Vacante

#castel #hunedoara #castelul candestilor #cetatea colt #castelul corvinestilor

Castele uitate din Transilvania

Daca deja ai vizitat Castelele Peles sau Bran, insa iti doresti sa vezi un castel intr-un stil special, mult mai impunator si mult mai impresionant, nu rata castelul corvinestilor din Hunedoara. Daca, din contra, iti plac constructiile misterioase in jurul carora s-au nascut legende, nu uita sa treci pe la castelul candestilor sau pe la Cetatea Colt . Le gasesti pe toate in apropriere de Hunedoara la o aruncatura de bat unul de altul.

Castelul Candestilor

Santamarie Orlea este cuvantul-cheie. Gasesti comuna la 50 de km de Hundoara. Acolo a poposit demult un nobil ungur care si-a facut castel. In secolul al XIV-lea se intampla totul. De pe aleea care duce spre intrare intrezaresti castelul impunator colorat in roz si bleu ca in tabloul unui pictor glumet. Nu prea se potriveste stilul baroc cu nuantele de pastel, dar este important sa nu te lasi dezamagit de imaginea de astazi a Castelului Candestilor si sa citesti istoria pe care o ascund zidurile lui. O istorie zbuciumata asa cum a fost si viata romanilor de pe aceste meleaguri.

Aici nu vei gasi puhoiul de turisti de la Pelas, caci locul este singuratic si aproape necunoscut. Castelul Candestilor, sau al familiei Kendeffy, este anuntat de cronici ca datand din secolul al XIV-lea, dar ceea ce vei vedea este datat patru secole mai tarziu atunci cand castelul a fost reconstruit.

Locul este inconjurat de un parc si poti sa te plimbi pe urmele grofilor, asa cum li se spune stapanilor unguri ale acestor teritorii. Stapanii darnici de care batranii isi aduc aminte cu placere si stima.

Daca vrei sa te relaxezi cateva zile la castel, poti sa stai chiar in camerele care adaposteau demult pasari nemaivazute si trofee felurite. Costa 80 RON /camera.

Cetatea si Biserica Colt

Tot in apropriere de localitatea Santamaria Orlea, la sud de orasul Hateg gasesti Cetatea si Biserica Colt. Un drum destul de accidentat, dar asfaltat te va duce pana in satul Suseni. Nu trebuie sa il urmezi decat aproximativ 18 kilometri si vei zari niste ruine misterioase destul de bine conservate. Aceasta este Cetatea Colt.Cetate

De fapt, zidurile pe care le vezi sunt doar ramasitele unei cetati impunatoare care in 1501 statea semeata impotriva invadatorilor cotropitori. Ceea ce a ramas din acest loc misterios este doar curtea cetatii care inca se mai inalta si astazi deasupra abruptului unde demult veghea un turn patrat de unde se trage si numele constructiei.

Aspectul zidurilor precum si numele localitatilor din jur au autorizat istoricii sa considere ca povestea de dragoste din romanul Castelul din Carpati de Jules Verne chiar in aceaste locuri s-ar fi infiripat. Jules Verne a devenit celebru o data cu acest roman, Cetatea Colt, insa, zace aproape nevizitata intre ierburile care au acoperit-o peste veacuri.

Castelul Huniazilor sau al Corvinestilor

Credeai ca in tara noastra nu exista castele in stil gotic? Inseamna ca nu ai ajuns inca in Hunedoara. Te va impresiona maretia Castelului Huniazilor considerat unic in sud-estul Europei. Cetate

Aici stilurile arhitecturale se impletesc caci mai multi conducatori l-au stapanit. De la regele Sigismund I de Luxemburg pana la insusi Iancu de Hunedoara pentru ca mai apoi, castelul sa devina resedinta lui Matei Corvin.

Vei gasi Castelul Corvinestilor proaspat restaurat, invitandu-te sa vizitezi Sala Dietei sau Sala Cavalerilor. De asemenea, nu rata Turnul Capistrano ce poarta numele unui calugar important pentru istoria locului sau Turnul buzduganelor si Bastionul alb.

In timpul conducerii lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, se construieste o noua aripa in stil renascentist denumita loggia. Picturile pe care le vei vedea in aceasta parte a castelului ilustraza aspecte din viata nobiliara, respectiv legenda corbului, celebra pe acestea meleaguri. Dar te las sa o afli singur. Nu vei regreta.

Iar daca iti plac curtile interioare, trebuie sa stii ca in apropierea capelei castelului se afla un put adanc de 30 de metri despre care se spune ca ar fi fost sapat de trei prizonieri turci, in schimbul promisiunii ca vor fi eliberati daca vor ajunge la stratul de apa. Dupa 15 ani, cand cei trei au ajuns la apa, stapanii castelului au uitat de promisiune, iar turcii, plini de furie, au scris pe zidul fantanii: "Apa aveti, dar suflet, nu". Asa spune legenda, in realitate, insa, inscriptia se traduce astfel " Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica".

Cai de acces

DN 68 pe ruta Hateg – Caransebes, apoi Drumul Comunal 65

Drumul Judetean 686, pe ruta Sintamaria Orlea – Riu de Mori-Suseni

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea