Vacante

#bruges #belgia #vacanta #ciocolata #dantela

Bruges de ciocolata si dantela

In Bruges ai ocazia sa traiesti cel putin doua povesti: povestea ciocolatei careia i s-a ridicat chiar si un muzeu si povestea dantelei care este considerata printre cele mai fine din lume. Ploua mult in Bruges , de aceea pregateste-te sa iti faci din nori prietenii tai cei mai buni. Datorita lor, lumina se filtreaza surprinzator in acesta citadela belgiana. Casele medievale, numeroasele poduri si chiar bisericile din Bruges capata o aura speciala care te va face sa exclami ca acest oras este printre cele mai frumoase din Europa.

Bruges inseamna ciocolata, dantela, o sticluta din sangele Mantuitorului si nu in ultimul rand, inseamna ziduri vechi medievale conservate cu brio ca acum sase secole. Plimbandu-te prin Bruges, ai impresia ca peste tot este centrul orasului. Oricate stradute ai strabate, vei descoperi ca aceasta citadela nu are fatete urate sau neingrijite.

Piata centrala din Bruges este inconjurata de case medievale, colorate si vesele. Aceste case sunt principalele "vinovate" pentru exlamatiile de entuziasm ale turistilor. Aici gasesti numeroase terase precum si statuia centrala numai buna de facut poze pentru amintiri. Poti alege se incepi vizita ta din partea sudica a pietei. Daca urci cele 336 de trepte ale constructiei denumita Beffroi vei avea, evident, o perspectiva panoramica a orasului. Halele care fac parte din aceeasi constructie iti vor oferi, la randul lor, o perspectiva istorica despre Bruges.

Bruges este orasul ideal pentru mirese. La orice colt de strada gasesti macar un magazin care expune dantela. Daca vrei o bluza speciala sau o rochie de mireasa, Bruges este locul in care le vei gasi. 

Bere, bere si iar bere

A doua piata a Bruges-ului se numeste Burg. Aici gasesti Primaria orasului si Basilica Sfantul Sange unde se spune ca se pastreaza un flacon cu sangele lui IIsus.  Aceasta este o legenda si, ca in orice legenda, este nevoie sa crezi fara sa iti pui prea multe intrebari. Numai atat te costa ca sa tii in viata un mit. Acum ca sufletul ti-e impacat, poti alege sa mergi intr-unul dintre restaurantele din Bruges cu scopul de a-ti multumi si stomacul.

Mules et frites este mancare traditionala a belgienilor si este gustoasa daca iti plac, in general, cartofii prajiti. Belgia detine cele mai mari fabrici din lume de preparat cartofi prajiti. Aceastia vor capata arome nemaigustate pana acum in combinatie cu scoicile belgiene denumite moules. Berea completeaza perfect acest meniu. Ai de ales dintre aproximativ 700 de sortimente. Unele beri belgiene au arome unice in lume, altele au mult alcool, dar cele mai multe sunt doar fancy.

Podurile St.-J. Nepomucenusburg si Bonifatiusburg sunt printre cele mai vechi ale orasului. Pe langa faptul ca au o arhitectura neobisnuita, aceste poduri sunt inconjurate de case vechi in care vei gasi trei dintre principalele muzee ale orasului (Muzeul Gruuthuse, Muzeul Groeninge si Muzeul Artenthuis). Tot aici poti intreprinde o plimbare odihnitoare in jurul Lacului Dragostei.

Iar daca observi ca nu te poti intelege deloc cu vremea ploioasa, ai la dispozitie numeroase muzee in care sa te adapostesti pentru cateva ore. Dintre acestea, Muzeul Ciocolatei pare de departe printre cele mai apetisante.

Aventura cu ciocolata in Bruges

Il gasesti pe o straduta imediat langa Piata centrala. Dupa ce ai facut poze caselor din centrul istoric al orasului poti incepe aventura ta pe domeniul ciocolatei. Vei afla ca ciocolata este originara din America Latina si ca a fost adusa in Europa in secolul al XVI-lea. Vreo doua secole mai tarziu ocupa deja un loc de cinste pe masa familiilor nobile. Un pic si mai tarziu a devenit un leac medicinal pentru ca in secolul al XVIII-lea, sa fie produsa la scara larga devenind produsul pe care il cunoastem cu totii. 

Muzeul Ciocolatei din Bruges expune numeroase feluri de ciocolata cu arome care mai de care mai surprinzatoare. Totusi, forma ciocolatei va fi senzatia acestei vizite. Te asteapta jucarii din ciocolata sau, din contra, slipuri si sutiene dulci, numai bune de savurat. De asemenea, ai ocazia sa vezi cu ochii tai atelierul in care curge ciocolata din toate partile.

Ce mi-a placut

Casele si zidurile din Bruges sunt extraordinare. Acest oras construit pe apa are farmecul si veselia Venetiei. Numeroasele poduri si canale care il strabat sunt foarte bine intretinute. Lipsesc gondolele, dar exista posibilitatea de a face o excursie cu barci belgiene la fel de pitoresti.

In aceasta citadela medievala intri parca intr-o bula de aer in care zgomotele sunt interzise. Adio claxoane de masini si bun venit plimbarilor linistite si romantice.

Ce nu mi-a placut

Nu mi-a placut ostilitatea belgienilor din Bruges fata de cei care vorbesc limba franceza. Intre francezi si belgieni exista un fel de raca veche de generatii. Una dintre cauzele acestui conflict este afirmatia francezilor care spun despre belgieni ca vorbesc o limba franceza incorecta si tipata specifica oraselor de provincie din Hexagon.

In plus, intre belgienii din partea francofona a Belgiei si flamanzii din zonele in care se vorbeste neerlandeza (printre care si Bruges) exista, de asemenea, un fel de raca. De obicei, unii se cred mai destepti sau mai stilati sau mai "nu stiu cum" decat ceilalti. Pentru a-ti explica acest conflict este de ajuns sa te gandesti, de exemplu, la glumele si bancurile dintre bucuresteni si moldoveni. Din pacate, aceasta atitudine mai mult sau mai putin ostila a belgienilor se rasfrange, uneori, si asupra turistilor.

Cum ajungi

Distanta dintre Bruxelles si Bruges se parcurge in aproximativ jumatate de ora pe autostrada si in jur de o ora cu trenul. Din Paris faci 2h30 cu trenul si ai de ales intre 4 plecari in fiecare zi. In cazul in care nu iti faci rezervari din timp, drumul te va costa in jur de 180 de euro.

Participa la concursul de turism si castiga premiile noastre, utile pentru vacanta. Trebuie doar sa fii abonat acasa.ro si sa raspunzi la o intrebare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea