Vacante

#turcia #excursie #ce sa nu faci ca turist #turisti

Ce sa nu faci ca turist in Turcia

Turcia este un amestec de cultura si peisaje superbe, cu temple, faimoasele bazaruri, statiuni si plaje vizitate de turistii din intrega lume. Insa tocmai pentru ca cultura si civilizatia din aceasta tara sunt diferite de ale restului Europei, ar fi bine ca, odata ajuns in vizita in Turcia, sa stii cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faci in aceasta tara. Turism.Acasa.ro iti ofera cateva sfaturi in acest sens.

Ce sa nu faci atunci cand interactionezi cu localnicii
 

1. Nu strange cu putere mana celui pe care il saluti sau pe care tocmai il cunosti. Turcii sunt foarte delicati in ce priveste astfel de gesturi, ei nu strang cu putere mana celuilalt, nici in intalnirile de zi cu zi, nici in cele de afaceri.

2. Nu flirta si nu atinge o femeie turca, mai ales daca aceasta este nevasta sau iubita cuiva. In Turcia poti fi impuscat pentru un astfel de gest, care este considerat o ofensa publica in aceasta tara. De asemenea, nu fotografia o femeie turca fara acordul acesteia, pentru ca un astfel de gest ti-ar putea aduce probleme. Trebuie sa ai grija si la modul in care atingi si barbatii turci, in aceasta cultura granita dintre spatiul privat si cel intim este si mai subtire decat in alte zone ale lumii.

3. Nu vorbi despre politica, religie sau amor cu localnici turci, decat daca de persoana cu care vorbesti te leaga o prietenie veche. Chiar si asa, trebuie sa ai grija si fata de cine mai vorbesti, pentru ca daca in jur mai sunt si alte persoane, ar putea sa te inteleaga gresit.

4. Nu arata semnul OK cu mana, este considerat jignitor in aceasta tara. Acelasi lucru se poate spune si despre privitul insistent catre o persoana turca.

5. Nu iti sufla nasul intr-un loc in care oamenii mananca sau intr-un loc public . Cel mai indicat ar fi sa te scuzi si sa mergi sa faci acest lucru la toaleta, astfel incat cei aflati la masa sa nu te considere lipsit de politete. In plus, daca stranuti, fa-o in batista si cat mai discret, astfel incat cei din jur sa nu creada ca nu ii respecti.

6. Nu iti curata dintii cu scobitoarea in public, acest lucru este considerat nepoliticos. De altfel, acest gest este considerat lipsit de politete si in alte culturi. Daca totusi trebuie sa folosesti scobitoarea pentru a-ti curata dintii, fa-o discret, cu palma la gura, mascand cat mai mult aceasta actiune.

Ce sa nu faci in ce priveste tinuta si comportamentul in public
 

7. Nu-ti aranja lenjeria intima sau pantalonii in public, astfel de gesturi nu sunt privite cu ochi buni de catre turci. Pentru ei, astfel de lucruri tin de intimitate si spatiul cel mai personal, de aceea ar putea fi jigniti de manifestari indecente in public.

8. Nu te imbraca provocator sau indecent, mai ales daca esti femeie. Incearca sa fii cat mai acoperita, pentru ca in Turcia, datorita religiei musulmane, femeile au un alt statut decat in alte tari europene. Ele trebuie sa fie cat mai acoperite, sa aiba
valul islamic pe cap, daca nu si pe fata si trebuie sa se supuna regulilor religiei. De aceea, nici femeile din alte culturi nu trebuie sa epateze, pentru a nu fi considerate lipsite de respect si decenta.

9. Nu umbla singura prin Turcia. Femeile trebuie sa aiba grija la asa numitii “Romeo de sosea”, barbati turci care abordeaza turistele straine pe strada si incearca fie sa le ofere o aventura de o noapte, fie sa le faca sa cumpere ceva. Cea mai buna metoda de a scapa de astfel de oameni este sa iti manifesti lipsa de interes prin gesturi si limbaj non-verbal : un pas inapoi, o privire dezinteresata, inchiderea ochilor si ridicatul din spranceana.

Ce sa nu faci atunci cand mergi sa vizitezi
 

10. Nu te lasa pacalit/a de ghizii locali, care te opresc pe strada si iti ofera ajutorul, aparent neconditionat. Majoritatea acestora au contracte cu negustorii din zona, mai ales din bazaruri si iau un anumit comision pentru fiecare client pe care il aduc.

11. Nu cumpara ceva fara sa negociezi cu vanzatorul. Turcii considera impolitete lipsa negocierii dintre vanzator si client, de aceea inainte de a pleca la cumparaturi, pregateste-te sa negociezi “la sange”. De aceea ar trebui sa oferi jumatate sau putin peste jumatate din pretul afisat si sa nu lasi prea mult de la tine la capitolul pret. In plus, nu-l lasa pe vanzator sa stie cati bani ai in buzunar, pentru ca o sa faca in asa fel incat sa ti-i ia pe toti.

12. Nu face dus dimineata la hotel, ai putea avea surpriza de a te spala cu apa rece pentru ca multe dintre hotelurile mici au apa calda obtinuta din incalzirea la soare. Insa in cazul in care stai la un hotel mare, nu trebuie sa-ti faci griji in acest sens.

13. Nu intra incaltat/a in moschei, acest lucru este unul dintre cele mai mari pacate pe care le-ai putea comite in fata musulmanilor. Dupa ce ai intrat in moschee, pastreaza linistea, respectand astfel modul in care oamenii se roaga.

14. Nu incerca sa iti faci singur dreptate in cazul in care ai fost victima unei infractiuni si incearca sa respecti legile tarii in care te afli. Apeleaza la politie, autoritatile locale te pot ajuta in rezolvarea problemei, fie ca ai fost inselat, jefuit sau lovit. Singurul aspect in care ai putea sa nu primesti ajutor este cel referitor la viol sau hartuire sexuala, acolo unde politia se fereste sa intervina, mai ales atunci cand este vorba despre turiste straine. De asemenea, trebuie sa ai la indemana un numar de telefon al Consulatului Romaniei in Turcia, pentru ca, in cazul unui incident sa suni si sa soliciti asistenta personalului diplomatic roman detasat in aceasta tara.

15. Nu manca fructe de mare la restaurantele de pe coasta pentru ca ai putea avea ghinionul sa nimeresti produse care nu sunt proaspete si care, si mai rau, iti vor scoate multi bani din buzunar.

16. Nu cumpara bijuterii, haine sau produse scumpe din bazar, pentru ca ai putea sa fii inselat. Este mai indicat sa mergi sa iti achizitionezi bunurile dorite din magazinele din oras, acolo unde pentru aproximativ aceleasi preturi, poti lua produsele cu certificat de garantie.

17. Nu merge cu iahturi improvizate in croaziere pe mare decat daca iti doresti foarte mult acest lucru si esti dispus sa scoti multi bani din buzunar. De asemenea, daca vrei sa mai economisesti niste bani, ai putea sa gasesti asa numitele “gulete” (gulets) si sa urci la bordul acelora care mai au deja si alti turisti la bord.

Ce sa nu faci cu banii
 

18. Nu pleca fara bani schimbati la tine. Este bine sa ai in buzunar si lire turcesti, dar si euro. In plus, nu uita sa ai si bani marunti, astfel incat sa nu poti fi tras in piept. Si nu uita, tine-ti portofelul bine ascuns, ca sa nu devii victima hotilor de buzunare si nu purta toti banii la tine.

19. Nu schimba bani decat in locurile considerate de incredere, cum ar fi cele din hoteluri, din banci, la posta sau alte institutii ale statului. In plus, nu te lasa pacalit atunci cand cineva te roaga sa ii schimbi bani, din monede in bancnote.

20. Nu cumpara covoare sau carpete turcesti de la primul magazin pe care il gasesti. Cauta magazinele atelierelor sau fabricilor cu astfel de produse facute manual, care sa aiba insemnele Cooperativei sponsorizate de Guvern. Si in aceste magazine negociaza cu vanzatorul, ai putea obtine un pret bun si chiar si transport pana acasa pentru marfa pe care ai cumparat-o, pe baza unui ordin de plata pe care il poti completa la fata locului.

21. Nu pleca cu masina personala sau taxiul prin oras. Incearca sa te deplasezi mai mult cu ajutorul transportului in comun si pe jos. Apeleaza la varianta taxiului abia dupa ce ai intrebat soferul taxiului, care ar fi de preferat sa fie dintre cei oficiali, imbracati decent si insigna de identificare, cat te costa sa mergi la o anumita destinatie.

22. Nu bea apa sau lichide decat din sticla care a fost desigilata in fata ta. Nu accepta platouri cu fructe pe masa pentru ca te vor incarca foarte mult la nota. In locul acestora incearca niste aperitive locale, pe care sa le comanzi din meniu, astfel incat sa ai costul meniului sub control. In ce priveste restaurantele, este mai indicat sa le incerci pe cele care se afla pe stradute mai mici, nu in centrul orasului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea