Vacante

# sfaturi de vacanta #fotografii #poze vacanta

Afla regulile nescrise pentru pozele pe care le faci in vacanta

Fotografiatul este una dintre placerile oricarui turist, iar camera foto atintita spre un anumit punct este, adesea, un gest reflex. Acest obicei simplu poate fi o capcana. O poza pe care o consideri absolut nevinovata poate, in realitate, sa implice o multime de riscuri cand regulile de eticheta sau reglementarile locale iti sunt necunoscute. Afla regulile nescrise pentru pozele pe care le faci in vacanta.


1 Credinte populare despre ideea de a fi fotografiat

In unele culturi vechi, localnicii nu se lasa fotografiati din cauza unor superstitii puternice. In Bali, de exemplu, intr-o zona rurala, oamenii ar putea refuza sa se lase fotografiati de teama de a nu li se fure sufletul. In astfel de cazuri, este important sa cunosti credintele populare si sa tii cont de ele.


2 Fotografierea femeilor si copiilor in vacanta

Fotografierea unui copil poate fi prost privita atat intr-o tara moderna, cat si intr-o tara slab dezvoltata. Se poate sa fie riscant sa pozezi copiii unei comunitati. Respecta regulile de eticheta si cere voie inainte sa fotografiezi.

Femeile constituie o alta categorie vulnerabila in ceea ce priveste fotografiile. In tarile arabe, fa tot posibilul sa fotografiezi oamenii fara sa le invadezi spatiul. In tari islamice extrem de conservatoare, este mai bine sa nu fotografiezi femeile.
 

3 Cuvinte magice pentru fotografiat: "te rog" si "multumesc"

O regula nescrisa in ceea ce priveste fotografiatul in vacanta este cea a limbajului folosit. Invata sa ceri permisiunea inainte de a face o fotografie unei persoane, familii etc. Multumeste la final si, pentru a castiga simpatia acelei persoane, ofera-te sa-i arati fotografia. Un gest simplu de bunavointa te poate ajuta sa-ti atingi scopul intr-un mod usor si placut.


4 Plata pentru fotografii

La unele obiective turistice sau in diverse destinatii se poate sa ti se ceara sa platesti pentru o poza, dupa ce ai facut-o. Este cazul localnicilor imbracati in haine traditionale, insotiti sau nu de animale exotice. Negociaza inainte pentru a sti daca merita banii fotografia respectiva. Chiar si la un targ de Craciun dintr-un oras european ti se poate cere o taxa de 5 euro pentru o poza cu un stand de dulciuri.


5 Fii respectuos cand fotografiezi ceva

Nu bloca peisajul cand faci o fotografie. Arata respect strainilor, mai ales in tarile cu o cultura foarte diferita, unde un gest marunt poate fi o ofensa pentru localnici.

Sursa foto: jaunted.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea