Vacante

#sambodromo #rio de janeiro #carnaval

Carnaval Rio de Janeiro 2009, dans fierbinte in februarie

Personaje stralucitoare rotindu-se provocator in care alegorice, succesiune de povesti, fiecare cu tema ei, ritmuri de samba si o imensa energie care strabate publicul, iata Carnavalul de la Rio de Janeiro.

In fiecare an se desfasoara in fata intregii lumi un spectacol – fantezie, care atrage un numar impresionant de turisti de pretutindeni. Carnavalul de la Rio de Janeiro 2009 va avea loc intre 21 – 24 februarie, iar pregatirile sunt in toi.

Un spectacol pregatit luni de zile

Pentru aceasta competitie participantii se pregatesc pe toata durata anului, de la miscari la muzica, costumatie si punere in scena . In cinstea acestui spectacol de amploare, gandit si pregatit in detaliu, s-a construit stadionul de samba, cunoscut sub numele de Sambodromo. Passarela do Samba, sau Sambodromo , cum mai este cunoscut, se afla in regiunea centrala a orasului. A fost construit special pentru spectacolele traditionale de samba si, de la inaugurarea din 1984, si-a castigat faima internationala.

Fiind o constructie uriasa, este bine sa consulti o harta, pentru a ajunge in sectorul scris pe biletul de intrare. O harta in engleza a stadionului o gasesti aici, iar una bilingva, aici.

Distractia incepe cu cateva saptamani inainte de deschiderea carnavalului. Atunci scolile de samba au ocazia sa faca ultimele repetitii si pregatiri. Spectacolele de dans se desfasoara pe Terreirao do Samba. Stadion aflat in centrul orasului Rio, langa Sambodromo, Terreirao do Samba a fost si el conceput pentru spectacolele, cu muzica si dansul scolilor de samba, tinute pe toata durata anului. Vizitatorii gasesc aici chioscuri de unde isi pot cumpara mancare si bere rece. Si tot atunci spectatorii se pot interesa de programul carnavalului.

Cel mai asteptat moment este Rio Samba Parade. Eveniment unic in lume si momentul culminant al carnavalului, Rio Samba Parade reprezinta competitia intre diversele scoli de samba. Castigatorul devine Campionul Carnavalului. 

Exista si un “carnaval al strazii”, la care poate participa oricine, fara sa plateasca vreun bilet, in distractia generala a dansatorilor. Locuitorii din Rio si turistii se alatura orchestrelor si dansatorilor care defileaza in functie de grupul sau scoala din care fac parte.

Alte evenimente la care poti participa sunt balurile organizate cu ocazia carnavalului. Acestea au loc in de obicei in hoteluri si cluburi. Numai unele dintre ele solicita tinuta obligatorie (tinuta de carnaval / tinuta de gala). Cei care doresc sa-si cumpere un costum de carnaval trebuie sa fie pregatiti sa plateasca peste o mie de euro. Balurile sunt o solutie buna pentru cei care nu reusesc sa ajunga pe Sambodromo, pentru ca la petrecere au loc reprezentatii ale scolilor de samba.

Preturile sunt extrem de variante. De exemplu, doar pentru intrare se percepe o taxa de 40 – 60 dolari americani, iar pentru o masa de 4 persoane, de la 140 dolari. Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial.

Este bine sa stii

Oferte la carnaval. Daca apelezi la o agentie de turism din Romania, platesti de la 700 euro, pentru un pachet in perioada evenimentului, dar poate ajunge si la 2600 euro. Pretul nu include biletul de intrare pe Sambodromo.

Carioca. Locuitorilor din Rio li se spune adesea “carioca”. Cuvantul isi are originile in limbajul indigenilor bastinasi si inseamna “casa oamenilor albi”. Carioca sunt persoanele nascute in Rio de Janeiro, catre traiesc in acest oras. Expresia “carioca da gema” inseamna o persoana nascuta si crescuta in Rio de Janeiro, avand ambii parinti cariocas. 

Siguranta. Un aspect negativ al orasului este legat de siguranta individuala. Din cauza nivelului ridicat al criminalitatii, turistii care viziteaza Rio de Janeiro sunt sfatuiti sa-si ia cateva masuri de precautie. Conform MAE, pe primele locuri in topul localitatilor periculoase braziliene se situeaza Sao Paolo si Rio de Janeiro. In ghidul turistic ”Indrumar de calatorie pentru sarbatorile de iarna”, publicat de minister, se precizeaza ca in aceasta tara furturile si talhariile sunt adesea infaptuite de agresori inarmati.

Este recomandat, asadar, sa mergi printr-o agentie care pune la dispozitia turistilor un ghid insotitor. De asemenea, este recomandat sa eviti sa iesi in evidenta prin haine luxoase, bijuterii sau alte bunuri. Un alt lucru pe care-l poti face este sa nu te aventurezi pe cont propriu in zone periferice.

Pentru informatii despre editia de anul trecut, citeste articolul Party incendiar la Carnavalul din Rio.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea