Vacante

#grecia #atena

Atena, cea mai complexa panorama greceasca

Daca ajungi in cel mai inalt punct al Atenei si vezi panorama, devii dependent. Tentaculele sale arhitectonice se intind in cele patru zari, acoperind valea, dealurile, pana se pierd departe, in mare. Si in tot acest tablou privesti Acropolele, Teatrul lui Dionysos, Agora, Forumul Roman , casele cu ochii lor mari si verzi, bulevardele in linii drepte si lungi, pinii si chiparosii presarati sub un cer ireal de albastru, sperand sa te saturi. Nu se intampla. De aceea iti promiti ca te vei intoarce.


360 de grade de pe Muntele Lykavittos


Nu am obiceiul sa spun ca trebuie neaparat vizitat un anumit loc, insa sa ajungi in Atena fara sa mergi pe Colina Lykavittos este aproape o erezie. Varful colinei Lykavittos (zisa si Lycabettus, Dealul Lupilor) reprezinta cel mai inalt punct al Atenei si ofera vizitatorului o experienta ravasitor de frumoasa, gratie panoramei de 360 de grade asupra orasului, muntilor si marii.

Ca orice lucru bun de pe lumea asta, Lykavittos cere “sacrificii”. Pentru a ajunge aici trebuie sa ajungi in cartierul Kolonaki si sa o iei pe bulevardul Ploutarchou, pana la Aristippou. Te asteapta un urcus serios, insa cu cat inaintezi, cu atat te indepartezi de freamatul orasului. Blocurile stau cocotate pe pante abrupte, avand balcoane cochete, cu binecunoscutele copertine verzi, mult aplecate in fata, cu ghivece de flori la ferestre si la pervazul balcoanelor. Cu cat urci, cu atat deschiderea in linie dreapta a strazii te pozitioneaza mai bine. La Aristippou, dupa chinul numeroaselor trepte, ajungi la funicular. Cursele sunt din jumatate in jumatate de ceas, insa drumul in sine dureaza numai 3 minute. Un bilet costa 6 euro. Funicularul te duce pana aproape de varful colinei, de care te mai despart doar cateva trepte. Exista si varianta mersului pe jos. Nerecomandat sedentarilor lipsiti cu desavarsire de conditie fizica.

In varful Lykavittos gasesti Biserica Agios Georgios, micuta, alba, primitoare. Ca peste tot in Grecia, poti aprinde o lumanare, lasand o donatie intr-o cutie. Langa biserica se afla un restaurant, cu o superba terasa, unde poti lua masa sau pur si simplu sa bei ceva bun, in timp ce te hranesti cu peisajul. Cand urci pe Lykavittos, ia la tine o haina cu maneca lunga. Din cauza zonei inalte, vantul poate fi destul de rece.


Cand Acropolele se trezesc la viata deasupra Atenei


Cand ajungi in Atena, nu prea ai cum sa eviti “cararile batute” si sa nu vizitezi Acropolele. Chiar daca cele mai cunoscute obiective turistice universale ajung simple clisee, Atena nu poate fi vazuta fara o vizita la aceste temple, unele dintre cele mai renumite monumente ale lumii. Norocul nostru a fost dublu: gratie unei furtuni din seara precedenta, cerul se curatase de nori, inseninand orizontul pana departe, iar grupul nostru urma sa fie condus pe urmele istoriei, de catre un om deosebit. 

Domnul Akis Spyratos, director al societatii de turism Captain Nemo, ne-a fost ghid in acea zi. Arareori ai norocul de a avea o calauza mai buna, arareori un grup de turisti de toate felurile este atat de cucerit de catre o personalitate cu o vasta cultura si un dar al povestirii absolut rapitor. Gratie cursurilor universitare facute la noi in tara, Akis ne-a vorbit in romaneste, intr-un fel care a facut ca toata lumea din grup sa renunte la orice alte preocupari. Au disparut diferentele de mentalitate si cultura, au disparut setea, foamea si nevoia de a butona mobilul, pana si tentatia fotografiatului. Linistit, elegant, profund fermecator si scaparand inteligenta, Akis ne-a povestit despre istoria, arhitectura si mitologia Acropolelor, dand viata acestui loc, printr-o bresa in timp. Aici, multi dintre noi au invatat din nou sa fie mandri ca sunt romani si au inteles intr-un mod intim si individual ce inseamna o mare civilizatie precum cea a grecilor.

Daca vrei sa vizitezi Acropolele, biletul te costa 12 euro. Mergi dimineata devreme sau seara, pentru a evita grupurile numeroase de turisti. Te vei bucura astfel de liniste, o panorama nespus de frumoasa asupra templelor si orasului de la poalele dealului si vei putea sa savurezi momentul, netulburat. In fond, se spune despre stanca Acropolei ca este un loc de refugiu si meditatie inca din cele mai vechi timpuri. Dupa cum ne-a spus Akis, “Nu va grabiti. Lasati aparatul foto deoparte si acordati-va cateva clipe de contemplare”.


Plaja din Pireu: apa, soare, porumbei si vanzatori ambulanti
 

Atena devine atragatoare si prin aerul sau metropolitan, amestecat cu relaxarea din apropierea marii. In capitala Greciei, in timp ce toata lumea isi vede de viata de zi cu zi, poti merge la plaja, dupa care te asteapta tavernele, magazinele si viata de noapte. Daca vrei sa stai cateva ore la soare, poti pleca din Piata Syntagma cu tramvaiul 5, pana la statia Edem. Calatoria dureaza cam 45 de minute.

In aceasta zona, plaja este lunga si lata, dar lipsita de facilitati, in extrasezon. Daca vrei sa cumperi ceva rece de baut, poti apela la vanzatorii ambulanti care apar din cand in cand. Acestia iti ofera covrigi, sucuri, gogosi, apa si chiar rochii si tablouri. Nu-i lua in serios daca par dispusi sa negocieze la haine. Par, doar. Poti insa cumpara un covrig mare la 1 euro, daca ai chef sa rontai ceva, sau o sticla de apa plata (0.5 l) la 0.5 euro.

Pe langa vanzatori, care o rup pe engleza, romana, turca, franceza si poate si alte limbi, plaja mai are si alti colindatori: porumbeii hrapareti. Infometat maxim, unul dintre ei isi infrange temerile si-mi mananca bucatelele de covrig din palma.


Plaka, strazi medievale si suveniruri imbietoare in Atena


Cand se lasa seara, turistii se duc in cea mai veche zona din Atena, Plaka. Vechiul cartier de la poalele Acropolei este considerat una dintre frumusetile de top ale capitalei. Majoritatea strazilor sunt pietonale, intesate de lume si pline de terase, restaurante, magazine si vanzatori ambulanti, pe o parte si pe alta.

Este un loc bun pentru cumparaturi, deoarece gasesti aici antichitati, icoane pictate, sapun de masline, sculpturi in lemn, haine, incaltaminte, parfumuri, bijuterii, mirodenii si maruntisuri precum magneti de frigider, jucarii ieftine si suporturi de pahare. Trebuie insa tinut cont de faptul ca unele dintre produse se vand mai scump, cum este cazul vazelor cu model grecesc, aduse din atelierele de fabricatie care se viziteaza de obicei in excursii organizate.

Te mai intalnesti cu vanzatori de flori, muzicieni stradali, comercianti care vand cele mai inedite produse, cum sunt porcusorii rozaliii si gelatinosi. Izbit de o suprafata plata, micutul animal de jucarie devine una cu pamantul, apoi isi recapata forma, spre deliciul copiilor care trag de parinti, tipa, protesteaza. Fara sansa, insa. Ciudata jucarie este vanduta cu 1 euro.

Comerciantii ne invitau sa le pasim pragul magazinului sau restaurantului, rabdatori si amabili. Daca intri in restaurant pentru a merge la toaleta, cineva din personal isi da seama numai dintr-o privire ce cauti si-ti face semn in directia corecta. Daca trebuie sa recunosc un merit acestor oameni care stiu sa faca turism, este comportamentul lor civilizat, rabdarea cu care ne-au explicat produsele, preocuparea de a ne face rost de o masa libera, totul intr-un mod discret si elegant.

Oferta culinara este diversificata si apetisanta. Poti incerca principalele preparate grecesti, pastitio, mousaka si souvlaki. Salata greceasca cu rosii, ceapa, branza si masline, pastele mediteraneene cu creveti, satiosul gyros si multe alte bunatati sunt servite aici. Pentru o portie de spaghete mediteraneene platesti 9 euro, pentru un kebab de porc la farfurie, 7 euro, o apa la jumatate costa 0.8 euro, iar celebra bere Mythos, 2.5 euro. Salata greceasca ajunge la aproximativ 4 euro, iar pastitio sau souvlaki, la 6 – 7 euro. Portiile sunt generoase. Foarte. Chiar si pentru gurmanzi. Daca insa ai un buget mai restrans, gasesti mancare la preturi bune in supermarketuri.

Tavernele se afla alaturi de restaurante pretentioase, scaunele si mesele sunt raspandite pe trotuare, spectacolele de dans traditional grecesc au loc chiar afara, in fata intrarii, iar meniurile sunt dispuse la vedere, astfel incat poti decide rapid daca ramai sau nu.

Trebuie sa stii ca in Plaka se organizeaza cinele traditionale grecesti, ca programe optionale pentru turisti. Nu voi spune ca oferta este jecmaneala curata, insa realitatea este ca cina costa in jur de 30 euro de persoana, adica de 3 ori mai mult decat o masa obisnuita de la o taverna greceasca. Se intampla ca meniul sa fie facut numai sau aproape numai din carne de miel si porc. Daca nu ai alta ocazie sa asisti la un spectacol de muzica si dans traditional, merita efortul. Daca insa ai trait deja aceasta experienta (croazierele de o zi pe insule includ asa ceva in program) si nu te dai in vant dupa miel, mai bine mergi pe cont propriu. Cere detalii operatorului turistic pentru a sti precis daca esti interesat sau nu.

Pe langa restaurante si magazine, in Plaka poti vizita numeroase obiective turistice, precum Forumul Roman, Turnul Vanturilor, Muzeul de Arta Populara Greaca sau Templul lui Zeus Olimpianul.


Este bine sa stii
 

• Turul Atenei. Daca vrei sa ai parte de un ghid profesionist, care merita cu adevarat toata admiratia, iti recomandam sa vizitezi Atena si alte zone ale Greciei cu domnul Spyratos, de la agentia ateniana Captain Nemo. Il poti contacta si prin intermediul agentiei romanesti turism .

• Transportul in Atena. Daca te deplasezi in Atena cu metroul sau tramvaiul, ajungi rapid in orice parte a orasului. O calatorie te costa 1 euro si este valabila 1h30 min din momentul compostarii. In acest interval poti sa cobori si sa urci oriunde, folosind acest bilet. Metroul este foarte asemanator cu cel parizian. La tramvai, biletul se composteaza afara, pe peronul donat cu aparate speciale si cu mini-ecrane care afiseaza in cat timp soseste urmatoarea cursa. Ambele modalitati de transport sunt sigure si civilizate. Informatiile de pe panourile cu harti si trasee sunt disponibile in greaca si engleza, iar cele din difuzoare, la fel. Alte detalii despre transportul in comun din Atena gasesti aici.

• Cea mai buna perioada sa vizitezi Atena. Atena are o clima mediteraneana, cu veri calduroase si uscate si ierni reci si ploioase. Media maxima de temperatura ajunge la mijlocul verii pe la 32 grade C, iar in timpul iernii se situeaza undeva la 17 grade C. Este bine sa eviti vara deoarece Atena este un oras turistic permanent, cu varful de sezon in timpul verii. Atunci vin cei mai multi turisti si temperaturile pot fi greu de suportat. Sfarsitul primaverii, insa si inceputul toamnei sunt ideale pentru o vacanta aici. Atena nu poate fi vazuta in mai putin de 5 – 7 zile, daca vrei sa vezi cea mai mare parte a sa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea