Vacante

#roma #italia #vatican #muzeu

Atractii turistice in aer liber in Roma

Roma este un oras care te va cuceri iremediabil. Fantanile, panoramele magnifice, gradinile cu lamai si portocali, statuile impunatoare care iti taie respiratia si stradutele intortocheate sunt doar cateva dintre atractiile unui oras mereu tanar si fascinant.

 

Roma de la inaltimea cupolei de la Vatican

 

Un oras atat de spectaculos precum Roma trebuie vazut si de la inaltime. Nu pleca din capitala Italiei pana ce nu ai vazut macar o data ritmul de viata pulsand de sus. Pentru o panorama care sa iti taie respiratia, mergi in varful cupolei Basilicii San Pietro. Aici ai doua optiuni: fie urci cu liftul (costa 7 euro), fie urci pe scari (costa 5 euro). Urcusul este unul obositor, insa o data ajuns la destinatie, efortul iti va fi rasplatit.

Un alt loc de uinde vei avea o priveliste frumoasa asupra Romei si asupra raului Tibru este Castelul Sant’ Angelo. Situat in apropiere de Vatican, castelul este in sine o atractie a Romei. Numele sau vine de la viziunea arhanghelului Mihail pe care a avut-o aici Papa Grigorie cel Mare. Aici a fost mausoleul lui Hadrian si a fost pe rand inchisoare medievala si resedinta papala. In prezent este un muzeu atragator, cu peste 50 de sali cu exponate valoroase. Pentru a urca insa pe terasa castelului trebuie sa platesti o taxa de 5 euro.

 

Gradina cu Portocali, panorama magnifica asupra Romei

 

Pe colina Aventin, una dintre zonele rezidentiale si linistite ale Romei, se asterne Gradina cu Portocali (Giardino degli Aranci). Din aceasta gradina vei avea o panorama magnifica asupra Romei si in special asupra Basilicii Sfantul Petru. Pracul se afla langa o alta biserica frumoasa a Romei: Basilica Santa Sabina. La poalele dealului vei vedea si ruinele antine ale forumului Boarium si ale Circus Maximus.

Gradina, asa cum ii spune si numele, este populata de protocali (necomestibili) si de pini seculari, sub umbra carora merge de minune sa te odihnesti dupa ce ai obosit urcand colina. Legenda spune ca primul portocal cultivat aici a fost adus din Spania de catre Sfantul Domenic. Legenda mai spune ca Sfanta Catherina de Siena a adunat portocalele pe care le-a uscat.

Ea le-a daruit Papei Urban al VI-lea. Portocalul pe care l-a adus Sfantul Domenic inca mai exista si in zilele noastre, el dand nastere mai apoi intregii gradini cu portocali. Cu toate ca nu sunt comestibile, portocalele dau o aroma speciala parcului. O plimbare pe aleile inmiresmate te va revigora si iti va oferi cateva clipe de relaxare, departe de agitatia orasului. In serile de vara, gradina este locul ideal de a petrece cateva momente alaturi de persoana iubita.

 

Piazza dei Cavaleri di Malta, locul secret al Romei

 

Daca ai ajuns pe colina Aventin si in Gradina cu Portocali, nu trebuie sa ratezi unul dintre micile secrete ale Romei: Piazza dei Cavalieri di Malta. Inconjurata de chiparosi, piata adaposteste ziduri decorate, obeliscuri si trofee militare. Adevaratul secret ti se va dezvalui insa la numarul 3. Priveste prin gaura de cheie din bronz si vei avea parte de una dintre cele mai placute surprize ale sejurului tau la Roma.

 

Fantanile din Roma, arta in forma pura

 

Atunci cand vizitezi Roma nu trebuie sa ratezi fantanile. Capitala Italiei numara peste 300 de fantani, unele mai cunoscute, altele ascunse de ochii turistilor. Unele dintre fantani te vor surprinde la orice colt de strada si iti vor racori ziua. Construite inca din vremea Renasterii, atunci cand papii au hotarat sa infrumuseteze orasul cu opere de arta accesibile tuturor, fantanile te ademenesc cu stropi de apa racorosi.

Pe langa cunoscutele Fontana di Trevi, Fontana dei Quattro Fiumi din Piazza Navona sau Fontana del Tritone din Piazza Barberini, la Roma vei descoperi numeroase fantani impresionante. In Piazza Republica, Fontana delle Naiadi este punctule de atractie si locul in care turistii se pot balaci in apele sale reci. Daca ai vazut fantanile pe timpul zilei, mai fa o tura si pe inserat, cand sunt luminate si au un farmec aparte.

La Roma nu trebuie sa ratezi nici cismelele, pe care le vei intalni la aproape fiecare colt de strada. Apa este potabila si foarte rece, numai buna pentru zilele toride de var si este consumata atat de turisti, cat si de localnici.

 

Gradinile Pincio, locul perfect pentru relaxare

 

Gradinile Pincio se afla pe una dintre colinele Romei si au fost realizate in secolul XIX de catre arhitectul Giuseppe Valadier, la ordinul lui Napoleon. Daca vii la Roma, acorda-ti cel putin doua ore pentru a te bucura de linistea si racoarea acestor gradini. Dupa ce ai urcat treptele spaniole si ai vazut biserica Trinita Dei Monti, mergi pe drumul care coboara lenes, umbrit de tufe bogate de leandri albi si roz. Gradinile Pincio sunt ingradite atat de locuitorii din Roma, cat si de turisti. Este locul perfect pentru relaxare si racoare.

Cum Roma este un muzeu in aer liber , nici din parc nu puteau lipsi capodoperel. Aleile gradinilor sunt decorate cu statui impozante, infatisand personalitati marcante ale italienilor. In parc vei gasi si un ceas care functioneaza doar cu apa si un teatru pentru copii, cu spectacole zilnice. In Gradinile Pincio poti organiza si un picnic, cu bunatati italinesti, cumparate de la magazinul din Piazza di Spagna.

Dupa ce te-ai plimbat suficient pe aleile umbroase ala Gradinilor Pincio, mergi in Piazza Napoleone. De aici vei vedea de la inaltime Piazza del Popolo, care te astepata impunatoare la poalele parcului. Tot de aici poti vedea si o parte din Roma si cupola Basilicii Sfantul Petru. Piazza Napoleone este si locul perfect pentru o intalnire romantica. De nicaieri apusul nu se vede mai bine la Roma ca de aici.

 

Villa Borghese, arta decadenta pentru un nepot de Papa

 

Villa Borghese se afla in parcul cu acelasi nume. Umbrita de pini inalti, Villa Borghese este o mica bijuterie. Contruita drept casa de vacanta pentru cardinalul Scipione Borghese, nepotul Papei Paul al V-lea, Villa Borghese este o galerie de arta importanta. Aici vei vedea lucrari semnate de Titian , Rubens sau Raphael. Villa Borghese este un muzeu care adaposteste expozitii de arta veche si moderna, insa este si un centru unde au loc numeroase evenimente culturale.

Villa a fost conceputa si ca un loc de contemplare a naturii. Astfel  vila este inconjurata de gradini impozante cu specii de plante inedite. In parcul Villa Borghese se afla si un amfiteatru impunator, unde au loc numeroase evenimente. Tot in apropiere de Villa Borghese se afla si o gradina zoologica. In parcul Villa Borghese se gaseste si un lac artificial, muzee si galerii de arta . La o plimbare pe aleile parcului vei vedea statui care ii infatiseaza pe Byron, Gothe sau Victor Hugo.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea