Vacante

#card #franta #banci #bancomat #cecuri de calatorie #valuta #paris #moneda

Ce trebuie sa stii despre moneda si banci in Franta

Daca pleci in vacanta in Franta, este bine sa stii cum poti utiliza cardul bancar pentru a a face diversele cheltuieli la destinatie. Iata cateva aspecte de care poti tine cont cand schimbi bani in Franta sau cand faci o plata intr-un magazin.

Ce trebuie sa stii despre moneda locala

Moneda oficiala in Franta este euro. Preturile din Paris sunt considerate unele dintre cele mai mari din intreaga Franta. In orasele mai putin vizitate de turisti, cheltuielile pentru o vacanta sunt mai reduse.

Cu toate acestea, in Paris si in intreaga tara exista programe turistice bine puse la punct, care ofera discounturi pentru cetatenii iesiti la pensie, pentru copii, studenti si pentru tinerii cu varste sub 18 ani.

Ce tipuri de card poti folosi in Franta

Poti plati cu cardul in magazinele mari, in restaurante si hoteluri. Daca insa cumperi ceva intr-un magazinas de suveniruri , se poate sa fie nevoie sa ai la tine cash. Poti plati cu diverse tipuri de card, Eurocard-Mastercard, Visa/Carte Bleue, American Express.

Ai posibilitatea sa retragi bani de la bancomate, la orice ora. Meniul afisat este in general in franceza, engleza sau alta limba de larga circulatie.

In cazul in care platesti cu cardul in magazin si dintr-o eroare de conexiune iti este respins cardul, mai incearca o data, de doua ori, daca stii sigur ca ai bani pe el. Personalul este de obicei foarte amabil si rabdator, indiferent ca este coada la casa sau nu.

Ce trebuie sa stii despre bancile din Franta

In Paris, bancile functioneaza de la orele 9:00 sau 10:00 am la 17:00 sau 18:00 pm, de luni pana vineri. In restul tarii, programul este ceva mai diferit, acestea putand avea un program mai redus, pana la orele 15:00. In general, in preajma unei sarbatori se scurteaza programul de lucru. De asemenea, unele centre inchid la pranz, intre 12:30 pm si 14:00.

Poti schimba valuta cam peste tot in Franta, la ghiseele care au semnul specific, “Change”, precum si la posta. De asemenea, bani pot fi schimbati in unele magazine mai mari, gari de tren si aeroporturi. Exista birouri de schimb valutar (bureau d’echange) amplasate in apropierea marilor obiective turistice. Daca diferenta intre cursul de cumparare si cel de vanzare este de aproximativ 5%, atunci ar trebui sa fie un curs corect.

Cand schimbi valuta, verifica cu atentie comisionanele percepute. Acestea ar trebui sa apara scrise destul de clar, insa ele pot aparea cu litere marunte, alaturi de alte posibile taxe percepute. Diferentele de comision apar de la caz la caz, de exemplu, in functie de ceea ce folosesti: cecuri de calatorie , card etc. Cand verifici comisionul, gandeste-te ce suma schimbi. Se poate ca, in cazul schimbarii unei sume mici, sa iesi in dezavantaj. Trebuie sa ai mereu la tine un act de identitate.

Daca dispui de cecuri de calatorie, gasesti aici informatii despre locurile in care acestea sunt acceptate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea