Vacante

#vancouver #jocurile olimpice de iarna #olimpiada 2010 #turism #jocurile olimpice.

Ce sa nu faci ca turist la Jocurile Olimpice Vancouver 2010

Se apropie inceputul Jocurilor Olimpice de Iarna, care se vor desfasura in acest an la Vancouver, in Canada. Daca vrei sa te alaturi celor care ii vor sustine din tribune pe sportivii romani aflati la Olimpiada, ori vrei sa simti pe viu ce inseamna un astfel de eveniment, atunci trebuie sa mergi in Canada. Si cum nu iti doresti o vacanta cu probleme, ar trebui sa stii cateva lucruri necesare pentru perioada vacantei. Turism Acasa.ro te ajuta in acest sens cu o serie de sfaturi.

1 Romanii au nevoie de viza pentru a intra in Canada

Nu uita faptul ca cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in statul canadian, iar aceasta viza nu poate fi obtinuta la frontiera, ci numai de la Ambasada Canadei in Romania. Daca nu ti-ai luat inca viza, contacteaza cat mai repede autoritatile canadiene. Ambasada Canadei se afla la adresa: Str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1, Bucuresti iar numele de telefon/fax sunt (0040-21) 307 50 00; (0040-21) 307.50.15 (comercial); 307.50.10 (administratie si consular); 307.50.16 (CIDA). Daca vrei sa te adresezi acestei institutii prin intermediul e-mailului, o poti face la adresa bucsn@international.gc.ca dar si pe site-ul ei oficial .

Nu incepe demersurile pentru obtinerea vizei decat daca ai un pasaport valabil pentru cel putin sase luni de la data la care iti planifici sa intri in Canada.

Nu uita faptul ca in cazul in care vrei sa iesi din zona internationala a aeroportului de tranzit din SUA, vei nevoie de viza de tranzit pentru Statele Unite. Stabileste-ti aceste detalii atunci cand iti planifici vacanta.

Nu te opune controlului bagajelor si cel asupra persoanei tale. Tine cont de faptul ca in aeroporturile americane sau cele care fac legatura cu SUA si Canada se fac controale foarte amanuntite si riguroase atat asupra bagajelor, cat si al persoanelor care merg spre Canada si Statele Unite. Jocurile Olimpice reprezinta un eveniment important, care este o tinta posibila si pentru teroristi, asa ca autoritatile iau toate masurile necesare pentru protectia celor care merg la aceasta competitie.

2 Inainte de vacanta, mergi la medic

Inainte de a pleca in vacanta, cere sfatul medicului de familie in legatura cu vaccinurile de care ai nevoie pentru a fi in siguranta pe perioada in care vei fi plecat.

www.vancouver2010.comNu uita faptul ca si Canada este pe lista tarilor afectate de pandemia de gripa porcina, astfel ca inainte de ajunge pe teritoriul acestei tari ar trebui sa consulti site-ul dedicat gripei porcine in aceasta zona pentru a afla starea evolutiei bolii in locul spre care te indrepti.

Daca te afli sub tratament medicamentos, ia cu tine pastilele, dar si reteta de la medic. Nu lua la tine decat cantitatea necesara pentru uzul personal, pentru a nu intampina probleme la controlul vamal.

Inainte de a pleca din Romania, fa-ti o asigurare de calatorie pentru perioada in care te vei afla in vacanta. Este mai bine sa ai o acoperire pentru cazul in care ai avea ghinionul sa te imbolnavesti, insa ar trebui sa stii ca acest tip de asigurare acopera toate riscurile de baza: imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice , repatriere sanitara sau in caz de deces, dar si toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor,anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc. Atunci cand inchei polita de asigurare , fa in asa fel incat sa iti acopere si activitatile sportive, in cazul in care vrei sa practici sporturi de iarna.

Incheie-ti mai ales o asigurare medicala, pentru ca statul canadian nu acopera cheltuielie de spitalizare in cazul in care ai probleme de sanatate pe parcursul sederii in aceasta tara. Este recomandat ca aceste polite de asigurare sa acopere intreaga perioada a vacantei, chiar din ziua in care pleci si pana in ziua in care revii in tara.

3 Nu conduce masina in Canada decat daca ai permis international

Permisul de conducere romanesc nu este recunoscut de statul canadian, asa ca pe timpul vacantei tale in Canada nu poti sa-ti inchiriezi o masina pe care sa o conduci tu. Daca totusi ai un permis de conducere international, vei putea face acest lucru.

4 Ce nu ai voie la vama

Nu pleca cu mancare la tine, pentru ca iti va fi confiscata de catre vamesi.

Nu purta in bagaje arme de foc, arme albe si spray-uri paralizante sau iritante. Pentru a consulta lista obiectelor interzise pentru turisti, viziteaza site-ul Canada Border Services Agency.

Nu accepta sa transporti bagajele unor persoane straine, pentru a nu pica intr-o posibila capcana – se poate ca in respectivele bagaje sa existe droguri sau obiecte interzise iar persoana care sa aiba de dat explicatii ulterior sa fii tu.

Atunci cand iti faci bagajele, tine cont de faptul ca exista anumite limite cantitative pe care nu ai voie sa le depasesti: 1.4 litri bauturi spirtoase; 1.5 litri vin ;8.5 litri bere; maximum 200 tigari ; 50 de trabucuri ; 200 grame de tutun fabricat.

Nu uita faptul ca pentru cadouri care depasesc suma de 60 dolari canadieni se aplica taxe vamale.

Daca mergi insotit de minori, trebuie sa ai asupra ta actele pentru minor: pasaportul si certificatul de nastere al acestuia. Iar daca micutul este copilul unor parinti divortati, va trebui sa dovedesti la vama ca detii custodia copilului.

5 Nu lua taxiul de la aeroport spre centrul orasului

Atunci cand ajungi pe aeroportul din Vancouver poti cere informatii despre Jocurile Olimpice de Iarna de la angajatii aeroportului, special echipati cu veste verzi si rosii.

Daca vrei sa ajungi in oras, cel mai indicat ar fi sa mergi cu trenul de pe noua linie
feroviara – Canada Line, cu ajutorul careia vei ajunge in oras in aproximativ 25 de minute, asta bineinteles, daca nu ai deja un mijloc de transport care sa te astepte. Iar daca vrei sa gasesti si alte detalii referitoare la sederea, respectiv parasirea aeroportului, poti accesa site-ul aeroportului din Vancouver.

6 Ce sa nu faci in Vancouver

Nu consuma droguri sau alte substante interzise pentru ca, daca vei fi prins de catre autoritati, vei avea de ispasit o pedeapsa drastica.

Nu fuma decat in locurile special amenajate pentru ca in caz contrar ai putea plati o amenda usturatoare. Nu uita faptul ca in zonele in care se desfasoara Jocurile Olimpice de Iarna este interzis fumatul.

Anunta politia locala in cazul in care ai probleme legale sau daca ai fost victima unei infractiuni. Nu incerca sa-ti faci singur/a dreptate, ci lasa autoritatile sa-si faca treaba. Nu uita insa sa ceri un act de constatare a infractiunii careia i-ai cazut victima si in cazul in care simti nevoia, cere si ajutorul personalului Ambasadei Romaniei in Canada. Tot catre autoritatile consulare romanesti trebuie sa te adresezi si daca ti-ai pierdut pasaportul sau alte acte.

Nu uita ca pentru a-ti putea conecta aparatura electrica si electronica ( aparat de ras, aparat de coafat, laptop, telefon mobil, etc) la reteaua de electricitate din Canada, ai nevoie de adaptor.

Retine faptul ca bancile sunt deschise intre orele 9.30 a.m - 4.30 p.m - ora locala, de luni pana vineri. Cele mai multe dinnre acestea au ATM-uri deschise 24 de ore din 24.

www.gameon.co.uk7 Ce sa nu faci la Jocurile Olimpice

Nu intarzia la competitiile sportive la care ai bilet. Nu uita ca accesul la aceste evenimente incepe cu doua ore inainte de inceputul competitiei iar in cazul festivitatilor de deschidere, respectiv inchidere a JO intrarea se face cu patru ore inainte.

Nu folosi decat transportul in comun in zona Satului Olimpic, pentru ca nici o masina nu poate parca in aceasta zona.

Nu te imbraca subtire atunci cand mergi sa vezi competitiile sportive. Ia-ti imbracaminte groasa si rezistenta la umezeala, precum si incaltaminte care sa-ti tina picioarele calde.

Nu-ti uita biletele acasa, pentru ca nu vei fi lasat/a sa intri in spatiul unde se desfasoara evenimentele sportive. Cumpara-ti biletele din timp, pentru a evita cozile si aglomeratia.

Nu te opune controlului de la portile de acces. Iar pentru a scapa mai repede de aceste controale nu lua la tine decat biletele, actele personale si ceva bani. Nu purta la tine arme reale sau de jucarie, obiecte ascutite, spray-uri, baloane, artificii, fluiere, trompete, lasere, mingi, rachete, bete etc.

Nu-ti lua cu tine animalul de casa.

Nu purta telefoane sau camere foto - video care ar putea fi considerate obiecte cu care se fac transmisiuni ilegale sau activitati comerciale. Nu afisa steaguri sau insemne fasciste, rasiste, cu insemne sau mesaje religioase, politice, provocatoare sau amenintatoare pentru a nu trebui dupa aceea sa dai explicatii.

Adopta un comportament atent si civilizat, nu te manifesta prea zgomotos. Ai grija la modul in care fotografiezi ce se intampla in jurul tau, pentru ca flash-ul camerei sa nu deranjeze vreun sportiv care evolueaza in concurs. 

Nu incerca sa intri cu mancare sau bautura din afara spatiului in care se desfasoara competitiile, pentru ca iti vor fi confiscate la intrare.

Nu ezita sa ceri ajutorul personalului angajat special pentru a le oferi turistilor informatiile de care au nevoie atunci cand participa la Jocurile Olimpice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea