Vacante

#capri #insula capri #italia #insula

Albastrul din Capri, inspiratia artistilor

Prin anii 1800, Capri atragea artistii, intelectualii si scriitorii care isi petreceau vacantele aici, fermecati de bogatia naturala a insulei. Astazi, Capri este una dintre principalele atractii turistice ale Italiei si totodata o destinatie exclusivista, vizitata de starurile de cinema.

Aflata la 5 km de tarmul Italiei, in Golful Napoli, insula Capri este un amestec de clima mediteraneana, istorie romana, arhitectura religioasa si frumusete naturala. Centrul insulei este cunoscut sub numele de Capri Town, in timp ce partea vestica este denumita Anacapri. Capri si Anacapri reprezinta cele doua comune ale insulei. Cea de-a doua este o regiune care face parte din provincia Napoli si care a devenit faimoasa gratie vilei construite aici de Axel Munthe, Villa San Michele.

De la gradini suspendate la grote albastre: ce vizitezi in Capri

Desi mica, insula ascunde o multime de comori, care ii tine ocupati pe turistii dornici de o vacanta diversificata. De la fauna si flora, care pot fi admirate cel mai bine la sfarsitul primaverii, pana la vechile biserici si monumente, insula isi povesteste istoria, din paleolitic pana in zilele noastre.

Piazzetta. Una dintre atractiile principale ale insulei o reprezinta centrul acesteia, Piazzetta sau Piazza Umberto I. Este o piata mica, cu terase si cafenele, usor de recunoscut dupa Turnul cu Ceas ('Torre dell'Orologio).

Tot aici se afla biserica San Stefano. Daca iei masa aici, trebuie sa verifici preturile din meniu, deoarece adesea acestea sunt destul de mari. Se crede ca zona este adesea vizitata de staruri de film. Unele vedete de peste hotare au ales sa-si petreaca vacanta aici si chiar sa cumpere case pe insula: Maxim Gorky, Regina Victoria a Suediei, Rose O'Neill, Gracie Fields, MAriah Carey si altii. In preludiul sau "Les collines d'Anacapri", compozitorul Claude Debussy facea o referire la dealurile de pe aceasta insula. 

Blue Grotto, CapriBlue Grotto (Grota Albastra). Emblema insulei Capri este Blue Grotto (sau Grotta Azzurra),  pestera subacvatica prin care patrunde soarele, scufundand peretii de stanca intr-o lumina de-un albastru ireal. Deschiderea pesterii are cam 2 metri inaltime si tot atata in latime, insa partea de sus se inalta la numai 1 metru deasupra nivelului marii.

Astfel, turistii care vin aici cu barcile trebuie sa se aplece pentru a putea intra in pestera. Bolta, cunoscuta la nivel international, a primit numele de Duomo Azzurro. Din cauza numerosilor turisti care si-au lasat numele in peretele de stanca, o parte a pesterii este cunoscuta acum sub numele de Sala dei Nomi.

Poti vizita grota in zilele cu vreme frumoasa, inchiriind o ambarcatiune care porneste de obicei din portul principal al insulei, Marina Grande. Alte posibilitati de a ajunge aici sunt taxiul sau autobuzul.

Faraglioni, CapriGiardini di Augusto (Gradinile lui Augustus). Daca iti plac florile, trebuie neaparat sa faci o vizita in Gradinile lui Augustus. Asezate pe ruinele unor constructii antice romane, gradinile au fost proprietatea lui F. A. Krupp, iar acum sunt in posesia municipalitatii din Capri. Suprafata de verdeata a fost construita cu atentie, la inaltime, de-a lungul unor terase cu deschidere spre mare si munte. 

Faraglione Rocks (Faraglioni). Unul dintre cele mai fotografiate locuri de pe insula este cunoscut sub numele de Faraglione Rocks (sau Faraglioni, in italiana). Este vorba despre trei stanci aflate langa coasta, dintre care numai este lipita de tarm. Rezistand eroziunii marii si factorilor atmosferici, stancile au o inaltime de aproximativ 100 de metri.

Biserica in CapriGratie faimei lor, au primit fiecare cate un nume: Stella, Faraglione di Mezzo si Faraglione di Fuori (sau Scopolo). Cea mai cunoscuta este Faraglione di Mezzo, deoarece are o cavitate care a fost sapata in stanca in mod natural, ca un fel de tunel si care este astazi foarte apreciata de turisti si vizitatori.

Biserici. In Capri poti vizita numeroase biserici, cu o vechime de cateva sute de ani. The Church of the Cross, ridicata intre secolele XII-XV, a fost candva o manastire, din care a mai ramas numai intrarea principala. Pentru a admira arhitectura tipica a insulei Capri, cu tavane in bolta si interioare simple, trebuie sa faci o vizita la Church of St Maria del Soccorso, construita in 1610.

AnacapriTot din secolul al XVI-lea dateaza fosta Cathedral of St Stefano si The Church of Santissimo Salvatore. Exista insa si lacase religioase mai vechi, precum The Church of St Maria of Constantinople (anii 1200) sau The Church of St Costanzo (anii 600).

Anacapri. Desi aflat pe insula Capri, oraselul Anacapri face parte din provincia Napoli. Turisti vin aici sa viziteze muzeul din Villa San Michele. Sunt expuse aici piese din marmura si coloane, busturi romane si bucati de sarcofage. Tot in Anacapri poti gasi piese de manufactura, parfumuri, lichioruri, obiecte din ceramica, hraine, broderii, vinuri si alte lucruri pentru care este recunoscuta asezarea. Daca raman pana a doua zi, trebuie sa stii ca viata de noapte este reprezentata de cluburi si baruri si de diverse evenimente culturale care se desfasoara aici.

Destinatie exclusivista, cu unele exceptii

Capri, plajaCapri este cunoscuta ca o destinatie exclusivista, astfel incat preturile pentru cazare sunt destul de mari. La un hotel de 3 stele, o camera costa de la 75 – 80 euro pe noapte. Poti insa alege o destinatie din apropierea insulei, cum este Sorrento. Micul oras din sudul Italiei are panorame deosebite asupra orasului Napoli, muntelui Vezuviu si asupra insulei Capri.

In Sorrento exista hoteluri, apartamente, camere de tip Bed&Breakfast, campinguri, hosteluri si chiar ferme de vacanta, iar preturile practicate sunt mai mici decat cele din Capri. Un drum cu vaporasul, din Sorrento in Capri dureaza in jur de 20 - 40 de minute (in functie de tipul ambarcatiunii). O calatorie costa intre 9 si 12 euro.

Este bine sa stii

Capri, terasaCand sa vizitezi. Varful de sezon este atins in lunile iulie si august (cele mai mari temperaturi), cand in Capri ajung cei mai multi turisti. Daca vrei sa ai mai mult spatiu de desfasurare si sa beneficiezi de preturi ceva mai mici, evita aceasta perioada. Poti opta in schimb pentru lunile mai, iunie si septembrie, cand nu sunt atat de multi turisti si cand vremea este suficient de frumoasa pentru a te bucura de plimbari in aer liber.

Trebuie tinut cont si de faptul ca insula este de mica dimensiune, lungimea ei totala nedepasind 7 km. Orasele mici, cu strazi inguste, sunt intesate de turisti. Cu toate acestea, gratie frumusetilor naturale deosebite, Capri a devenit o destinatie de vacanta inca din timpul Republicii Romane. Daca mergi in lunile calduroase in vacanta aici, trebuie sa stii ca media maxima de temperatura este de 26°C.

Cum ajungi. In Capri se ajunge numai pe apa, cu diverse ambarcatiuni care pleaca din Napoli sau Sorrento. O calatorie costa intre 9 si 16 euro, la care se adauga taxa de bagaje. Persoanele care calatoresc in grup sau cele care doresc sa dispuna de transport privat au posibilitatea de a inchiria astfel de vaporase. Principalul port al insulei este Marina Grande.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea