Vacante

#vitosha #hagia sophia church #zaporka #weekend #bulgaria #sofia

Cat te costa un weekend in Sofia

Te gandesti sa vizitezi ceva nou dar ai doar doua, trei zile libere? Ia in consideratie zonele cele mai apropiate de Romania si trage o fuga intr-un weeekend . Noi iti propunem Sofia, pentru o mini- vacanta distractiva, singur sau impreuna cu prietenii.  

 

Ca sa ajungi in Sofia, una dintre variante o reprezinta trenul. Ca sa ajungi odihnit in Sofia, alege o cuseta si incearca sa calatoresti noaptea. Daca pleci din Gara de Nord (Bucuresti) pe la 19.30, ar trebui sa ajungi in capitala Bulgariei a doua zi dimineata, in jur de 6.20. O calatorie dus-intors pentru o persoana costa aproximativ 290 lei. La vama ai nevoie un act de identitate, fie buletin, fie pasaport. Un bilet de avion Bucuresti  - Sofia si retur costa cam 150 euro.

 

In Sofia gasesti hoteluri de la 2 la 5 stele, cu preturi destul de atractive. Un confort de 2 stele incepe de la 19 euro pe noapte, pentru 3 stele se plateste un pret de 29 euro, iar pentru 4 stele cam 47 euro pe noapte. Oferta include cazare cu mic dejun. In cazul in care te orientezi spre ofertele de tip city break, pretul aproximativ pentru o minivacanta de 3 zile este de 260 euro de persoana. Pachetul iti asigura cazarea cu mic dejun intr-un hotel de 2 stele si biletul de avion.

 

Bulgaria-SofiaCe vizitam in Sofia

 

Cand iesi la plimbare prin capitala, da o raita pe bulevardul Vitosha, cel mai modern al Sofiei. Un loc unde turistii merg sa-si faca poze este Piata Parlamentului, una dintre atractiile centrale ale capitalei. Daca iti plac mai degraba zonele inverzite, mergi in Ploschtad Batenberg, o arie destul de intinsa, cu gradini si parcuri impresionante. Chiar daca nu este iarna, poti sa urci cu telecabina pe Muntele Vitosha, aflat la doar 10 km distanta de Sofia. Cu o altitudine de 1800 m, vremea este destul de schimbatoare aici, asa ca ar fi indicat sa te imbraci corespunzator. Drumul cu telecabina dureaza in jur de 30 de minute, este foarte lin si costa cam 13 leva de persoana (dus-intors).

 

Muzeul National de Istorie. Este unul dintre cele mai mari muzee de istorie din Balcani, ansamblul fiind construit in 1973. Pastreaza inauntrul sau peste 600 de mii de expozitii. Istoria bulgarilor este ilustrata de materiale din preistoric pana in zilele noastre. Pentru adulti intrarea este de 10 leva, iar pentru elevi si studenti, de 2 leva. Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial.

 

Piata Parlamentului SofiaGaleria Nationala de Arte Straine reprezinta una dintre institutiile culturale prestigioase ale Sofiei. Cu un stil artitectural neoclasic, cladirea se afla in Piata Nevsky si gazduieste arta antica si contemporana cu lucrari indiene, chinezesti, budiste, japoneze si africane. Fiind destul de vasta, este bine sa-ti rezervi cam o zi daca vrei s-o strabati in totalitate.

 

Biserici. In Sofia exista cateva lacase vechi de cult, pe care merita sa le vizitezi. Biserica Sf. Gheorghe este una dintre cele mai vechi cladiri din Sofia si a fost construita pe locul in care se aflau vechi lacase de inchinaciune ale orasului roman Serdica. Este faimoasa pentru frescele care dateaza din secolele XII – XIV. Un alt asezamant asemanator, construit pe locurile in care romanii isi venerau zeii, este hagia sophia church. In secolele XII-XIV, structura a primit statutul de biserica metropolitana. In timpul ocupatiei otomane, biserica a fost transformata in moschee, distrugandu-se frescele si adaugandu-se constructiei doua minarete.

 

Este bine sa stii

 

 

- moneda oficiala este leva. 1 leva inseamna aproximativ 1.84 lei

 

- una dintre cele mai cunoscute marci de bere este Zaporka . O sticla de bere costa intre 1.6 si 2 leva. Tot cam atat costa si o pizza

 

- in Sofia poti face ceva cumparaturi cu bani putini . Gasesti tricouri la 10.5 leva bucata, sosete la 1.5 leva perechea, whiskey la 16 leva

 

- in cazul in care circuli cu transportul in comun, in Sofia o calatorie cu autobuzul costa mai putin de 1 leva

 

- daca nu te afli intr-o statiune, in Bulgaria pe strazi, in magazine si orice fel de locuri publice vei avea dificultati de comunicare cu localnicii, din cauza nivelului destul de scazut de cunoastere a limbii engleze

 

- semnele “da” si “nu”. O ciudatenie a bulgarilor este sa dea din cap stanga-dreapta cand vor sa cofirme ceva si sus-jos cand refuza ceva. Prin umare, daca iesi in oras sa iei cina si esti intrebat daca doresti ceva anume din meniu, gandeste-te de doua ori inainte sa faci semn ca vrei berea X, pentru ca a da din cap  ca “da”, asa cum stim noi, va fi interpretat ca nu, si invers.

 

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre. Trebuie doar sa te inscrii la newsletterul de turism si sa raspunzi la o intrebare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea