Vacante

#montreal #safari #diareea calatorului #india #tanzania #asigurare #vacanta #sanatate

Cum ne protejam sanatatea in vacanta

In fiecare an milioane de romani isi petrec vacanta peste hotare. Pentru ca nu stim niciodata ce se poate intampla cu organismul nostru intr-un mediu strain, este bine sa ne luam cateva masuri de precautie, pentru o vacanta relaxanta si sanatoasa.

Trebuie in primul rand sa tinem cont de faptul ca majoritatea neplacerilor legate de boli manifestate in timpul vacantei noastre pot fi prevenite, daca urmam cativa pasi.
 

Fii informat
 

Intereseaza-te de lucrurile pe care trebuie sa le stii ca sa ramai sanatos in tara in care vei merge. Poti gasi aici lista tarilor si informatii despre posibilele boli si vaccinurile indicate.

Agentia de turism care pune la dispozitia turistului pachetul de vacanta trebuie sa-l informeze pe acesta cu privire la procedurile de indeplinit pentru sanatate.

Unele tari permit accesul turistilor numai dupa prezentarea unui certificat care atesta faptul ca ai facut un anumit tip de vaccin. Doar centrele de sanatate specializate pot elibera astfel de certificate. De regula, vaccinul sau tratamentul preventiv se face cu cateva saptamani inainte de plecare.

Pentru Tanzania, de exemplu, turistul trebuie sa mearga la un consult al medicului specialist, pentru eliberarea Carnetului International de Vaccinare (OMS) si profilaxie. Costul este de aproximativ 80 RON de persoana. Pentru Tanzania se face vaccinul Stamaril (pentru febra galbena), care costa in jur de 95 RON de persoana.

Pentru calatoriile in India consultul medical implica efectuarea vaccinului impotriva febrei tifoide, cu cel putin trei saptamani inainte de plecare.

Alte tipuri de vaccin se fac pentru prevenirea urmatoarelor boli: hepatita A, poliomielita, diftero-tetanic, hepatita B, rabie, ROR (rujeola antiseptice digestive, antispastice, antivomitive, pentru “ diareea calatorului ”.

Daca tu insuti suferi de o anumita boala, trebuie sa te interesezi de conditiile excursiei. De exemplu, persoanelor diabetice nu li se recomanda vacanta de tip safari.
 

Problema asigurarii de sanatate pentru turisti
 

O asigurare medicala de calatorie, in functie de valoarea ei, iti da posibilitatea sa beneficiezi in tara de destinatie de spitalizare, tratament ambulatoriu, transport la domiciliu, transport cu serviciile de salvare.

Persoanele cu probleme de sanatate mai grave sau cu varste inaintate pot primi greu o viza, iar asigurarea de sanatate ajunge la o suma impresionanta. Asigurarea nu suporta cheltuielile medicale in cazul in care persoana sufera de boli cronice si ignora interdictia de a calatori, exprimata de medic.

Politele de asigurare variaza in functie de numerosi factori: perioada acoperita, suma asigurata, tara de destinatie, scopul calatoriei, varsta, statut (exemplu: studentii beneficiaza de reduceri), compania de asigurari.

Este indicat sa ai cu tine medicamentele de care ai nevoie si chiar ceva in plus, pentru ca nu in toate tarile poti face rost foarte usor de acestea. De exemplu, daca faci gripa si te afli in Montreal (aproximativ 20 lei), cea mai ieftina asigurare medicala nu-ti va acoperi costul medicamentelor, iar farmaciile de acolo nu elibereaza antibiotice decat cu trimitere de la medic. Romania difera mult de alte tari, unde singurele remedii pe care le gasim in farmacii si care se elibereaza la liber sunt niste siropuri si cateva tablete usoare, care s-ar putea sa nu aiba niciun efect.
 

Spalatul pe maini
 

Foloseste apa si sapunul ori de cate ori acest lucru este posibil. In lipsa acestora poti folosi gelurile de maini cu o concentratie de cel putin 60% alcool. Hidrateaza-te band numai apa fiarta in prealabil, plata sau minerala, luata din locuri de incredere. Este nerecomandat sa bei apa din fantani publice si nici chiar sa folosesti cuburi de gheata intr-un local care nu inspira incredere.

Este important ca fructele si legumele consumate sa fie spalate, gatite si decojite, altfel mai bine renunti la ele.
 

Animalele, un factor de risc
 

Daca ai de-a face cu animale, este bine sa eviti sa le atingi, indiferent ca este vorba despre pisici, caini sau altceva. Pot fi purtatoare de boli serioase si este mai bine sa previi o astfel de problema. In Nepal, de exemplu, turistilor li se spune sa admire maimutele de la distanta si sa nu le incurajeze cu mancare, acestea putand deveni foarte agresive, existand pericolul unei muscaturi.
 

Vestimentatia protejeaza organismul
 

Acorda importanta cuvenita hainelor pe care ti le pui in bagaj, in functie de destinatie. In vacantele safari sunt recomandate haine de grosime medie, cu bluze si pantaloni lungi, pentru a te proteja de racoare si de insecte. Este bine sa ai la tine un spray insecticid.

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre. Trebuie doar sa te inscrii la newsletterul de turism si sa raspunzi la o intrebare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea