Vacante

#avion #zbor #calatorie #ce sa nu faci in avion #turist #turism

Ce sa nu faci atunci cand te afli in avion

Te pregatesti de o calatorie cu avionul si ai emotii in legatura cu zborul? Te gandesti ca nu stii care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti in interiorul avionului? Noi te ajutam cu cateva sfaturi in acest sens, care iti vor transforma zborul intr-unul mai usor.

Toata lumea iti spune ce ar trebui sa faci ca sa nu iti fie rau in timpul zborului, insa nimeni nu iti ofera informatii despre ce nu trebuie sa faci cand zbori, deja imbarcat in avion, de acolo de unde nu mai poti cobora decat la destinatie. In primul rand ar fi bine sa stii ca la urcarea in avion ti se va face instructajul si ca fiecare companie are regulile sale. Exista insa si cateva reguli general valabile, pe care ti le vom prezenta in cele ce urmeaza.
 

1 Nu fuma in avion
 

La bordul avionului fumatul este interzis, de aceea ar fi indicat sa fumezi ultima tigara inainte de imbarcare . Chiar si daca incerci sa iti aprinzi o tigara, ar trebui sa stii ca aeronavele sunt dotate cu sisteme de detectare a fumului, astfel ca vei risca o amenda daca vei fi prins.
 

2 Aseaza-ti bagajul de mana dupa indicatiile personalului de la bord
 

In avion ai voie cu bagaj de mana , pe care iti este permis sa il pui sub scaun sau in locul pentru bagaj de deasupra capului. Nu vei avea voie sa tii bagajele in brate sau intre picioare, pe motive de siguranta: este posibil ca anumite obiecte din interior sa te raneasca pe tine sau pe cei din jur in cazul unui accident. Daca stewardesa sau steward-ul din avion iti recomanda sa iti pui bagajul in spatiul special de deasupra, nu te contrazice cu ei si asculta-le sfatul.
 

3 Nu purta cu tine substante sau obiecte interzise
 

In cazul in care vreun obiect sau o substanta din bagajul tau de mana a scapat de controlul vamal, nu le tine cu tine in timpul zborului. In avion este interzis sa ai lichide inflamabile, chibrite, brichete, obiecte ascutite, munitie sau otravuri, iar daca vei fi vazut cu acestea, risti sa ai probleme, sau chiar sa fii retinut de catre personalul de la bord. Pentru medicamentele care-ti sunt necesare in caz ca esti bolnav/a, este indicat sa ai o reteta la indemana.
 

4 Nu bea alcool
 

Majoritatea companiilor aeriene interzic introducerea de bauturi alcoolice la bordul aeronavelor iar la imbarcare ar fi indicat ca pasagerii sa nu fi consumat deja alcool. Nu o data calatorilor in stare de ebrietate nu le-a fost permis accesul in interiorul avionului. In plus, se recomanda ca alcoolul consumat in timpul zborului sa fie consumat cu moderatie.
 

5 Nu fii violent
 

Daca stii ca esti o persoana mai activa si cu iesiri violente, fie ele si verbale, ar trebui sa iei un calmant inainte de zbor pentru a nu crea situatii neplacute in timpul zborului. De altfel, personalul de la bord este atent la comportamentul pasagerilor si te-ai putea trezi cu o amenda pentru injurii fizice sau verbale, in cazul in care le-ai aplicat celor din jur.
 

6 Ai grija la folosirea echipamentelor electronice
 

Majoritatea companiilor aeriene le interzic calatorilor sa foloseasca echipamente electronice precum telefonul mobil sau laptopul in timpul zborului. Acest lucru se datoreaza mai ales masurilor de securitate anti-teroriste introduse dupa ce anumite atacuri teroriste au fost dirijate cu ajutorul telefonului mobil sau a laptopului. In plus, undele pe care se bazeaza functionarea telefoanelor mobile interfereaza cu cele ale radarelor si sistemelor de zbor de la bordul avionului, de aceea anumite companii cer inchiderea acestora pe tot timpul zborului.

Exista insa companii care cer ca aparatele electronice precum telefonul mobil, laptopul, mp3 player-ul etc., sa fie inchise numai la decolare si la aterizare.

In ce priveste aparatele de fotografiat, regulile nu sunt foarte clare, ci depind mai ales de intelegerea manifestata de catre personalul de la bord. Ar trebui insa sa stii ca este indicat ca in timpul decolarii, al aterizarii si al zborului prin zone de turbulente este mai bine sa nu faci fotografii pentru a nu-i rani pe cei din jur. Trepidatiile datorate aterizarii, decolarii sau turbulentelor ti-ar putea face aparatul de fotografiat sa-ti sara din mana si sa loveasca pe cineva. 
 

7 Nu te abate de la regulile comunicate inaintea si in timpul zborului
 

Sursa foto: Xinhuanet.comRespecta indrumarile oferite de acestia la inceputul si pe parcursul zborului. Nu incerca sa le faci treaba, cum ar fi de exemplu sa iti torni ceai, cafea sau alte lichide pentru ca risti sa le versi pe tine. Personalul de la bordul avioanelor au pregatire speciala pentru aceste activitati, precum si pentru cele legate de urgentele medicale si in caz de accident aviatic .

Nu ezita sa le ceri sfatul si ajutorul daca nu stii cum sa faci ceva sau daca te simti rau sau daca ai observat o situatie speciala in jur.

De asemenea, nu iti desface centura de siguranta decat atunci cand ti se spune ca este in regula sa faci acest lucru si nu te ridica daca ti se spune sa stai jos.
 

8 Nu arunca documentele legate de zbor
 

Pastreaza cat mai aproape de tine documentele personale si pe cele legate de zbor, astfel incat sa le ai la indemana in cazul in care iti vor fi solicitate.
 

9 Nu folosi toaleta imediat dupa servirea mesei la bord
 

In cazul zborurilor lungi, in timpul carora se serveste masa, ar fi bine sa mergi la toaleta inainte de a se servi mancarea, pentru nu sta mult la coada dupa aceea.

In ce priveste toaleta, indicat ar fi sa o folosesti inainte de imbarcare, astfel incat sa iti limitezi numarul de ridicari de pe scaun in timpul zborului, care ar putea sa-i deranjeze si pe cei din jurul tau.
 

10 Activitatile erotice sunt interzise in timpul zborului
 

Daca vrei sa incerci putina aventura cu partenerul sau partenera ta in timpul zborului, cel mai indicat ar fi sa nu faci acest lucru pentru a nu te pune pe tine, dar si pe cei din jur intr-o postura neplacuta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea