Vacante

#bacsis #turisti #egipt #turcia #tunisia #italia #croatia #vacanta

Bacsisurile din vacanta

Cand ne planificam vacanta, unul dintre elementele de baza despre care ne informam inainte  il reprezinta taxele ascunse, cheltuielile neprevazute sau taxele obligatorii. In functie de tara, un astfel de element important este cel al bacsisului.

 

I se mai spune tip, gratuity, charge service , trank, service included, ciubuc, etc si reprezinta acea suma de bani platita in mod volutar de catre client sau turist, peste plata cuvenita pentru consumatie sau serviciu. Plata se face persoanei care ii furnizeaza acestuia serviciul. Cuvantul “tip” vine din engleza: T- I- P “To Insure Promptitude” (asigura promptitudinea).

 

Astfel, in Europa, pentru restaurante se considera ca serviciile chelnerilor sunt incluse in nota de plata, insa se poate adauga intre 10% si 15% din valoarea consumatiei. La hotel, bacsisul variaza intre 1.50 si 20 euro . Taximetristului i se da 10% din costul cursei, iar omului de la bagaje, cam 1.50 euro per bagaj.

 

O tara in care scapi fara a lasa ceva in plus la nota de plata este Elvetia, unde ti se aduce tot restul si nu trebuie sa dai nimic chelnerului. La fel se intampla in Japonia, unde suma oferita chelnerilor poate fi considerata o ofensa la adresa personalului. In Franta se lasa aproximativ 10% din consumatie. In Italia se poate sa scrie pe nota de plata valoarea bacsisului, in caz contrar, se merge pe regula generala. In unele tari precum Slovenia sau Croatia obiceiul este sa nu lasi bacsis , prin urmare nu se asteapta nimeni sa dai, insa nici nu esti refuzat daca vrei sa-ti exprimi multumirea pentru serviciile foarte bune.

 

bacsis nota de plataBacsisul este o modalitate fireasca de plata a serviciilor mai ales in tarile musulmane, unde este cel mai des intalnit. In tari precum Tunisia sau Turcia a da bacsis este o practica aproape obligatorie, de care depinde modul in care esti tratat. Este indicat sa dai o suma, indiferent cat de mica, pentru a-ti manifesta recunostinta fata de serviciul oferit. Deasemenea, este bine sa-l oferi numai dupa o scurta perioada in care ai avut timp sa constati daca persoana in cauza merita acest gest. In unele situatii se poate sa afli ca o masa la un restaurant din Tunisia poate fi rezervata numai contra unui astfel de bacsis.

 

Egipt este un alt exemplu reprezentativ, din cauza ca aici acesta reprezinta o reala sursa de venit in domeniul turistic (hamali, chelnari, soferi, cameriste, ghizi, receptioneri, etc). Pentru vacantele de tipul croazierei, bacsisurile sunt mai mari, comparativ cu sejururile pe litoral.

 

Adesea agentiile si operatorii de turism precizeaza in oferta lor suma bacsisului care se adauga pretului initial al vacantei, pe langa celelalte taxe. De exemplu odata ajuns in Egipt, turistii trebuie sa achite reprezentantului agentiei de turism un bacsis de 20 USD de persoana. Acesta este impartit personalului care te va asista in vacanta (la hotel, in restaurant, la soferi si hamali). Pentru El Gouna , se plateste o suma de 34 euro de persoana, care reprezinta taxa de meeting&assitance, transferurile si bacsisurile.

 

Bacsisurile in Egipt pornesc de la cele mai banale servicii pe care nici nu le soliciti (oamenii care iti deschid usa intr-un loc public precum aeroportul), pana la ghizii care te insotesc la mormintele faraonilor. Este important sa ai pus bine destul marunt pentru asa ceva.

  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea