Vacante

#toaleta #vacanta #toaleta publica #turisti

Cum gasesti o toaleta, in vacanta

Mergi la o terasa dintr-un oras oarecare, intr-o tara straina si tot ce vrei este sa gasesti toaleta . Insa vanzatorul te intreaba insistent ce doresti sa cumperi. Cand calatoresti prin tara si trebuie sa gasesti o toaleta, stii unde trebuie sa intrebi si la ce sa te astepti. In strainatate, insa, acest aspect poate fi o adevarata provocare. Iata cateva lucruri pe care este bine sa le stii:

1. Asigura-te ca ai servetele sau hartie igienica la tine

Chiar si intr-un micut oras de provincie din Turcia gasesti hartie igienica la o toaleta publica . Acest lucru nu inseamna ca acest produs atat de pretios este disponibil oricand, oriunde. In loc sa te bazezi pe gradul de civilizatie al locului in cauza, este mult mai sigur sa ai propriile tale servetele. In plus, personalul din toaletele publice imparte hartia igienica din aceleasi maini cu care ia banii si da restul.

2. Foloseste servetele umede sau geluri antibacteriene

Alte produse extrem de utile cand esti pe drum sunt servetelele si gelurile antibacteriene. Sunt racoritoare si dezinfectante, mai ales atunci cand nu dispui de toate mijloacele pentru a te spala adecvat. Daca, de exemplu, exista apa curenta la toaleta dar nu si sapun, poti sa combini uleiul din servetele sau gelul cu apa si astfel sa-ti asiguri igiena.

3. Afla care sunt regulile localului

Daca calatoresti prin Grecia si te opresti la un local, cel mai probabil ti se va spune de catre personal ca toaleta este rezervata numai clientilor. Trebuie sa cumperi ceva, indiferent cat de ieftin sau de nefolositor iti este, pentru a primi accesul. De obicei, chelnerii observa autocarele cu turisti care opresc in apropiere si stiu ca majoritatea sunt in primul rand in cautarea unei toalete si abia apoi ar putea fi dornici de cumparaturi.

In Egipt, de obicei se plateste o lira pentru a intra la toaleta, daca opresti la benzinarii . In Franta, poti plati cativa centi pentru o fisa care este folosita pentru a intra la baie.

4. Profita de toaletele gratuite

In aeroport, gara, cladiri guvernamentale, muzee, chiar si magazine exista intotdeaua o toaleta si accesul este gratuit. Unii vanzatori, care primesc grupuri de turisti adusi de ghizi la cumparaturi, ofera acces liber la toaleta magazinului. Gasesti asa ceva in magazine din Grecia sau Israel, insa trebuie spus ca in aceste cazuri, facilitatea toaletei vine impreuna cu intelegerea dintre proprietarul magazinului si ghidul care ii aduce clienti.

5. Acomodeaza-te la tehnica locala

De obicei intr-o toaleta publica te grabesti sa iesi de acolo cat mai repede. Numai ca la final te confrunti cu o noua metoda de a trage apa, de a te spala pe maini si a le sterge. Asa ca respira adanc si cauta butonul, maneta, snurul etc sau asteapta functia automata, care porneste fara sa atingi nimic. Nu uita sa eviti contactul direct cu butonul si celelalte lucruri dintr-o toaleta publica. Sute sau poate mii de oameni au trecut pe acolo si au atins aceleasi lucruri. Poti folosi un servetel pentru a te feri de bacterii.

6. Intreaba scurt si la obiect

Nu incerca sa te complici cu fraza lungi cand vrei sa afli unde este toaleta. De obicei, te vei grabi sau persoanele in cauza nu vor intelege ce doresti sa faci. Poti spune scurt cuvantul “toaleta” in limba respectiva sau poti sa inveti o intrebare scurta, in functie de situatie. Iata in continuare cateva denumiri pe care le poti folosi, dupa caz:

Engleza: Lavatory, loo, WC, latrine, toilet, bathroom, restroom
Franceza: Ou est la toilette ?
Germana: Wo die Toilette ist?
Italiana: dove e' il bagno?
Spaniola: Donde esta el tocador?
Portugheza: Onde esta o toalete?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea