Vacante

#anticuchos #mazamora #makrut #durum #gyros #octopus #vacanta #mancare #peru #tunisia #grecia #turcia #china #india #japonia

Adrenalina la distanta de o furculita (I)

Unele tari care intra in ofertele turistice ale agentiilor din Romania iti ofera, pe langa locuri incantatoare de vizitat si numeroase delicatese locale preparate exclusiv pe strada. De cele mai multe ori, aceste mancaruri contin ingrediente autohtone surprinzatoare pentru ochiul si stomacul unui european. Pentru a consuma unele dintre aceste preparate ai nevoie de curaj aproape la fel de mult ca in cazul saltului cu parasuta deoarece sosurile folosite precum si modul de combinare a alimentelor nu respecta  deloc  standardele gastronomice. Iata, in continuare, cateva tari precum si felurile lor speciale de mancare pe care le vei gasi la marginea strazii sau in buticurile specifice locului.

In ceea ce priveste Perul, vei observa numerosi comercianti care pregatesc mancarea in recipiente amplasate pe trotuare sau in mijlocul traficului de pe strada. Senzatia locului este anticuchos , adica bucati de inima de vaca pe bat, condimentate cu ardei iute si asortate cu fierturi de cartofi. A fost mancarea emigrantilor de culoare care, la inceputul secolului, foloseau drept hrana organele interne ale animalelor. Mult timp, anticuchos a fost considerat un preparat pentru saraci. Astazi, insa, este mancarea preferata a peruanului grabit care se serveste de la tarabele cu anticuchios exact cum noi cumparam de la fast-food. mancare2

Cei care iubesc dulciurile vor gasi mazamora aburinda la fiecare colt de strada. Mazamora este un fel de orez cu lapte peste care peruanii adauga dulceata dintr-o planta specifica locului. In cazul in care nu esti atat de curajos pentru a gusta aceasta delicatesa peruana, poti sa incerci nuca de cocos caramelizata. Adusa direct din jungla amazoniana, nuca este taiata bucatele si prajita in zahar.

Pe strazile din Tunisia vei gasi mancaruri cel putin la fel de surprinzatoare precum preparatele peruane. Shaorma , mancare de strada specifica tarilor arabe este total diferita de varianta sa romaneasca. Contine pasta de naut, dar si o combinatie de morcov si cartofi care ii ofera un gust delicios. Chiar daca nu contine carne, shaorma tunisiana este mult mai gustoasa decat cea pe care o cunoastem noi din fast-foodurile romanesti, sustin cei care au incercat-o.

In cazul in care preferi dulciurile, makrutul are sanse sa devina prajitura ta preferata. Este tipica pentru Tunisia si o gasesti cu adaugiri de gem de curmale si susan. makrut

Dupa o plimbare pe strazile Indiei este posibil sa simti nevoia unei compensatii pentru efortul depus. Nu te feri sa te apropii de cazanele pe care le vezi la toate intersectiile. In ele se prajesc cele mai bune alune pe care le vei manca vreodata.

Daca ai ales un sejur in China, pregateste-te sa gusti din piciorusele de gaina specifice acestui loc. Sunt chinezesti, adica sunt micute, dar condimentele cu sos de boia, fac toti banii.

Turcii iti ofera ceai. Vanzatorii ambulanti sunt arhiprezenti pe strazi, mai ceva ca fiintele supranaturale din basmele orientale. De aceea, nu este nevoie decat sa te gandesti ca vrei un ceai si… Sesam… apare in fata ta, ca prin minune.  Si nu unul singur, ci tavi intregi.

Durumul este mancarea specifica turcilor. Este tot un fel de shaorma, dar, de data aceasta, contine branza si carne de oaie. Cei care au gustat-o spun ca, pentru stomacul europenilor, durumul este cam greu de digerat.  Salvarea vine de la piata de mirodenii. Aici gasesti strazi intregi intesate cu dulciuri, printre care baclavaua sau rahatul turcesc.mancare

Grecii te intampina cu gyros. Gyrosul este un fel de kebab invelit intr-o lipie mai groasa si mai gustoasa decat lipiile pe care le cunoaste europeanul. De asemenea, si hamburgerii au frati turci. Tsatsiki este numele lor si ii gasesti in toate gheretele turcesti. Contin frigarui si iaurt de capra.

In Japonia ai ocazia sa mananci tako (octopus). Tako este denumirea japoneza pentru caracatitele prajite si ornate cu un sos asemanator cu preparatul omonim din soia. Pentru a avea o digestie usoara , japonezii le consuma cu ceai verde pe care il gasesti imbuteliat chiar si in peturi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea