Vacante

#ski #vacanta #turist #excursie #partie #agent de turism #sfat

Ce sa nu faci ca turist la ski

O vacanta la ski este un mod ideal de a petrece o vacanta de iarna de neuitat. Insa pentru ca aceasta perioada sa fie una fara amintiri neplacute, exista anumite lucruri pe care nu ar trebui sa le faci atunci cand mergi la ski. Iata cateva dintre acestea.

1 Nu-ti lua schiurile cu tine decat daca vrei neaparat acest lucru
 

In cazul in care detii un echipament complet de ski, cel mai probabil vei dori sa il iei cu tine in vacanta. Insa tine cont de faptul ca acest lucru necesita spatiu suplimentar in ce priveste bagajele iar daca vei merge cu avionul, ai putea avea probleme cu skiurile, care trebuie sa intre intr-un anumit spatiu din cala si sa fie protejate in timpul zborului.

De asemenea, exista posibilitatea ca locatia in care te vei caza sa nu permita accesul in camere cu schiurile proprii. Inainte de a-ti cumpara pachetul de vacanta, afla mai multe detalii in legatura cu aceste lucruri: daca locatia unde vei fi cazat/a ofera loc pentru tinerea schiurilor, daca vei putea sa-ti transporti propriul echipament sau ti se va pune la dispozitie echipament contra-cost sau gratuit. 

Nu ar trebui sa uiti faptul ca majoritatea statiunilor unde se schiaza ofera si servicii de inchiriere a echipamentului de ski pe perioada vacantei, astfel ca inainte de a porni in vacanta ai putea sa te interesezi si in legatura cu acest lucru.
 

2 Nu pleca pe partie pe jos sau cu taxiul daca poti apela la bus-uri
 

Majoritatea partiilor din strainatate ofera pentru turisti transport gratuit de la hotel si pana la baza partiei. Atunci cand iti achizitionezi pachetul de vacanta, intereseaza-te daca beneficiezi de acest serviciu gratuit.
 

3 Nu pleca la ski fara sa stii cum e vremea si imbraca-te in concordanta cu aceasta
 

Nu pleca in vacanta fara sa te fi interesat cum va fi vremea pe parcursul vacantei tale. In functie de ce spune prognoza meteo stabileste-ti si imbracamintea pentru vacanta.

Ia-ti cu tine tinute diferite: pentru partie si pentru timpul care iti ramane liber dupa revii de pe partie. Inainte de a face bagajele, intereseaza-te ce fel de haine ar trebui sa ai la tine si daca este necesara o tinuta formala. Daca ti-ai achizitionat vacanta printr-oi agentie de turism, intreaba-l pe agentul de turism cu care ai colaborat sa-ti dea mai multe detalii referitoare la program, vreme si alte sfaturi in acest sens. 

Pentru ski imbraca-te bine, astfel incat sa iti fie cald. Ia-ti pe piele un tricou sau o bluza care sa se lipeasca de piele si sa pastreze caldura. In magazinele dedicate sporturilor de iarna exista produse de imbracaminte speciale pentru purtat pe sub costumul de ski, care se lipesc de corp si nu lasa caldura sa iasa prea mult spre exterior, impiedicand si frigul sa intre.

Foloseste un costum de ski care sa iti fie comod si in care sa te simti bine miscandu-te. Ar trebui sa nu fie nici foarte strans, dar nici prea larg, astfel incat sa-ti lase libertate si confort pentru deplasare si control asupra miscarilor propriului corp. Iar in cazul in care ai o altfel de costumatie pe partie, imbraca-te in asa fel incat haina de deasupra sa fie rezistenta la apa, mai ales in zona fundului. Si asigura-te ca ce porti este de culoare plina, astfel incat sa poti fi observat/a pe partie.

Nu te imbraca cu o singura haina foarte groasa pe sub costumul de ski. Este indicat sa iti organizezi hainele pe straturi, mai degraba decat sa te imbraci cu o singura haina foarte graoasa. Acest lucru te va ajuta sa mai dai jos un strat daca te incalzesti prea tare si sa iei haina inapoi atunci cand ti-e racoare.

Nu te incalta cu mai multe perechi de sosete si poarta bocanci care sa fie bine izolati, astfel incat apa si zapada sa nu patrunda in interior si sa te ude la picioare. Mai multe perechi iti vor da mai degraba senzatia de picioare reci , pentru ca iti vor face picioarele sa transpire.
 

4 Nu te aventura pe partii prea dificile pentru nivelul la care te afli
 

Nu explora noi rute si partii mai dificile decat daca esti foarte sigur pe fortele si capacitatile tale de schior. Respecta categoriile de partii, urmarind tipul dat de culorile si categorisirea facuta de specialisti si mergi doar pe cele potrivite nivelului tau. In rest, foloseste partiile pe care le folosesc si ceilalti schiori si fereste-te de accidente.
 

5 Nu te da pe schiuri fara sa iei cateva lectii si fa-ti asigurare medicala
 

Atunci cand vrei sa cazi , alege-ti locul in asa fel incat sa nu te lovesti si incetineste inainte de a cadea. Ajuta-te de schiuri si de miscarile corpului si picioarelor pentru a face acest lucru. Nu te opri brusc din cursa, mai ales daca partia este plina, ai putea sa te accidentezi ori sa-i ranesti pe cei din jur. Daca totusi vrei sa faci asta, incearca sa te asiguri si alege un loc care sa nu fie aglomerat.

Daca ai o perioada mai lunga de timp de cand nu te-ai mai dat cu schiurile, atunci cand ajungi la partie ia cateva lectii de pregatire de la un instructor. Cere-i sfatul instructorului si in legatura cu figurile tehnice si cu zapada pe care vei skia, precum si cu zonele cele mai potrivite pentru tine.

Inainte de a pleca in vacanta nu uita sa inchei si o asigurare medicala pentru perioada in care vei skia, in care sa fie trecute si ingrijiri pentru posibile accidente de ski.
 

6 Nu apela la alte costumatii, mai degraba inchiriaza costumul de ski
 

In cazul in care nu ai costumul tau de ski atunci cel mai bine ar fi sa inchiriezi unul din statiunea unde mergi. Poti inchiria si bocanci de ski, pentru toata perioada vacantei. Cel mai indicat ar fi sa ii alegi in asa fel incat sa nu-ti fie mari iar piciorul sa nu-ti iasa din bocanci, astfel incat sa poti avea control asupra lor.

Nu-ti baga pantalonii de ski in bocanci, pentru ca nu doar ca iti vor strange piciorul, nepermitand circulatiei sangelui sa se desfasoare corect, ci vor lasa zapada sa intre in interior. Lasa-i pe deasupra bocancului, insa in asa fel incat sa nu calci pe ei.

Nu-ti cumpara skiurile decat daca vei practica des acest sport, pentru ca in rest poti folosi skiuri inchiriate. Alege skiurile potrivite nivelului tau si mai ales greutatii tale, iar daca ti se par prea lungi si nu le poti controla, mergi si schimba-le. Cere ajutorul unui specialist sau instructor de ski, pentru a alege echipamentul potrivit cu ce ai tu nevoie.
 

7 Nu uita crema si ochelarii de protectie
 

Nu-ti uita ochelarii de protectie, acestia iti vor proteja ochii de razele soarelui reflectate in zapada. Aceasta reflexie are un efect foarte puternic asupra ochilor, mai ales daca acestia nu sunt obisnuiti cu acest fenomen.

Nu uita sa folosesti o crema hidratanta pentru piele, pentru corp, fata, maini si picioare iar seara lasa-ti corpul si picioarele sa respire, stand descaltat, daca se poate fara sosete. In cazul in care afara este soare, ar fi bine sa iti dai pe fata cu o crema cu factor de protectie solara , pentru ca razele soarelui sunt amplificate de zapada.

Inainte de a pleca in vacanta intreaba-ti medicul ce tip de crema ar trebui sa folosesti pentru a proteja pe partie si ce tip de ochelari ar trebui sa porti atunci cand skiezi. De asemenea, cere-i sfatul si in legatura cu aspectele medicale ale excursiei: daca ai nevoie de vaccinuri sau protectie speciala, daca nu ai voie sa faci anumite lucruri din cauze medicale etc.

In plus, sfatuieste-te in acest sens si cu agentii de turism, pentru a-ti recomanda partiile si locurile spre care sa te indrepti in functie de starea ta fizica.
 

8 Nu incepe ziua de ski fara putina incalzire fizica si curata-ti echipamentul
 

Curata-ti echipamentul si skiurile in fiecare seara dupa ce vii de pe partie. Asigura-te ca toate elementele sunt functionale, astfel incat sa nu ti se intample ceva cand esti pe partie. 

Inainte de a incepe sa te dai cu skiurile, fa putina incalzire, insa fara a face stretching. Este indicat sa faci cateva miscari simple pentru a-ti activa muschii, in asa fel incat solicitarea sa nu ii ia pe nepregatite. Iar daca esti incepator, fa cateva miscari pentru a vedea exact ce grupe de muschi vei solicita in timpul coborarilor de pe partie.
 

9 Nu te rusina sa intrebi cum se fac anumite lucruri
 

Atunci cand ajungi la partie nu uita sa-ti iei bilete pentru urcarea cu teleschiul, telecabina sau telegondola, iar daca stai mai multe zile iti poti achizitiona un abonament.

Nu te teme si nu te rusina sa ii intrebi pe altii cum se folosesc instalatiile de teleski, daca nu ai mai facut acest lucru pana acum. Este mai bine sa intrebi si sa primesti indrumari decat sa risti sa te accidentezi de unul singur.  
 

10 Ce sa nu faci in cazul unui accident de ski
 

In cazul in care ai asistat la un accident de ski, cheama imediat personalul specializat pentru interventii in acest sens, numerele de telefon putand fi gasite in preajma partiilor. Iar pana la venirea ajutorului solicitat, fa in asa fel incat victima sa ramana calda, sa poata respira si sa nu sangereze foarte puternic. In plus, asigura zona accidentului, astfel incat sa nu existe riscul de a fi loviti.

Nu misca victima decat daca viata ii este pusa in pericol si ai grija sa nu fie miscata nici de catre altcineva astfel incat sa nu existe riscul de a-i fi afectata coloana vertebrala.

In cazul in care accidentul a avut loc pe un traseu mai putin folosit de skiori, ofera trupelor de ajutor date cat mai exacte referitoare la localizarea victimei, astfel incat interventia sa se poata desfasura in conditii cat mai bune si mai ales in cel mai scurt timp.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea