Vacante

#transport #vacanta #iarna #masina

Cum iti pregatesti masina pentru vacanta de iarna

In cazul in care pleci in vacanta de iarna cu masina personala, trebuie sa cunosti riscurile la care te supui si sa-ti iei masuri de precautie. De exemplu, este important ca masina ta sa fie dotata cu un it de supravietuire, extrem de util in caz de vreme rea .

Iata ce trebuie sa stii pentru a pregati masina de calatorie, iarna:
 

1 Ia cu tine lucruri care de ajutor la momentul necesar
 

Nu te baza foarte mult pe gadgeturi electronice, telefoane, GPS-uri si alte astfel de dispozitive. Chiar daca iti imaginezi ca vei avea peste tot semnal si baterie, s-ar putea sa nu se intampla asa. In acest caz, nu vei avea pe cine sa contactezi ca sa te scoata din nameti.

Ia cu tine lucruri care iti sunt de ajutor imediat, precum paturi sau termos, obiecte cu aplicatie practica imediata si nu doar obiecte de telecomunicatie, deoarece uneori ajutoarele pur si si simplu vin prea tarziu. Ia intotdeauna in considerare cazul cel mai rau, acela in care vremea foarte rea nu permite accesul masinilor de salvare sau politie. Gandeste-te care la o astfel de situatie si fa-ti o lista cu lucruri de care ai putea avea nevoie, daca esti nevoit sa te bazezi numai pe tine insuti.
 

2 Fa-ti un kit de supravietuire
 

Alcatuieste un kit de supravietuire pentru situatiile dificile. Foloseste fiecare compartiment si buzunar astfel incat sa stii unde ai pus lucrurile. Este bine sa ai la tine rachete semnalizatoare, batonuri bogate in calorii, brichete, baterii de rezerva, lanterne etc. Ai grija cum le ambalezi, pentru a le tine ferite de umezeala.
 

3 Pregateste mancare pentru situatii de urgenta
 

Este recomandat sa ai la tine batoane sau produse alimentare bogate in calorii, precum si in zahar. Dulciurile precum bomboanele te vor ajuta sa-ti mentii energia.
 

4 Pregateste medicamente de urgenta
 

Alte lucruri extrem de necesare in masina sunt medicamentele de prim ajutor. De asemenea, este bine sa ai la tine rezerve de medicamente in cazul in care urmezi un tratament.
 

5 Ia cu tine cat mai multa apa
 

Depoziteaza niste baxuri de apa plata undeva in masina, daca se poate, chiar pe bancheta din spate. Astfel, nu vei mai fi nevoit sa iesi din masina, daca nu poti ajunge altfel la portbagaj.
 

6  Alte instrumente necesare
 

Un cutit ascutit si dur, precum si un briceag cu multiple functii sunt extrem de utile in situatii de urgenta. Pune-le alaturi de kitul de supravietuire.
 

7 Asigura-te ca ai o patura calduroasa
 

Asigura-te ca ai cel putin cate o patura calduroasa pentru fiecare persoana din masina, eventual chiar saci de dormit. O persoana poate sa intre in hipotermie chiar si la o temperatura de peste 0 grade Celsius.
 

8 Foloseste sacii menajeri
 

Este bine sa ai in masina si saci menajeri. Ii vei folosi nu doar pentru a depozita gunoiul si a te proteja de mirosuri, dar ei pot constitui si o bariera impotriva frigului. Dintr-un sac menajer de plastic iti poti face o vesta, iar in alt sac iti poti tine picioarele.

O alta intrebuintare a sacilor menajeri este aceea de a alcatui din ei mai multe straturi, pe care sa le asezi pe parbriz, pentru a-l proteja de o furtuna de zapada. Cand pleci iar la drum, ii dai la o parte.
 

9 Nu uita de benzina
 

Este important sa ai cat mai multa benzina pentru ca numai astfel poti tine motorul deschis, ca sa te incalzesti. In cazurile in care ramai blocat in zapada , vei avea nevoie de o sursa de caldura permanenta.
 

10 Pleaca la drum cu o masina verificata si incalzita
 

Pe langa le de iarna, lanturile si accesoriile de care ai nevoie pe vreme rea, masina ta trebuie sa fie verificata bine, inainte de un drum lung, pe timp de iarna. O astfel de verificare ar trebui sa includa aspecte precum solutia anti-inghet, schimbarea uleiului si a filtrului, functionalitatea farurilor, schimbarea cauciucurilor, functionalitatea si starea motorului etc.

De asemenea, este bine sa incalzesti masina inainte de plecare. O masina incalzita ofera mai multa siguranta decat una a carui motor abia a pornit. Ferestrele curatate bine joaca si ele un rol important in siguranta drumului.

 

11 Alege un traseu cat mai simplu

 

Inainte de plecare, alege un traseu cat mai simplu si mai sigur, in special pe vreme de iarna. Poti vorbi si cu gazdele tale de la destinatie, care iti pot oferi detalii pretioase despre locurile pe care le vei strabate, in special in ultima parte a drumului, despre popasurile pe care le poti face si despre zonele pustii, nelocuite. Ai grija sa pui si o harta in masina, in cazul in care GPS-ul nu va mai fi functional.

Intereseaza-te de conditiile meteo pentru orele in care vei face calatoria, ca sa te opresti intr-un loc sigur si cald daca se anunta vreo furtuna.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea