Vacante

#turist #ce sa nu faci ca turist #budapesta

Ce sa nu faci ca turist in Budapesta

Budapesta este un oras foarte frumos, care in afara frumusetii sale mai are un avantaj: se afla la doar cateva ore de tara noastra. Insa atunci cand pleci intr-o vacanta in Budapesta, ar fi bine sa stii si ca exista lucruri in legatura cu care ar fi bine sa fii atent sau de care sa te feresti. Iata care sunt aceste lucruri pe care ar fi bine sa nu le faci ca turist in Budapesta.
 

Nu merge fara bilet sau fara a-ti valida cardul de metrou
 

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de o vacanta in Budapesta este cel legat de transport. Fie ca vei alege metroul, fie ca te vei opri asupra transportului in comun de suprafata, cel mai important sfat de care trebuie sa tii cont este “nu circula fara bilet sau fara a-ti valida cardul”. Fa acest lucru imediat dupa ce te urci in mijlocul de transport, inainte de a prinde un posibil control.

Indicat ar fi ca atunci cand iti cumperi bilet, sa optezi pentru seturile de 10 calatorii sau pentru abonamentele pentru 48 sau 72 de ore, asa numitele pass-uri pentru mai multe zile. Acestea sunt valabile pentru calatoriile efectuate in decurs de doua sau trei zile de la achizitionare, astfel ca nu vei mai avea emotii ca nu gasesti casa de bilete deschisa. In plus, un alt aspect deloc de neglijat este acela ca pentru aceste abonamente sau seturi de bilete vei plati mai putin decat daca le-ai achizitiona la bucata.
 

Nu plati cu euro, ci foloseste forintii unguresti
 

Inainte de a pleca in concediu spre Budapesta ar fi bine sa iti schimbi bani in forinti, moneda oficiala a Ungariei. Acest lucru te va ajuta sa nu fii victima vreunei inselaciuni la casa de schimb valutar din capitala Ungariei sau de un posibil refuz al vreunui vanzator sau chelner de a-ti lua euro cu care achiti. Desi este posibil sa gasesti si magazine care primesc euro, cel mai indicat ar fi sa platesti cu forinti pentru ca multi turisti s-au plans ca ratele de schimb euro-forinti care le-au fost oferite au fost foarte dezavantajoase pentru ei.
 

Nu schimba bani decat la banci sau la case de schimb valutar mari
 

Daca ai ajuns in capitala ungara si nu ai apucat sa schimbi bani in forinti, poti merge la un centru de schimb valutar sau la o banca. Fereste-te de indivizii care schimba bani pe strada, daca apelezi la ei, riscul de a fi inselat este unul foarte mare.

Alege bancile si casele de schimb valutari mari, la care este insa neaparat sa urmaresti rata de schimb. In cazul caselor de schimb, opteaza pentru locurile situate mai degraba in cartiere decat pe cele din centrul orasului.
 

Atentie la perioadele cu ploi puternice
 

Despre Budapesta se stie ca are din cand in cand probleme cu inundatiile, datorita faptului ca Dunarea trece prin mijlocul orasului. Atunci cand iti planifici vacanta, alege mai degraba perioadele in care nu ploua mult in oras, astfel incat sa nu trebuiasca sa ai de mers pe strazi inundate. Iar in cazul in care te afli deja in oras atunci cand ploua puternic, ocoleste zonele aflate in apropierea Dunarii.
 

Ai grija la taxiuri
 

Atunci cand alegi pentru deplasarea prin oras taxiurile, ai grija la masinile in care te urci. Nu te urca in alte masini decat cele ale marilor firme de taxi (6x6, Taxi 2000, Taxi Plus, Budapest Taxi), care au insemnele si preturile afisate la vedere. In caz contrar risti sa mergi cu taxiuri “pirat”.

De asemenea, nu lua masini de taxi de pe strada, nu striga sau fluiera dupa ele. In plus, fii atent ca atunci cand te urci intr-un taxi, aceasta sa aiba aparatul pornit.
 

Ocoleste zona Vaci Utca
 

In aceasta zona a Budapestei, amplasata in zona turistica a orasului, multi turisti straini au semnalat faptul ca au fost jefuiti sau pacaliti. Multi dintre barbatii care au trecut pe strada Vaci Utca au povestit ca au fost abordati de cate doua tinere care, odata cu promisiunea ca le vor arata cele mai frumoase restaurante si baruri din capitala ungara, i-au lasat fara bani. Unii dintre ei au fost dusi in locuri ascunse, unde se aflau diferite persoane dubioase, singura scapare de acolo fiind o suma mare de bani platita ca un fel de “ taxa de protectie ”.

Vaci Utca se afla pe “lista neagra” a locurilor din capitala Ungariei alcatuita de Ambasada Statelor Unite in Ungaria, datorita multiplelor incidente semnalate in zona. Acest lucru se datoreaza si faptului ca in afara persoanelor dubioase, in aceasta locatie exista si restaurante si baruri in care turistii au avut probleme.

Mergi mai degraba in restaurante si baruri frecventate de locuitorii orasului. Incearca pe cat posibil sa afli care sunt locurile unde merg cei care locuiesc aici si alatura-te lor in restaurante. Aceste locuri mai mici sunt de preferat celor din zonele turistice pentru ca sunt mai ieftine si au o mancare mai buna decat cele din locurile intens circulate de turisti.
 

Nu purta lucruri care sa para foarte scumpe si ai grija la geanta si buzunare
 

Atunci cand mergi in vacanta in Budapesta, mai ales in zonele mai ascunse ale orasului, ai grija sa iti tii geanta cat mai aproape de corp. Nu purta lucruri scumpe pentru ca acestea vor atrage atentia hotilor. Lasa-ti in camera sau la seiful hotelului obiectele foarte scumpe si actele si poarta putini bani la tine astfel incat, in cazul in care ai fost victima hotilor, sa mai ai ceva rezerve de bani si sa nu ramai fara acte.
 

Invata cateva cuvinte si expresii unguresti
 

Atunci cand pleci spre capitala Ungariei, ia-ti cu tine un ghid de conversatie romano-maghiar si invata cateva expresii uzuale in aceasta limba. O parte dintre locuitorii orasului, printre care si multi dintre hotelieri, chelneri, soferi de taxi, controlori de transport in comun sau politisti nu stiu limba engleza, asa ca ar fi bine sa ai un minim cu care sa te descurci in aceasta limba.

Noteaza-ti macar adresele unde trebuie neaparat sa ajungi astfel incat sa te poti intelege cu cei cu care intri in contact.

Incearca sa te feresti de vorbitul in limba engleza, uneori este mai indicat sa nu fii luat drept turist american, acestia sunt principala tinta a hotilor si a celor care practica diferite inselaciuni in zonele turistice.
 

Ai grija la inotatul in Dunare
 

Daca mergi spre Insula Margaret pentru o baie in Dunare ai grija la curentii din apa si la barcile care circula in zona. Nu sari in apa, ci incearca mai degraba sa intri pe picioare, ca sa nu te lovesti de vreo piatra. 

Fii atent cum conduci

Daca mergi la Budapesta cu masina, ai grija la viteza: nu depasi cu mult viteza legala de 50 de kilometri la ora in oras si de 8- de km/ora in afara orasului. Amenda pe care ai putea-o lua daca esti prins cu viteza mare este de cel putin 1000 de euro.

Intereseaza-te care sunt regulile pentru conducatorii auto in Ungaria. Politistii unguri sunt cunoscuti pentru severitatea lor.
 

Fereste-te de cersetori si persoane care te abordeaza pe strada
 

Atunci cand te plimbi prin oras, ocoleste persoanele care te abordeaza incercand sa-ti vanda sau sa-ti ceara ceva, fie ca sunt oameni ai strazii, fie alte persoane. Cel mai indicat in acest caz ar fi sa ocolesti aceste interpelari, sa nu le dai atentie si sa nu te opresti.
 

Nu rata obiectivele turistice din Budapesta
 

Palatul Parlamentului, Biserica Sfantul Stefan , Muzeul Artelor Frumoase sau Bastionul Pescarilor – acestea sunt doar cateva dintre obiectivele turistice pe care le poti vedea in capitala tarii vecine. Cauta-le, viziteaza-le si bucura-te de frumusetile orasului, este un oras foarte frumos. Pentru a afla care sunt locurile pe care nu trebuie sa le ratezi, citeste acest articol.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea