente

• Nu exista o regula generala pentru a iesi in avantaj cand schimbi bani. Multi factori variaza in functie de locul in care te afli. Se poate ca plata prin intermediul cardului de credit sa fie mai avantajoasa decat daca platesti cash, in moneda locala. Este bine sa fii atent la felul in care este calculat cursul valutar, pentru ca unii comercianti, in special cei stradali, care vand tot felul de suveniruri , calculeaza in asa fel incat sa iasa ei in avantaj, indiferent ca acel curs valutar este altul, la oficiile de schimb.

• Schimba numai atat cat ai nevoie pe moment, pentru a nu ramane cu prea multi bani la sfarsitul vacantei. Va trebui sa scapi de ei, reconvertindu-i in euro sau dolari, ceea ce este o bataie de cap in plus.

• Casele de schimb valutar de pe aeroporturi si din hoteluri sunt la indemana mereu, insa rata de schimb nu este neaparat si cea mai recomandata.

Ai intampinat vreodata probleme cand ai schimbat banii in alta moneda? Povesteste despre experientele avute si ajuta-i si pe altii sa se descurce cu banii, cand sunt intr-o tara straina. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea