Vacante

#balcic #regina maria #castel

Balcicul Coastei de Argint

Astazi nu se mai vorbeste atat de mult despre Balcic, insa in perioada interbelica orasul reprezenta una dintre cele mai mari atractii turistice pentru intelectualitatea bucuresteana.

Numerosi artisti, sociologi, istorici, oameni de teatru si scriitori veneau aici in vacante, nu doar in perioada verii, ci pe tot parcursul anului. Astazi, orasul este potrivit pentru turistii care cauta putina liniste, un peisaj spectaculos si care nu vor neaparat servicii de lux.

Mai este cunoscut si sub denumirile de Dionysopolis si Orasul Alb. Primul nume l-a primit ca urmare a unei legende, potrivit careia o statuie a zeului Dionysus a fost adusa la tarm de catre ape. Cea de-a doua denumire este strans legata de zona in sine, supranumita Coasta de Argint, gratie rocii deschise la culoare si foarte stralucitoare in bataia soarelui.

Cum ajungem la Balcic

Pentru turistul roman, Balcicul este situat la aproximativ la 60 de km de Vama Veche si 42 de km de Varna. Se poate ajunge in oras cu masina, fie cea personala, fie cu microbuzul. Intre anii 1913 – 1940, Balcic a apartinut Romaniei, dupa care a fost redobandit de Bulgaria.

Unde ne putem caza in Balcic

Pentru a gasi cazare, se poate alege una dintre ofertele agentiilor de turism. Pentru cei care vor ceva ad-hoc, pot sa aleaga intre hoteluri sau particulari. Cum multi localnici au oferte de cazare, este indicat sa nu te decizi prea repede, caci preturile si conditiile in sine difera de la o persoana la alta. In plus, trebuie stiut ca Balcicul este situat pe coasta, asadar printre case sunt o gramada de stradute, trepte, poteci, scarite, intocmai ca in Sinaia.

Pentru cei carora nu le place ideea efortului de a urca pana la camera, mai ales dupa o zi de plaja, este bine sa aleaga cu grija locul, astfel incat sa nu fie la o departare prea mare de mare. Locurile tihnite si molesite de razele lenese ale soarelui sunt impestritate de o sumedenie de terase, restaurante si taverne, cu o oferta bogata si preturi accesibile.

Motive pentru care sa vizitezi castelul Reginei Maria


Este celebru pentru Castelul Reginei Maria (sau “Cuibul linistit”, dupa cum a fost botezat) si gradinile imprejmuitoare. Indragostita de acest loc, suverana a cerut inceperea constructiei si amenajarea acesteia. Dupa cum se stie, Regina Maria se implica mereu in proiectele de amenajare sau reconstruire , iar aici a avut ocazia de a ridica un castel asa cum si-a dorit.

Ca si Pelesul si mai ales Pelisorul, cladirea nu impune prin spatiu, caci este destul de modest ca marime, asemanator unei vile cu un minaret, insa este cochet, atrage prin stil, intimitate si eleganta (obiecte din lemn masiv, sculptate si pictate, pereti albi, varuiti, acoperis de tiga rosie, combinand elementele maure cu cele de influenta musulmana).

Fiind situat foarte de aproape de mare, de care il desparte doar faleza, micul amplasament seduce prin frumusete si liniste. Si pentru a demonstra parca atentia Reginei fata de detalii, castelul este inconjurat de vaste gradini, care au fost amenajate de specialisti in domeniu, la cererea ei si care astazi sunt transformate in Gradina Botanica, gratie numeroaselor specii rare de plante aflate aici.

Pentru amatori, este indicata folosirea unei harti, pentru a nu rata nici nu punct important, cum sunt de exemplu o zona a parcului, numita Gradina lui Allah, in stil musulman, sau o alta zona, care imita un labirint cretan.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea